Dodaj do ulubionych

zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja???

20.03.06, 10:19
hej,
no wlasnie podciąga głowke do przodu i może tak długo wyglada jak by sie
garbila, z płaskiego to samo, kurde jak ja ciągne za raczki to podciąga się
od razu do siadu. Co robić za mała na siedzenie dziewczyny miałayście tak ze
sowimi pociechami
pzdr
Obserwuj wątek
    • wi0la Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 20.03.06, 10:22
      moj synek tez wczesnie zaczal chciec siedziec.Teraz ma prawie 6 miesiecy i sam
      siedzi choc jeszcze nie potrafi zlapac dobrze rownowagi choc probuje.
    • jola261 Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 20.03.06, 10:29
      Dokładnie to samo mam z moim synkiem,jak bardzo marudzi i awanturuje sie to
      go sadzam,ale sama nieraz widze że sie zmęczy to woli polezeć.Staram się jak
      najdłużej go zabawiać w pozycji leżącej,no ale i tak bardzo często siedzi już
      sobie.Sadzam,w miarę mozliwości jak najrzadziej, bo bez sensu męczyć
      dziecko,ale sadzam.Ma 4 miesiące i 10 dni.
      Pozdrawiam
    • ewa_mama_jasia Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 20.03.06, 10:34
      Mój tak samo. Z pozycji półleżącej zawsze rwie się do siadania. Awanturuje się
      kiedy leży. Ale nie sadzam. Za radą pediatry ćwiczyłam przez kilka dni z
      częstotliwością 3x3 podciąganie do siadu za rączki ale teraz boję się że zbyt
      dużo, więc ćwiczę 1x3. Nie zależy mi, żeby dziecko biło rekordy w siadaniu, wie
      jak to robić (po ćwiczeniach), więc jeśli chce usiąść, niech siada sam.
    • klementynka.moja Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 20.03.06, 11:06
      Wydaje mi sie, ze pieciomiesieczny kregoslup jest jeszcze niezbyt wytrzymaly.
      Ja staralam sie nie sadzac, ale awantury byly i w koncu Klementynka stawiala na
      swoim i troche siedziala.
      Chce myslec, ze niemowle samo wie kiedy i co ma robic smile
    • polarna77 Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 20.03.06, 11:08
      Mój syn ma już 14 miesięcy i bardzo póżno zaczął sam siadać, bo dopiero w 8
      mies. Jak miał 6 mies to poszłam z nim do poradni rehabilitacyjnej i tam mi
      powiedziano, że nie sadzać póki sam nie zacznie, zresztą to samo mi powiedzieli
      odnośnie chodzenia itd. (nie prowadzić za rączki itp.). Bardzo się tym
      martwiłam, ale cierpliwie czekałam i robiłam z nim takie proste ćwiczenia.
      Dodatkowo powiedzieli mi, że jak zacznie chodzić w 15, 16 mies to będzie dobrze
      (nie ze względu na jakąś wadę, tylko temperament- taki luzak z niego był smile).
      I wiecie co ... od miesiąca śmiga na własnych nogach i łobuz się z niego
      straszny zrobił smile. Więc uważam (przynajmniej w naszym przypadku się to
      sprawdziło) że dziecko samo wie kiedy jest gotowe, i kiedy jego układ
      motoryczny będzie już sprawny to samo siądzie, wstanie i pójdzie.
      Pozdrawiam smile
      • mooh Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 20.03.06, 11:12
        Polarna ma rację. Próby podnoszenia się do siadania z pozycji półleżącej to
        jeszcze nie jest samodzielne siadanie. Między chęcią siadania a umiejętnością
        siedzenia jest spora przepaść. Niech ćwiczy i podciąga się, na ile potrafi, ale
        na siadanie przyjdzie jeszcze czas.
        • quami Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 20.03.06, 11:16
          tak macie rację, boję się ze bedą tego konsekwencje, wiec lepiej nie, czasami
          si etylko zastanawiam ile dzecko ma siły, ona z tak podciągniętą głowkę to
          ponad 5 minut siedzi stary by sie zmęczył a dziecko nie. Fakt, jak ją na chwilę
          posadze to sie cieszy jak głupia, ale nie umie złapac równowagi i leci albo na
          przód albo na boki, wiec zaczekamy jak sama usiądzie.
          Buźa
    • asia_i_p Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 21.03.06, 20:56
      A siedzenie z podpórką jej nie urządza (na kolanach albo w spionizowanym
      leżaczku)? Z moją tak to załatwiam (mniej więcej w tym samym wieku) bo też już
      bardzo chce. Mojej kuzynki mały był sadzany od 3 miesiąca i chłopak prosty jak
      strzała, no ale on mając niecały rok wchodził szybkim krokiem do pokoju,
      przykucał, podnosił z ziemi dużą zabawkę, wstawał pewnie i szedł dalej.
      Wyjątkowo sprawne chłopię jest.
    • lineczkaa Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 21.03.06, 21:50
      widze, że są różna teorie smile)... to co mam zrobic ze swoja córką? ma 7 miesięcy,
      potrafi siedzieć od miesiąca, długo i pewnie, sięga po zabawki z przodu z tyłu z
      boku i zawsze wraca do pionu, bez problemu, ale sama się z pleców do siadu nie
      dźwignie, trzeba jej przytrzymać nogi w kostkach, wtedy się dźwiga od razu,
      bardzo szybko. To co teraz? Zabronic siadać jak się sama nie dźwiga?
      • agagaby Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 21.03.06, 22:33

• agagaby Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 21.03.06, 22:32

• sofitel1 Re: do agagaby 22.03.06, 13:33
        mój synek również nie ma ochoty sam siadać, kiwa sie i przechyla na boki, a ma
        już 9 miesiąc. Czy mogłabyś napisać, co powiedział Ci pediatra?
        • agagaby Re: do agagaby 22.03.06, 15:13

• sofitel1 Re: do agagaby 23.03.06, 18:05
            bede wdzięczna za informacje smile
    • gika_gkc Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 22.03.06, 07:15
      moj maly jak mial 5 m juz sam siedzial posadzony
      ani pediatra ani ortopeda nie mialy nic przeciwko temu
      taki jego urok
    • 13kot13 Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 22.03.06, 08:55
      Mój synek siedział sam jak skończył 5,5mies.
    • aga2008 Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 22.03.06, 10:41
      Nie sadzać, jest na to za mała, moje dzicko tez wczesnie zaczynało się
      podciągać, ale je jej nie sadzałam. Pozdrawiam.
      • agafu zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 24.03.06, 21:36
        moja zaczęła się sama podnosić glówkę w 11 tygodniu.
    • agagaby Do sofitel1 29.03.06, 23:48
    • asia06 Re: zaczęla 5 mc i chce siedzieć i co sadzać ja?? 30.03.06, 06:56
      Aha, też tak miałam. Sadzałam od czasu do czasu, bo inaczej się nie dało. Ale
      nie za długo. Teraz mała ma prawie 10 miesięcy i wszystko jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka