Dodaj do ulubionych

Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???Co..

15.04.06, 09:16
wybrac dla dziecka, ktore do tej pory stosowalao Bebilon Pepti- profilaktyka,
a nie stwierdzona alergia na bialko mleka krowiego? Dla kogos moj problem
bedzie dziwny, ale ja bardzo bym chciala wybrac dla Kasi odpowiednie mleko
nastepne- ma prawie 13 m-cy. Zaczelam jej podawac Bebiko 2HA, z uwagi na to,
iz producentem jest ta sama NUTRICIA, ktora produkuje Beb. Pepti.Bebiko jest
tez powszechnie dostepne, podobnie NAN. Co do HIPPA, to myslalam o tym
mleczku, bo szczerze mowiac przekonuje mnie jego barrrdzo ekologiczna
kampania reklamowasmile. Humana to juz wieloletnia tradycja- tylko czy wszedzie
mozna kupic HUMANAE? Co do bebilonu z prebiotykami, to wydaje mi sie troszke
za drogi, poza tym uklad pokarmowy mojej coreczki pracuje bez zarzutu, a Ksia
mimo, ze karmiona butla choruje (przeziebienie)dopietro 3 raz.
Pytam szczegolnie te mamy, ktorych Maluchy mialy podejrzenie o ww. alergie i
pily Bebilon, a potem probowaly innego- jakiego?- mleka?
Kasia je od dawna Danonki i deserki Hipp i Bobowita z jogurtem i twarozkami
(1,5 m-ca), ma male krosteczki na buzi, glownie wokol ust, ale pani dr
twierdzi, ze to nie nawrot alergii, tylko skutek wkladania do buzki roznych
przedmiotow, n iekoniecznie bakteriologicznie sterylnych smile
Ktore z podanych przeze mnie marek mleka sa bardziej lub ,mnniej uczulajace?
Prosze o opinie na ten temat, na skutek doswiadczenia lub wiedzy o mleczkach:-
).
Dzieki i Wesolych Swiat!
POzdr
Obserwuj wątek
    • buzka5 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 09:58
      Witam,mój synek reagował wysypką na prawie wszystkie mleczka.Najgorzej było po
      Bebiko-skaza objęła prawie całe ciałko.Po Bebilonie z probiotykami miał skazę
      na buźce.Jedyne mleczko ,po którym objawy alergii były najmniejsze to Nan2-
      niestety Nestle dla Juniora już się u nas nie sprawdziło.Hippa nie pił,ale
      dostał wysypki po kaszkach tej firmy.Humany w ogóle nie próbowałam.Spotkałam
      sie z opinią,że Nan najmniej uczula.
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 12:41
        Dzieki za odp. Ja tez sie spotkalam z taka opinia i pierwsze mleczko jakie
        dostawala Kasia to bylo NAN 1, ale potem bylo ulewanie, przeslismy na Bebiko
        OMNEO i zaczely sie problemysad. Od tej pory dostawawla b.pepti, az do teraz.
        Jesli bebiko bedzie jej sluzyc to zostaniemy przy nim, choc te krostki na buzce
        mnie niepokoja, a jesli nie sprobujemy NAN; bardzo jestem ciekawa opini o
        HIPPie i Humanie- dziewczyny, czy ktorejs z WAs Dzieciaszek pil to mleczko?
        POzdr
    • mika_p Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 13:07
      Danonki mają w składzie smietanę, więc jesli one nie szkodzą, to wątpię, zeby
      wybór mleka modyfikowanego miał az takie znaczenie.
      • buzka5 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 13:39
        Ależ wybór mleczka ma jak najbardziej znaczenie!!!Jest mnóstwo dzieci,które bez
        żadnych problemów mogą jeść serki,jogurty,a po wypiciu mleczka jest reakcja
        alergiczna.Mój synek należy do tych dzieciaków smile) Mleka nie może,a jogurty i
        serki wcina codziennie i jest ok.To zreszta mój jedyny ratunek,bo preparatów
        mlekozastępczych nie chce pić.Nie wiem co takiego jest w tych mieszankach,że
        uczulają tak bardzo......Zastanawiam się nad podaniem po pierwszych urodzinach
        mleczka krowiego.
        • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 15:29
          No wlasnie o to mi chodzi- mleko uczula o wiele czesciej, po pierwsze przez to,
          ze wszelkie przetwory mleczne maja juz zmieniony sklad organoleptyczny, w tym
          przede wwszystkim bialko, a druga rzecz- mleko dziecko w wieku mojej Kasi pije
          2-3 razy dziennie, a Danonki jada 1,2 razy w tygodniu, wiec jest mniejsza
          szansa, ze ja uczuli.
          Myslisz serio o tym mleku krowim? Nie za wczesnie? Skoro mleka modyfikowane
          uczulaja, to krowie zwykle pewnie tym bardziej... Nie wiem, moze warto jednak
          poczekac. Zeby sie Maluch nie nabawil klopotow z brzuszkiemsmile. Wczoraj mi
          pediatra powiedziala, ze dla Maluchow do 3 r. zycia mleko krowie w ogole jest
          niewskazane. Jak to zgrabnie ujela-"mleko krowy jest dla cielat, a modyfikowane
          dla dziecismile".
          Jak bys nie postanowila, daj znac o rezultatach.
          Pozdr. Wesolych Swiat!
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 15:22
        Przetwory mleczne, w tym danonki rzadziej powoduja odczyny alergiczne niz samo
        mleko, wiec nadal wybor mleka ma dla mnie znaczenie. Pare razy juz zmnienialam
        i chcialabym wybrac dobrze, z tego wzgledu prosze o opinie i doswiadczenie inne
        mamy.
        POzdr; Wesolych Swiat
        • mamarobcia Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 15:55
          Hej smile

Po odstawieniu od piersi w 7 msc mojego synka przeszłam na mleczko Humana 2.
          Mały od początku polubił to mleczko i nie ma na nie uczulenia.Mleczko jest
          pyszne (słodkie) - sama próbowałam wink Humanę kupuję w Auchan. W tej chwili jest
          także dostępna Humana2+ z bananami. Mój mały jeszcze go nie pił ale zamierzamy
          je kupić.

Pozdrawiam i życzę Wesolutkich Świąt smile
          • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 19:05
            Mnie juz sama etykieta humany i opis, choc to moze byc zludne, przekonuje:_)
            Zobaczymy.Dzieki. Pa
        • mika_p Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 16:33
          Powtarzam, danonki mają w składzie śmietanę, która nie ma przetworzonych
          białek, to tylko mleko z wierzchu, z większa iloscią tłuszczu, a mniejsza wody.
          W momencie, kiedy dziecko jada bez reakcji danonki składające sie m.in. ze
          smietany, wybór mleka modyfikowanego jest moim zdaniem dość dowolny.
          • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 19:11
            A ja powtarzam, ze moje dziecko je danonki tak rzadko, ze nie maja szansy jej
            uczulicsmile)).Tak twierdzi rez lekarz- nie wszystkie dzieci reaguja wstrzasem
            alergicznym i ciezkimi powiklaniami po spozyciu alergenu- moja corka ma bardzo
            lagodna postac alergii.Co do smietany- wlasnie- zawiera wiecej tluszczu niz
            bialka, a to bialka sa odpowiedzialne za r-cje alergiczna jaka jest tzw.skaza
            bialkowa. Poza tym dzieci reaguja roznie na rozne mleka, tak jak np. na danonki
            czy bakusie- to tyle madrosci, bo szkoda czasu na taka pisanine. Dodam jeszcze
            tylko, ze to co dla innych moze nie miec az takiego znaczenia, dla nas moze byc
            wazne. To w koncu mleko dla dziecka, a nie plyn do mycia naczyn. Chyba zgodzisz
            sie ze mna, ze mam prawo miec takowy dylemat, co Mika smile?
            • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 19:13
              Nie zdazylam dodac ze pozdrawiam i zycze Wesolych Swiatsmile
              • buzka5 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 19:47
                Hej wiem że takie mleczko krowie to ryzyko ale zaczynam myśleć że te
                modyfikowane mają w sobie coś takiego,,,sama nie wiem jak wytłumaczyć fakt,że
                moje dziecko je codziennie jogurt i serek i jest ok,a wypije mleczko i
                koszmar.....pewnie się nie odważę,ale myślę o tym,,,,jakby co dam znać mój gg
                899280 pisz jak chcesz pogadać.....i daj znać jak Humana bo sama jestem
                ciekawa smile)) WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!
                • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 21:57
                  Tak sobie myslalam o Tobie sprzatajac domek i wymyslilam, ze jednak powinnas
                  sprobowac- a moze masz racje i wszystko bedzie o.k. Niedawno rozmawaialm z moja
                  kuzynka, ktora mieszka na wsi i ona twierdzi, ze jej synek od 7 m-ca, odkad nie
                  karmi go piersia pije krowie mleko! Dla mnie to zgroza, szok i masakra, ale ona
                  mowi, ze pediatra, gdy to uslyszlla zalamala rece, wiec kuzynka zaczela dawac
                  NAN 2 i co? Uczulenie na buzi , kl.piers. i brzydkie kupy, a do tego Maly wcale
                  nie chcial tego mleka. Nie wiem, moze to fenomen, a moze cos jest na rzezcysmile.
                  Ja bym sie nie odwazyla, ale skoro probowalas innych produktow ,lecznych, nie
                  tylko danonkow, i chcesz sprobowac...Dodam tylko, ze ich Dominik ma teraz 2
                  lata i swietnie sie rozwija i je "jak stary":_).
                  A na gg kiedys wpadne , jak bedzie czas, albo zapraszam na priva smile.
                  Teraz mam go niewiele, a na forum jestem tylko dlatego, ze szukam atrakcyjnych
                  noclegow w Karpaczu, bo w pon. sie wybieramy .
                  POZDR
            • mika_p Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 16.04.06, 22:25
              W pierwszym poscie napisałas, ze Kasia je danonki od półtora miesiąca, nie
              pisałaś, że rzadko smile

A ja podtrzymuję swoją opinię, posprawdzałam, białek w śmietanie i mleku jest
              porównywalna ilość, na przykład:
              www.spomlek.com.pl/?pageid=42&lang=pl&pic=1
              www.spomlek.com.pl/?pageid=25&lang=pl&pic=1
              A że śmietana zawiera więcej tłuszczu niż białka, to fakt.
              Ale białek niewiele mniej. I to są te same białka co w mleku.

Pisałaś, ze córeczka dostawała Bebilon Pepti profilaktycznie, ze mleko Ha nie
              wywołuje reakcji i danonki też nie - w takim ukłdzie dla mnie wszystkie mleka
              modyfikowane typu 2 są takie same i wybierając pierwsze kierowałabym sie pewnie
              ogólnym zaufaniem do producenta, moze ceną, moze uroda opakowania. Gdyby miała
              zareagowac negatywnie na któreś, to i tak nie da sie przewidzieć, na które.
              I tylko tak toczyło się moje rozumowanie.
              NIE NAPISAŁAM, że wszystko jedno, czy modyfikowane czy krowie. Na krowie za
              wczesnie.

No, ale moje dziecko nieprędko dostanie danonki, jesli w ogóle, bo reaguje
              zmianami skórnymi na mleko, które JA piję.

A, moja córka też w trzynastym miesiącu własnie jest smile)
              • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 00:06
                mika_p napisała:

> W pierwszym poscie napisałas, ze Kasia je danonki od półtora miesiąca, nie
                > pisałaś, że rzadko smile

> Ale potem uscislilam fakty smile; po prostu napisalam o tym dopiero jak sie
                watek rozwinal.

> A ja podtrzymuję swoją opinię, posprawdzałam, białek w śmietanie i mleku jest
                > porównywalna ilość, na przykład:
                > www.spomlek.com.pl/?pageid=42&lang=pl&pic=1
                > www.spomlek.com.pl/?pageid=25&lang=pl&pic=1
                > A że śmietana zawiera więcej tłuszczu niż białka, to fakt.
                > Ale białek niewiele mniej. I to są te same białka co w mleku.

> Milo, ze sie pokusilas o konkrety; jednak, aby zakonczyc kwestie
                bialka/tluszcze mysle, ze wlasnie okazjonalne podawanie danonkow (teraz 1 w
                tyg.)powoduje, ze sa dobrze tolerowane. Zreszta nieraz spotykam sie z
                wypowiedziami mam, ktore twierdza, ze dziecko nie moze pic zdanego mleka, a
                toleruje jogurty, serki, kefirki, ser zolty, itp. Jednak cos w tym jestsmile

> Pisałaś, ze córeczka dostawała Bebilon Pepti profilaktycznie, ze mleko Ha nie
                > wywołuje reakcji i danonki też nie - w takim ukłdzie dla mnie wszystkie mleka
                > modyfikowane typu 2 są takie same i wybierając pierwsze kierowałabym sie
                pewnie
                >
                > ogólnym zaufaniem do producenta, moze ceną, moze uroda opakowania. Gdyby
                miała
                > zareagowac negatywnie na któreś, to i tak nie da sie przewidzieć, na które.
                > I tylko tak toczyło się moje rozumowanie.

A ja chcialam zasiegnac rady mam, ktore podobnie jak ja maja dziecko po
                przebytej alergii na bmk; co w tym dziwnego, ze nie chcialam testowac kazdego z
                mlek, sugerujac sie min. kryteriami, ktore podajesz wyzej, tylko chcialam spr.
                jak inne maluchy reaguja np. na bebikosmile)? Nie rozumiem, rzeciez od tego jest
                forum;
                NIE NAPISAŁAM, że wszystko jedno, czy modyfikowane czy krowie. Na krowie za
                > wczesnie.
                >A ja nigdzie nie twierdze, w zadnym z postow, ze napislas , ze wszystko jedno
                krowie, czy modyfikowane, ale przyznasz, ze napislalas, ze wybor mleka nie ma
                az takiego znaczenia smile? i ja cie dobrze zrozumialam- chodzilo Ci o to, ze
                niewazne jakie wybiore (sposrod modyfikowanych!)kazde bedzie dobre, skoro
                dziecko je juz danonki. I tu waracam do meritum sprawy- moj post powstal po
                to, aby mamy swoim doswiadczeniem pomogly mi dokonac wyboru; pewnie- moglam
                wybrac pierwsze -lepsze, ale po co? Przeciez w zywieniu dzieci wart zasiegnac
                opini innych.
                A propos, ja tez jestem przeciw podawaniu dzieciom mleka krowiego do 3 r.z co
                nawet podkreslilam w wypowiedzi innej mamysmile

> No, ale moje dziecko nieprędko dostanie danonki, jesli w ogóle, bo reaguje
                > zmianami skórnymi na mleko, które JA piję.
                Czyli pijesz zwykle krowie, tak? Ja dziecku nie zamiezram jescze dlugo dawac
                normalnego mleka- po co skoro sa odpowiednie dla jej wieku i potzreb. A danonki
                sa o.k, choc moze nie dla wszystkich.
                >
                > A, moja córka też w trzynastym miesiącu własnie jest smile)
                > Chyba sie nie do konca zrozumialysmy smile), ale co tam!
                A jak ma na imie Twoja dziewczynka?
                Pozdrawiam
    • mtat Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 21:51
      my uzywalismy na poczatku za zaleceniem lekarza czegos bardzo delikatnego -
      Sinlac (robi to Nestle) tak od mniej wiecej 8-miesiaca po odejsciu od karmienia
      piersią (Dzidzia juz nie chciala). Najpierw tylko Sinlac, potem dołaczylismy
      Bebiko 2 i rozne kaszki smakowe, deserki, gotowe dania, a ostatnio Humanę 2
      bananową. Danio i innych nie probowalismy podawac jeszcze. Dzidzia ma 11
      miesiecy i wszystko jak najlepiej. A najbardziej ostatnio i tak lubi...
      Teletubbisie
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 22:04
        Sinlac znam, daje czasem, ale on nie zawiera mleka; ja probowalam tez kaszek na
        mleku i deserkow z jogurtem i twarozkiem oraz obiadkow z dodatkiem masla i
        cielecina; Kasia od 5 m-ca jadla wszystko bezmleczne, tak mniej wiecej do 10;
        potem zaczelam stopniowo dawac jej te rzezcy, o ktorych wspomnialam i zadnych
        sensacji z brzuszkiem nie bylo. Teraz od m-ca ma krosteczki na buzi, ale jak
        juz pisalam, nasza ped. twierdzi, ze to raczej na skutek pakowania wszystkiego
        do buzki. O humanie pomyslalam dlatego, ze jest w mojej rodzinie kilka
        przypadkow dzieci (teraz juz duzychsmile, ktore dostawaly humane po nutramigenie
        i dobrze ja tolerowaly.
        Zaczynam sie zastanawiac czy np. bebiko nie jest troszke przereklamowane bo
        coraz czescie spotykam sie z opinia, ze uczula; zobaczymy, jak bedzie o.k. to
        moze zostaniemy przy nim, a jak nie to sprobujemy humany lub nan.
        Dzieki smile. POzdr
        • buzka5 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 15.04.06, 22:25
          My też jemy ostatnio Sinlac.Co prawda nie zawiera mleka,ale jest białko....Sama
          widzisz come_back że te mleczka modyfikowane to czasem gorsze od
          krowiego......Pozdrawiam cię serdecznie.
          • buzka5 Do come_back 15.04.06, 22:26
            Miłego wypoczynku smile
            • come_back Re: Do come_back 16.04.06, 00:06
              Dzieki, wzajemnie smile. Tylko zastanawiam sie czy sinlac moze zastapic mleko-
              chyba nie, bo jednak to inny rodzaj bialka, a dzieciaki potrzebuja zwierzecego,
              no i wapn... Poszukam info. pozdr.
              Pa!
              • taormina Re: Do come_back 16.04.06, 07:45
                Sinlac zastępuje mleko u dzieci uczulonych w zasadzie na wszystko, w tym
                preparaty sojowe. Także można go podawać zamiast mleka, jest pełnowartościowy
                jak ono. Jeśli uda Ci się znaleźć coś nieuczulającego, to sinlaca możesz
                podawać jako jeden z posiłków, np. z owocami.
                powodzenia!
                • taormina Re: Do come_back 16.04.06, 07:46
                  Acha, no i ma bardzo dużo wapnia, wiecej nawet od niektórych modyfikowanych.
                • come_back Re: Do come_back 16.04.06, 16:39
                  Dziekismile. Pomysle o sinlacu- przeciez moge go dodawac do roznych dan zamiast
                  kaszek np.
                  Pozdr
    • slodziutka23101 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 16.04.06, 11:07
      hej ja uzywalam pierw Nan, potem uzywalam Hippa beznadziejne mleko trzeba je
      wstrzasac i wstrzasac zeby dobrze je rozmieszczac bo inaczej zostaja grudki,
      potem na Bebiko przeszlam i uzywam je juz 7 miesiecy i jestem zadowolonasmile
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 16.04.06, 16:42
        Jestes pierwsza osoba, ktora pisze o HIPPie smile. A myslalam, ze to mleko bedzie
        takie fajne jak obiadki i deserki (chcociaz i tak wole gerberki i bobowite).
        Niestety Kasi wyszly na buzce dodatkowe krostki, wiec nie nerwowo, ale bebiko
        raczej zmienimy. Tylko na co...
    • mynia0 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 16.04.06, 13:38
      ja karmię młodą humaną / teraz ma 21 mies./. daję humanę 2 albo 3R / nie mają
      zwykłej trójki/. jestem zadowolona, dziecko zareagowało b. dobrze / zaczełiśmy
      podawać w wieku ok. 14 miesięcy/. bebika nie lubi, po nanie robiłą paskudne
      kupy. humana jest ok, tylko strasznie śmierdzismile))

kupujemy w tesco, koszt - ok. 9 zł. - w aptekach jest conajmniej 4 zł. drożej.
      można też ściągnąć z netu.
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 16.04.06, 16:45
        Dzieki za odp. smile. Kasi wyszly nast. krostki na buzi i niestety raczej po
        bebiko sad. Myslalam, ze raczej przy nim zostaniemy, ale niestety...
        --Sprobuje HUMANY. Tylko czy maja HA?
        Pozdr
        Jeszcze lepsza niż dawniej smile, ciągle w formie!
        Pamiętacie mnie wink?
        • buzka5 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 16.04.06, 20:55
          To powodzenia życzę smile)) My zostajemy przy jogurcikach i Sinlacu smile Mleczko
          beee....
        • mynia0 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 15:52
          mają, ale nie wiem, w którym "rozmiarze". zobacz na ich stronie.
    • placebo77 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 07:59
      Ja dawalam bebilon 2, co objawialo sie potem nieskonczona iloscia obrzydliwych
      kup. Jak mala skonczyla gdzies poltora roku, zaczelam podawac krowie mleko 3,2
      i 2%. Od razu sie wszystko unormowalo. Dzis maa konczy dwa lata, dobrze sie
      rozwija, nie ma zadnego uczulenia, mimo iz potrafi wypic pol litra mleka
      dziennie.

Pozdrawiam
      Placebo77
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 10:28
        to tak jak w mojej rodzinie- z tym mlekiem krowim- dla mnie to nie do
        pomyslenia, ale sa rozne dzieciaszki, rozne brzuszki... itd.
        pozdr
    • gaba36 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 12:13
      My na mleko modyfikowane przeszlismy, kiedy Mała miała 9 miesięcy. Zaczęliśmy
      od NAN2, w sumie było nieźle, gdyby nie te przerażające kupki. Mała trochę tez
      płakała w nocy. Potem próbowałam Humanę. Też nie było źle, ale wymieszanie
      Humany tak, żeby smok się nie zatykał co chwilę graniczyło z cudem. Teraz
      córeczka ma 10 miesięcy i pije Bebico. Jest zadowolona, nie ma reakcji
      alergicznej, no i super się je miesza - wystarczy wstrząsnąć butelką.
      • mamarobcia Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 14:34
        Dziwne... u nas Humana idealnie się "rozpuszcza", kilkakrotne wstrząsnięcie
        butelką wystarczy i smoczek się nigdy nie zatyka.
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 15:51
        A my wlasnie po bebiko chyba mamy ta wysypkesad. Do tego jescze, tak z innej
        beczki, Kasia jest przeziebiona, ja tez , a mielismy jechac w gorysad
        Pozdr
        • hanka17 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 16:13
          Hejka

myślę że Ci pomogę, kiedy napiszę jakie mieliśmy doświadczenia, ja mam w domu
          dużo różnych mleczek, które mogę odradzić.

Moja córeczka jest na nutramigenie, zanim na niego trafiliśmy próbowaliśmy wielu
          mleczek, a i niedawno kiedy spróbowaliśmy przejść z nutramigenu na coś
          "zjadliwego" też zrobiliśmy próbę, moja córeczka reaguje natychmiastowo wysypką
          i odradzam te mleka kóre niżej wypiszę dla dziecka które jest zagorożne alergią
          BEBIKO 1, BEBIKO 2, BEBIKO OMNEO 1, BEBIKO OMNEO 2, BEBILON , (1 I 2) smile
          dla nas też bardzo chemiczne było BEBILON PEPTI choć to mleko dla alergików
          właśnie jednak dla mojej córci było tragiczne ! (MOJE OSOBISTE ZDANIE, I DO TEGO
          CZĘSTO - BARDZO CZESTO CZYTAM ŻE DZIECI NA BEBILONIE PEPTI MAJĄ ANEMIĘ ! MIMO ŻE
          ŻELAZA W TYM MLEKU WCALE NIE MA TAK MAŁO - PEWNIE MA ZŁY SKŁAD SKORO TAK CZĘSTA
          JEST NA NIM NIEDOKRIWSTOŚĆ)

nie próbowłam HUMANY (CHYBA SPÓRBUJEMY ZNOWU niedługo moze by nie uczliła ????
          ale już zwątpiłam że poza nutramigenem jest jakieś mleko dla mojej córki)

co do NANÓW - to też piła NAN 1 i nie mam o nim najlepszego zdania (to było
          pierwsze mleko jakie dostała moja córka) potem jeszcze gdy była większa pare
          razy jej podałam nan 1 ale nie jestem w stanie ocenić czy po nim miała uczulenie
          natychmiast, chyba tak, bo byśmy tak łatwo z niego nie zrezygnowały, ale nie
          pamiętam, to szczerze mówię

do wypróbowania została nam jeszcze HUMANA, ALE nie bardzo wierzę że moze być
          dobra bo pewnie białko w niej zawarte znów uczuli mojego skrzacika

Pozdrawiam serdecznie
          • hanka17 dodam 17.04.06, 16:21
            dodam że paradoksalnie najgorsze mleko jakie sie nam trafiło i na którym moja
            córka czuła się najgorzej !!! nie przybrała NIC (ani grama) przez 2 msce w
            początkowych swoich miesiącach kiedy dziecko powinno mić największe przyrosty
            masy i miała okropne zmiany skórne popękane naczynka, a stolce cuchnące i
            zielone przesycone siarkowodorem - było BEBILON PEPTI, mam jeszcze chyba z 8
            puszek tego paskudztwa śmierdzącego - nie wiem co oni dają do tych puszek, co
            jest w tym mleku że tak uczulało moją córkę (po innych też miała uczulenie ale
            nie takie i robiła przynajmniej normalne kupki smile pediatra z bebilonem pepti
            (które kazał mi jej ciągle dawać) przepisywał od razu sterydy na buzię do
            leczenia tych ran, naszym wybawieniem okazał sie nutramigen po którym wszelkie
            problemy w ciągu kilku dni przeszły jak ręką odjął, oczywiście musiałam zmienić
            pediatrę aby dostać recepte na nutramigen bo tamten na dzień dobry przepisywał
            mi 10 bebilonów i nie chciał słyszeć o innym mleku (a dziecko miało zmiany
            skórne do krwi) ....
            • come_back Re: dodam 17.04.06, 20:44
              ... byc moze bylo tak wlasnie przez laktoze
          • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 20:42
            Dzieki Hankasmile. Nie bede probowac nutramigenu bo chcemy "wyjsc" z preparatow
            mlekozastepczych.Nutramigen nie zawiera tez laktozy, a moja Ksia nie jest na
            nia uczulona i bez sensu byloby jej ograniczac skladnik, ktory jest potrzebny
            do rozwoju mozgu; jednak sedeczne dzieki za to, ze wypisalas mi pozostale
            mleczka, bo nie bede musiala szukac na zasadzie prob i bledow. Tzn. nie
            zakladam, ze moje dziecko bedzie reagowac na mleka tak samo jak Twoje,ale
            istnieje prawdopodobienstwo, ze moze byc podobnie u dzieci z alergia na b.m.
            A humany na pewno sprobujemy, tylko musimy znalezc na poczatek taka HA; bebiko
            raczej odpada, bo Kasia ma wysypke na buzcesad
            Pozdrawiamsmile
    • mycha231 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 19:55
      powinnaś dawać mleko tego samego producenta co Beilonu Pepti a najlepiej zwykły
      bebilon. To z własnego doświadczenia.My dawaliśmy Humane Sl sojową a teraz
      dajemy zwykłą Humanę.Jak podałam Nan wyszła wysypka.
      • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 20:48
        bebiko tez jest nutricii, a wywolalo nam wysypkesad. Niewielka, ale to zawsze
        jakas r-cja alerg. Moze faktycznie zrobilam zle, ze nie kupilam bebilonu.
        Wlasciwie to nie wiem dlaczego, chyba w tesco w Tychach, gdzie kupowalam nie
        bylo i pomyslalam, ze bebiko bedzie o.k. Jeszcze te zapewnienia producenta, ze
        spelnia najwyzsze kryteria UE- coz, chwycilo mnie to haslowink.
        Pozdr
        • 111a4 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 21:01
          przeczytałam wszystkie posty i nie wiem co wybrac.moja corcia tez jest
          alergikiem.teraz jest na bebilonie pepti. w srode mam wizyte u alergologa który
          ma zmienic mleko(tak mówił ostatnio na wizycie,ze jak mała nie bedzie miała
          zmian to zmienimy mleko).próbowałysmy wczesniej bebiko - wysypka,prosobee -
          wyypka jeszcze wieksza, po nanie zwykłym - ojoj.nan ha był ok przez jakis
          czas.aha.próbowałysmy tez sinlac - reakcja uczuleniowa.teraz tez mysle o
          humanie.słyszałam ze to dobre mleczko.ciekawa jestem co powie lekarz.come back -
          jestes z tychów?
          • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 21:43
            Nie, tylko w drodze w gory tam zepsula nam sie przyczepa i tam wyladowalismy z
            Kasia w hotelu, no i w Tychach robilam zakupysmile. Smieszne jest, ze w naszym
            przypadku wszystkie drogi prowadza do Tychsmile)).2 lata temu, gdy jeszcze nawet
            nie wiedzialam, ze jestem w ciazy zepsul nam sie tam samochod i bylismy
            przymusowo na tyskich dniach piwa, bo dluugo go robili, a teraz mamy fure
            nowke, ale przyczepa nie wytrzymala na dziurach i ....stad te Tychy- znow 2
            dnismile)).Niezle, co? A Ty jestes stamtad?Fajna tam jest piramida- chyba
            sanatorium.
            A propos mleka, to dzisiaj kolezanka pytala o enfamil i ja zaczelam sie nad nim
            tez zastanawiac, bo bebiko raczej odpada; zaluje, ze nie maja humany 2 ha.
            Pozdr
        • hanka17 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 21:18
          wyjasnie jeszcze że moje dziecko nie ma nietolerancji laktozy, też długi czas
          myślałam że to jej w bebilonie pepti nie toleruje (taka obiegowa opinia krąży że
          bebilon pepti różni sie od nutramigenu zawartością lakozy) co nie do końca jest
          prawdą

różni się białkami, białka bebilonu często uczulają (zawierają serwatkę)
          uczulenie na laktozę (nietolerancja) nie objawia sie nigdy zmianami skórnymi
          (daje tylko dolegliwości jelitowe) a moje dziecko miało wlasnie skórne.

Dodam ze z powodzeniem pije 2 razy w tygodniu mleko kozie (w którym jest MAAAAsa
          lakozy) i nic jej po nim nie jest, więc to nie lakoza w bebilonie pepti tak działa.

Wszystko co sie zaczyna na BE jest dla nas faktycznie beeeeeeee smile
          • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 21:53
            Pewnie masz racje z tymi bialkami- ja dokladnie nie studiowalam skladu
            bebilonu, bo Kasi on sluzyl i nie zastanawialam sie nad tym, a nutramigenu
            nigdy nie bralam pod uwage- nasza ped. od poczatku twierdzila, ze bebilon jest
            dla Kasi o.k. i faktycznie tak bylo przez cale 10 m-cy. Kasia nie miala zadnych
            skutkow ubocznych, czy r-cji alerg. ktore by swiadczyly o jakimkolwiek zlym
            wplywie ktoregokolwiek ze skl. bebilonu. Tez slyszalam, ze cos jest nie tak z
            zelazem w bebilonie- jest mniej wchlanialne,powtarzam- tak slyszalam, to nie
            moja opinia.
            Kasia je rozne prod.mleczne i dlatego chcemy wyjsc z bebilonu p. i zaczac jesc
            normalne mleko modyfikowane, juz nie preparat mlekozast.
            Poza tym mam osobiscie dosyc ciaglego chcodzenia po recepty, a potem do apteki-
            bylo to uciazliwe zewlaszcza na wczasach, gdzie w niektorych aptekch nie mieli,
            a maz jezdzil po wstretny bebilonik 30-50 km!
            To oczywiescie mniej istotny argiment, bo zdrwie Malucha jest NAJ, ale...
            POzdr.
        • hanka17 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 17.04.06, 21:18
          wyjasnie jeszcze że moje dziecko nie ma nietolerancji laktozy, też długi czas
          myślałam że to jej w bebilonie pepti nie toleruje (taka obiegowa opinia krąży że
          bebilon pepti różni sie od nutramigenu zawartością lakozy) co nie do końca jest
          prawdą

różni się białkami, białka bebilonu często uczulają (zawierają serwatkę)
          uczulenie na laktozę (nietolerancja) nie objawia sie nigdy zmianami skórnymi
          (daje tylko dolegliwości jelitowe) a moje dziecko miało wlasnie skórne.

Dodam ze z powodzeniem pije 2 razy w tygodniu mleko kozie (w którym jest MAAAAsa
          lakozy) i nic jej po nim nie jest, więc to nie lakoza w bebilonie pepti tak działa.

Wszystko co sie zaczyna na BE jest dla nas faktycznie beeeeeeee smile
          • buzka5 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 18.04.06, 07:06
            Rany,,,,,wysypka po Sinlacu?????Ciekawe co takiego może w nim uczulać.....Mam
            nadzieję że u mnie będzie ok,bo mały wcina jak mało co.Narazie mamy wysypkę,ale
            mam nadzieję że to po herbatce pomarańczowej sad bo u nas oprócz alergii na bmk
            jest jeszcze uczulenie na mnóstwo innych rzeczy......A co do Humany to ja też
            za jakiś czas spróbuję tego mleczka-może akurat,,,,
            • hanka17 Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 18.04.06, 09:40

a jakie są rodzaje humany poza h1 i h2 ???
              ktoś wie moze ?

enfamil jest bardzo (agresywnie) polecany /reklamowany lekarzom, gdy byłam w
              przychodni państwowej i pytałam o mleczko to musiałam wysłuchać wykładu na temat
              enfamilu (który jest dla zupełnie zdrowych dzieci przecież) i dostałam kilka
              ulotek o jego nadprzyrodzonych i zbawiennych dla mózgu noworodka własnościach smile

jeśli ktoś robił wstępny przegląd dostąpnej w Polsce (powszechnie) humany - tzn
              jakie rodzaje są na półkach sklepowych żeby nie trzeba było jej szukać - to
              napiszcie proszę, pzdr

• bea-ta Re:link do humany 18.04.06, 10:03
                Niestety w marketach jest słaby wybór humany, najlepiej zamawiac na stronie
                producenta- jest nowa H 2plus z prebiotykiem i 3R z prebiotykiem- obie bananowe.
                Beata
                • mynia0 Re:link do humany 18.04.06, 12:29
                  a oto link:

www.humana.pl
              • come_back Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 18.04.06, 15:47
                Tak, kampanie reklamowa to medjohnson ma supersmile. W#ychodzi, ze enfamil jest
                jedynym mlekiem watym polecenia. Mojaq kumpela chcciala sprobowac, ale cena
                skutecznie ja zniechecila; mnie tak bardzo nie zniecheca, tylko wsciekne sie
                jak to ich premium 2 uczuli Kasie.
    • mamarobcia Re: Bebiko, Bebilo, Nan, Hipp Czy moze Humana???C 18.04.06, 23:08
      Tu możesz kupić mleczko Humana

www.babypack.pl/3.category.html?&tc=36&pg=2
      Pozdrawiam
    • come_back Gdzie kupic HUMANE HA- Help!! 21.04.06, 12:36
      Poza netem oczywisciesmile. MOzna ja gzdies kupic? Ja sie jeszcze z tym nie
      spotkalam \. Zaden market, apteka- nic!
      Moze ktos mi pomoze? Dzieki, pa
      • buzka5 Re: Gdzie kupic HUMANE HA- Help!! 21.04.06, 13:26
        U mnie jest dostępna w aptece.
        • come_back Re: Gdzie kupic HUMANE HA- Help!! 21.04.06, 15:02
          Hey!! Tzn. gdziesmile?
          Bo u nas niestetysad
          • renata28 Re: Gdzie kupic HUMANE HA- Help!! 21.04.06, 16:17
            Warszawa i okolice (lista od Humany)
            Marcpol:
            -Warszawa, ul.Kinowa 19
            -Warszawa, ul.Podskarbińska 4
            -Warszawa, ul.Abrahama 1
            -Warszawa, ul.Trakt Lubelski 131
            -Józefów, ul.Polna 13
            -Józefów, ul.Nadwiślańska 21
            -Mińsk Maz., ul.kard.St.Wyszyńskiego 18

Kanwa:
            -Warszawa, ul.Książkowa 9 g
            -Warszawa, ul.Piotra Skargi 54
            -Warszawa, Al.Krakowska 274

Sklep dziecięcy "Glob"- Warszawa, ul.Książkowa 9 a
            Dom handlowy "Chodecka"- Warszawa, ul.Chodecka 4
            "Piotr i Paweł"-Warszawa, al.Jerozolimskie 179 (Centrum handlowe Bluey City)
            Market "Raj"-Sulejówek, ul.Bema 2r
            Market "Raj"- Sulejówek, ul.Dworcowa 36
            Delikatesy K&M- Wesoła, ul.Wspólna 24
            Sklep spoż."Bumerang"- Łomianki, ul.Warszawska 180
            WSS "ABC" Agora- Warszawa, ul.Przy Agorze 15
            Sklep "Krasnal"- Błonie, ul.Warszawska 14
            WSS Sam Bielański- Warszawa, ul.Kasprowicza 45/47
            Delikatesy "Rarytas"- Legionowo, ul.Zegrzyńska 15
            Sklep "Kropka"- Legionowo, ul.Jagiellońska 11 b
            Sklep "Astip"-Serock, ul.Pułtuska 53
            Sklep "Mario"- Warszawa, ul.Książkowa 9a, paw.9
            Sklep Spoż.-Wołomin, ul.Kolejowa 1
            Sklep Spoż.-Wołomin, ul.Mieszka 1
            Sklep Spoż.- Kobyłka, ul.Chopina
            Sklep "Maluch"- Otwock, ul.Kupiecka 1
            Sklep Spoż. "Paulina"- Warszawa, ul.Młoda 7
            Sklep "Eden"- Góra Kalwaria, ul.Dominikańska 1
            Sklep Spoż.-Halinów, ul.Bema 2 a
            Sklep "Na Zawodowej"- Warszawa, ul.Zawodowa 2 a
            Slep "Krystyna"-Ząbki, ul.Powstańców 29 a

Poza tym na pewno w Jankach "Piotr i Paweł" oraz w drogerio-aptekach
            (zapomniałam nazwy na "S" np. w Arkadii).

Jeśli chodzi o Warszawę to jest jeszcze w Hurtowni przy ul. Utrata 4 (cena
            poniżej 10 zł) - Radio Rada w Warszawie na numery telefonow: (22) 678 65 33,
            (22)678 90 86. Ostatnio właśnie tam się zaopatruję.

W aptekach bywa znacznie droższa - nawet ponad 13 zł (piszę o cenach Humany 3R
            z prebiotykami).

Oczywiście w tych sklepach też nie zawsze jest interesujący nas rodzaj. Na
            przykład Humana jest dostępna w sieci Tesco, ale kiedy ostatnio się
            dowiadywałam nie było tej nowej (z prebiotykami)

Najlepiej zadzwonić do Humany i tam bardzo chętnie udzielają pomocy w zakupie w
            najbliższej okolicy zamieszkania (tel. na stronie internetowej)

Pozdrawiam
            • come_back Re: Gdzie kupic HUMANE HA- Help!! 23.04.06, 23:11
              Ojej, bardzo Ci dziekujesmile. Co prawda nie jestem z W-wy, ale moj maz jet tam
              kilka razy w tyg. i moze zrobic zaopatrzenie. Mnie chodzilo glownie o ta HA,
              ale adresy juz mam, tel. tez wiec zadzwonie i popytam.
              Pozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka