Dodaj do ulubionych

2 tyg synek przybał 890 gram !!!!

17.05.06, 18:59
dziewczyny a jak wasze dzieci przybieraja na wadze w tym okresie? czytałam
gdzies ze taka wage osiagaja maluchy po m-cu. dodam ze jest na cycusiu. po
porodzie wazyl 3,5kg, po dobie 3350 a dzis jako 15dniowe dziecko 4240!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • moniqqq Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 17.05.06, 19:02
      Moja córka też tak kiedyś przytyła, więc się nie martw. Sam się unormuje.
      Czasami tak dziecieki mają i jest to normalne. Później z wiekiem zacznie
      prtzybierać mniej. Ważne żeby tył a nie chudl tongue_out

Pozdrawiam.
    • eva_wawa Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 17.05.06, 19:34
      nie przejmuj się, mój Piotruś tez w jednym mięsiącu przybrał na wadze prawie 2
      kg a w następnym tylko 300 gramów. Wszystko sie unormuje
    • 1stkasia Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 17.05.06, 21:30

Dzieki za odpowiedzi tylko ze ja sie nie martwie a ciesze i w woli zorientowania
      pytam czy wasze dzieci tez tak majasmile i co pozniej...? czy nadal sa ponad norme
      czy nie...a i co najwazniejsze czy takze na cycusiu? tj my. smile pozdrawiam
    • iris14 Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 17.05.06, 21:45
      mój jak wyszedł ze szpitala to ważył 3160 a jak miał 2 tyg. to ważył 3850 teraz
      ma już 2 miesiące a waga zbliża się do 6 kg.Pozdrawiam
    • mama9m Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 17.05.06, 21:57
      Super.elegancko. Tak jak ma być. Pierwszy kwartał dziecko przybiera najwięcej,
      nawet do 1 kg miesięcznie. Norma. Wystarczy spojrzeć na siatkę centylową,
      zajrzeć do literatury. Poza tym na piersi dziecko nie przytyje, nigdy nie
      będzie za tłuściutkie.
      Z czasem przyrosty sa coraz mniejsze.
      U nas tez tak było smile
      Pozdrawiam i życze kolejnych sukcesów! smile
      mama9m
      • 1stkasia Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 17.05.06, 22:27

Ciesze sie ale nie moge doczekac sei kiedy synek zacznie najadac sie tak zeby w
        nocy przesypial dłuzej.... tez pozdrawiam
        • mama9m Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 17.05.06, 22:58
          hehe, to jeszcze troszke musisz poczekać. Według Tracy Hogg przespanie nocy
          możliwe jest około ( jeśli dobrze pamiętam--bo to dawno było ) 7 tygodnia. W
          naszym przypadku wszystko wyszło pięknie. Po ukończeniu 2 miesięcy ( jedna
          pobudka o 3 rano), wspólnie z Maluchem zaczeliśmy przesuwac porę karmienia i
          tak gdy synuś skończył 10 tygodni przespał pierwszy raz noc ( od 20-6) i póki
          co dalej tak jest ( mamy prawie 15 )i mam nadzieję, że nadal tak będzie smile
          Powinnam zrobić tfu tfu, hehhewink Tak bardzo się do tego przyzwyczaiłam, że
          teraz jak Młody ząbkuje, a ząbkuje potwornie-znaczy 6 zębów naraz, w tym 4
          trzonowe.., i budzi się kilka razy w nocy z płaczem, mimo czopków Viburcol,
          Panadolu, no i standardowo Bobodentu albo Calgelu----ja po prostu chodzę po
          ścianach. Ale cóż to, cieszę się ogromnie że mam synka śpioszka i zyczę
          wszystkim mamom spokojnych, przespanych nocy. A Wam świeżo upieczonym Mamuśkom
          powodzenia jeśli zamierzacie stosować się do wskazówek Zaklinaczki i w ogóle.smile
          • mateszalka Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 09.07.06, 15:00
            mama9m napisała:

> hehe, to jeszcze troszke musisz poczekać. Według Tracy Hogg przespanie nocy
            > możliwe jest około ( jeśli dobrze pamiętam--bo to dawno było ) 7 tygodnia.

Hehe, powiedz Tracy Hogg, że reguły bywają zawodne. Mój Kubełek od kiedy
            skończył 4 tygodnie przesypiał noce, mniej więcej 23. - 6., a teraz ma 11
            tygodni i potrafi spać i 9 godzin ciurkiem. Błogosławię tego aniołka, jeszcze
            NIGDY nie zarwałam nocy!!! I nie ma to nic wspólnego z najadaniem się, bo je tak
            samo cały czas. On po prostu lubi pospać, jak tatuś smile)
            A w ogóle, Tracy Hogg bardzo cenię i wszystkim polecam, byle wcześnie.

pozdrawiam
            magda i kubuś blog-kubusia.blogspot.com/
      • 1stkasia !Do mama9m 18.05.06, 07:46
        Rozumiem ze Ty także nadal karmisz piersia smileJa moje pierwsze dizecko karmilam 2
        lata ale to bylo 7 lat temu wiec pozapominałao sei jak to było z tym karmieniem. smile
        • mama9m Re: !Do mama9m 18.05.06, 13:01
          eh, to jestes bardziej doświadczona ode mniesmile Ja mam narazie jednego bobaska.
          Dzielę sie w miarę możliwości swoimi doświadczeniami, ale chyba trafiłam na
          bardziej doświadczoną smile ale wierze że to się zapomina, a czasem po prostu
          trzeba świętować i obwieszczać sukcesysmile ( stąd moje gadulstwo o przesypianiu
          nocy, uważam to za sukces, zdaje sie że nasz wspólny wink hihi ). No a co do
          karmienia to miałam zamiar karmić długo, ale ze względów zdrowotnych musiałam
          przerwać i teraz Młody jest na butli sad
          • 1stkasia 890gr w dwa tygodnie :) 20.05.06, 16:21

Czy ktos jeszcze ma tak żarłoczne dzieciątka ? smile
    • 1stkasia Re: 23tyg synek przybał 1320 gram !!!! :) 25.05.06, 12:59

Witam a a nastepny tydzien przybral 430gr czyli od poródu w 3tyg przybrał 1320gr
      !!!! Jego prababcia mówi ze drugi "Pudzian" nam rośnie smile)) pozdrawiam
    • kajka29 Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 26.05.06, 23:49
      Moja Maluda przybrała 900 g w miesiąc - teraz ma 6 m-cy i wazy 9800g!! (ur.
      4310g). Dopiero od niedawna dostaje butle i obiadki ale nadal jest tez na
      piersi. Moja pierwsza córeczka miała podobnie teraz ma 7 lat i jest
      szczuplutka.Pozdrawiam
      • zojjkka Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 24.08.06, 08:37
        a ja sie martwilam ze moja ma 8 miesiecy i wazy 9
    • 1stkasia ciąg dalszy 22.06.06, 09:04
      synek nadal "ładnie" rosnie bo mianowicie w 4 tyg 4840gr, w 6tyg wazyl 5720gr a
      w 7tyg 6100- to dużo prawda? A jak Wasze pociechy?
      • phantomka Re: ciąg dalszy 22.06.06, 10:15
        wspolczuje kregoslupowismile..moja w wieku 6 m-cy wazy 6900 i naprawde nas to
        cieszysmile z przesypianiem npcy jeszcze moze byc problem, w koncu to maluch jest.
        Chociaz kumpela ma takiego zarloczka jak twoj i teraz ma 10 m-cy i nadal budzi
        sie dwa razy z glodu, bo cycka juz nie dostaje - wiec to nie chec poprzytulania.
      • 1stkasia Re: ciąg dalszy 8 tydzien 27.06.06, 20:13
        Ja juz sama nie wiem jak z tą wagą jest- tj pisalam w 7mym tyg synek ważyl 6100
        wiec tera mysle ze tak ok 6400 i moj mąż zaczyna sie martwic ze synka
        przybieranie jest zbyt duze. Twierdzi tak gdyż rozmwial ze swoja znajoma ktora
        jest pielegniarka i pracowala jako polozna jakis czas i mowi ze zna przypadki
        szybko przybierajacych dizeci i jeden mnie przerazil - roczne dizecko wazylo
        20kg!!!! Dadatkowo wskazała na to ze kosciec dizecka jest odpoweidni do danego
        wieku i nie rosnie tak szybko jak nasz bobas- tzn kosciec jest odpoweidni do
        wieku a waga zbyt duza i wtedy powstaja rozne problemy z reguly zauwazalne w
        pozniejszym wieku ze problemy z kregosłupem lub iskowate uda bo to akkurat miala
        tej znajomej corka i oczywiscie w tamttym czsie wszyscy sei cieszyli ze dizecko
        ladnie przybiera i jest duze a niestety dizewczyna ma rzeczywisicie uda bardziej
        do wewnatrz bo sama ja widizalam. co prawda nie rzuca sei to bardzo w oczy ale
        jednak. Z drugiej strony ja tez bylam paczus jak bylam mala a teraz mam
        ladniutkie, zgrabniutkie nogi- tak mowia smile wiec juz sama nie wiem.
        Co robic? ?????? dopajac herbatkami zamiast cycusia non stop? czy odwiedizc
        znanego pediatre w naszym miescie i niech on najlepiej powie co bedzei
        najlepszse dla naszego synka.
        Ja natomiast ciesze sei ze synek jes duzy i mam nadizeje ze waga zacznie sei
        pomnijszac, ze szybko stanie na nuszkach i ze tez doscy szybko pojdzie i bedzie
        maial malo tkanki tłuszczowej.
        Co o tym myslicie?
    • tania74 Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 22.06.06, 09:18
      Witam mamy żarłoczków!
      Wczoraj byłam z moja 6-tyg. córeczką u lekarza i okazało się że mała od porodu
      przytyła 1,3kg!!!! Waga urodzeniowa 3,880 a teraz 5,180. Pediatra kazała karmić
      co 3 godz. a między karmieniami poodawać wodę, zwłaszcza w bardzo upalne dni.
      Tylko Mała nie chce pic z butelki! Co robić, jak ją przekonać do butli?
      • gronka Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 22.06.06, 10:09
        Witam serdecznie,
        A u nas z wagą mojego Macieja było tak: gdy się urodził wazył 3960g, kiedy
        wychodziliśmy ze szpitala w 9-tej dobie życia ważył 3950g. Na kontroli w
        pierwszym miesiącu jego życia przybrał 730g i pediatra stwierdził, że trochę za
        mało przybiera na wadze (a karmię go piersią) i zaleciła dokarmiać raz, dwa
        razy na dobę bebilonem. Dodam tylko, że mój mały do 6-go tygodnia wisiał stale
        przy piersi, dosłownie godzinami, budził się (a spał i spi nadal bardzo
        krótko) i od razu wrzeszczał bo chciał cyca. Jak tylko przystawiłam go do
        piersi to anielski uśmiech pojawiał się na jego buźce. Byłam wykończona, więc
        sobie pomyślałam, że on się po prostu nie najada, co lekarz na tej kontroli też
        tak stwierdził. No i raz, dwa na dobę dokarmiałam go bebilonem przez 2 dni, ale
        nieststy nie zauważyłam żadnej poprawy w jego zachowaniu, jak wisiał przy
        piersi, tak było dalej. Więc stwierdziłam, że nie ma to dokarmianie
        najmniejszego sensu. A co więcej dodam, że mały nie akceptuje smoczka, ani
        jedzenia z butelki. No i musiałam dokarmiać go z kieliszka (tak jak w szpitalu
        w pierwszych dobach jego życia, zanim pojawiła się laktacja). Z kieliszka pije
        bez problemu wszystko i mleko i herbatkę. Ale również poję go herbatką podając
        mu ją łyżeczką. No i na zakończenie chciałam dodać, że od ostatniej kontroli
        upłynęło 18 dni i byłam go zważyć i przybrał będąc tylko na piersi 980 g !!!!!!
        I waży teraz 5540g!! Byłam w totalnym szoku smile)) Także dzieci, a zwłaszcza
        chłopcy uwielbiają wisieć godzinami przy piersi mamuni. Teraz ma już 8 tygodni
        i to jego jedzenie poprawiło się znacznie. Ma już dosyć długi czas aktywności
        bez cyca, i jestem bardzo szczęśliwa, bo mogę coś w domu zrobićsmile)
        Takę tania74 spróbuj swojej małej podać mleczko z kieliszka, myślę, że powinna
        pić bez problemu. Unieś małą do pozycji pół pionowej i oprzyj kieliszek o jej
        wargę tak żeby pokazała języczek i przechylaj kieliszek tak, żeby to mleczko po
        trochu napływało jej do buzi, żeby czuła, że coś ma na języku i powinna zacząć
        ssać. Piszę tak trochę dziwnie, ale mój mały tak właśnie robił. Więc chyba
        każde dziecko będzie tak samo reagować na słodkie mleczko.
        Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości!
      • moreno500 Re: do tania 30.06.06, 16:46
        Tania, Ty nie przekonuj do butli tylko zmień pediatrę! jeśli karmisz piersią to
        się o nadwagę nie martw, nawet, jak teraz dziecko jest trochę większe, to łatwo
        zgubi jak się zacznie ruszać, poza tym przed Tobą jeszcze różne kryzysy np.
        totalna ciekawość świata i brak czasu na jedzenie. wtedy będzie miała z czego
        gubić. Poza tym to 1,3 to raptem 30 g dziennie, a norma jest od 20 do 30, przy
        czym przy piersi nie stawia się górnej granicy - wszystko dozwolone. woda
        dziecku nie potrzebna, bo w pokarmie ma wszystko, czego potrzebuje.
    • clio1979 Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 22.06.06, 12:09
      Eeech, moja ważyła 4250 jak się urodziła, więc naprawdę waga Twojego syna
      wogóle nie robi na mnie wrażeniasmile
      Jak miała 2 tygodnie ważyła 4800 :
      Niestety mamy zawsze znajdą problem - jak za mło przybierze źle, jak za dużo to
      jeszcze gorzej...
      • 1stkasia do clio1979 22.06.06, 14:07
        Akurat żle zinterpretowałas nasz przypadek- ja sie CIESZE ze mój synek taki duzy
        chłopczyk rośnie i chciałam sie tą wiadomościa nie skromnie mówiąc pochwalic.
        Pozdrawiam
        • clio1979 Re: do clio1979 30.06.06, 13:48
          W takim razie gratulacje!
    • dagg Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 22.06.06, 14:12
      Moja córka identycznie smile
      Nie martw się, potem już tak szybko to nie idzie.
    • danuskad1 Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 30.06.06, 15:06
      Moje Maleństwo w 7 tygodniu było łaskawe ważyć 6500 i oczywiście tylko na
      cycusiu. Strasznie fajnie się go nosi
    • 1stkasia Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 05.07.06, 22:38
      mó stynek w 9 tyg waży 6600 !!! smile Hura czyli 1kg ponac średnia
      A jak wasze "maluszki" ?
      • inezz82 Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 06.07.06, 22:19
        Witajcie!Mój synek także bardzo ładnie przybiera na wadze.Urodził się z wagą
        4750 kg i 58 cm.Waga spadła do 4450kg.Kiedy miał 6 tygodni ważył już 6600, a 11
        tygodni 8460 kg.Do 6m-cy pewnie dojdzie do 10kg.I jest tylko na cycusiu.To
        oczywiście wspaniale,ale usypiany bujaniem i w domku prawie cały czas na rękach
        bo wszystko musi widzieć.Rączki opadają...Pozdrawiam wszystkie mamy!To moja
        pierwsza wypowiedź,choć z przerwami jestem z tym forum od 1,5 roku.
        Aga
    • kathee Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 06.07.06, 22:47
      Ładnie przybiera, tak trzymać. Nasz misiek wazyl 6150 jak mial 8 tygodni, a
      najnizsza wagę mial 3580. Jadł jak najęty i ulewal prawie nonstop.
      Obecnie ma 7 m-cy i waży ponad 10 kilo. Jest zdrowiutki i bardzo żywy. sam
      garnie sie do siedzenie i chodzenia. Silny chłopbig_grin
      A nóżki ma prościutenkie, żadnych problemów u ortopedy.
      Poprostu są małe dzieci i duże dzieci.
      • 1stkasia Re: 2 tyg synek przybał 890 gram !!!! 09.07.06, 11:09
        ufff to 8 kg mnie przerazilo- tyle dzwigania smile pozdrawiam i gratuluje "dzidziusiów"
    • 1stkasia 3,5 m-ca 22.08.06, 18:02
      Nasz kochany syncio wazy 8kg a ma 15-16 tyg. a jak to u Was wygląda ???
      pozdrawaim smile
      • summer063 Re: 3,5 m-ca 23.08.06, 13:44
        Nasz przytył przez pierwszy miesiąć 1,8 kg, teraz ma 3 miesiące i waży ze 7,2
        kg myślę. ładnie trzyma głowę, unosi się leżąc na brzuszku na przedramionach,
        jest zdrowy więc nie ma się czym martwić. Karmiony piersią nie na życzenie a co
        3 czy 3,5 h bo grubiutki jest.
        • 1stkasia Re: 3,5 m-ca 24.08.06, 00:34
          no ja karmie piersia na zyczenie- ewentualnie jak mu sei zachce to raz na jakis
          czasd pociagnie herbatke ale to rzadko!!!! Silny chlop jak dąb !!!! mam nadizeje
          ze jak zacznie raczkowac, chodzic ipt to szybciutko zejdzie z niego nadmiar-
          choc nie jest grubaskeim tylko po prostu jest duzy- na długosc i ta waga sie
          ladnie rozkłada-NA SZCZęSCIE smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka