Dodaj do ulubionych

mała główka

05.04.06, 21:01
Niepokoję się moją córką, ma małą główkę.
Ma 7M i główkę poniżej 3 centyla (40,5cm);
wagowo i wzrostowo jest na 25 centylu.
Dodatkowo - nie jest zainteresowana przewrotkami.
Pediatra chwali jej proporcjonalność.
A ja jestem trochę zaniepokojona?
A jak Wasze dzieci i ich główki?
Obserwuj wątek
    • aga2008 Re: mała główka 05.04.06, 21:33
      A z jakim obwodem główki się urodziła??
    • patoga Re: mała główka 05.04.06, 22:03
      Moja Ala ma obwód głowki (42,5) na niższym centylu niż wzrost (ok 74) i waga
      (9,3kg) (25 a 97 centyl).
      I też nie bardzo interesuje ją kulanie na brzuch i spowrotem, jedynie kręci się
      na boki. Dzisiaj miałam wizytę i pediatra właśnie o to kręcenie na boki się
      pytała. A jak wspomniałam o tym że na brzuch niet - ma czas.
    • agula.mamula Re: mała główka 05.04.06, 22:49
      Urodziła się z główką o obwodzie 34cm, dłg. 55, waga 3800.
      Teraz 40,5cm, dłg.68, waga 7500.
    • aneta.d-g Re: mała główka 06.04.06, 05:47
      My na wizycie u neurologa dowiedzieliśmy się, że główka co miesiąc powinna
      rosnąć ok. 1 cm. Główka naszej córci też nie jest za wielka w stosunku do
      wzrostu i gabarytów (ma 7 miesięcy i jest bardzo duża po rodzicach), ale może
      być to sprawa dziedziczna, jak to jest w naszym przypadku (mąż nie ma zbyt
      wielkiej głowy).
      Proponuję byś odwiedziła neurologa, jeżeli masz takie wątpliwości. Na pewno
      rozwieje Twoje wątpliwości.

Pozdrawiam,

Aneta
      Strona mojej Pysi Natalki
      • ade1 Re: mała główka 06.04.06, 08:46
        oczywiscie idz z tym do lekarza, ale zobacz ile wsrod doroslych jest ludzi
        nieproporcjonalnych, moj kolega jest niski a ma naprawde duza glowe
        • monismonis Re: duza głowa :( 06.04.06, 08:56
          A u nas na odwrót niepokoiłam sie troszke tym że mój synek ma za dużą głowe.
          Teraz w wieku 6 miesięcy obwód gł 47cmm, a kl piersiowej 44,5 a dr. mówiła że
          klatka powinna w tym wieku byc większa niz głowa. Zrobiliśmy usg dla świetego
          spokoju no i wyszło wszytsko ok. Popatrzyłam tez w swoje i męża ksiazeczki i
          oboje w tym wieku mieliśmy większe głowy niz klatki smile wiec ty tez przestań sie
          martwic każde dziecko jest inne twoje ma za małą głowe moje za dużą smile popatrz
          jak masz w swoją książeczke może ty tez tak miałaś jak byłaś mała smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka