17.05.06, 22:47
Może któraś z Was umie mi wytłumaczyć?Na pierwszej kontroli bioderek,lekarz
napisał w książeczce zdrowia mojej córeczki Ib, na drugiej kontroli Ia i w
obu przypadkach powiedział, że wszystko jest ok.Czemu najpierw jest Ib a
póżniej Ia?Jak to jest z tą skalą?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: bioderka 18.05.06, 08:15
      Ib to są tępo zakończone brzegi panewki( więcej procentowo ludzi ma ta odmiane),
      Ib ostro zakończone. Stawy biodrowe dziecka kształtuja sie prze pierwsze 6-8mż i
      może byc nawet po urodzeniu IIa do 3mz to fizjologiczna dysplazja - słabo
      wykształcona panweka i może ulec poprawie do Ib lub Ia lub pogorszyć się na IIb
      i wymagac leczenia ortopedycznego.
      Zarówno Ia jak i Ib jest wynikiem prawidłowym, wiec lekarz wiedział co
      mówismileWięcej zaufaniasmileBeata
    • 4178hk Re: bioderka 18.05.06, 09:30
      lekarz u mojej córci po usg napisał w książeczce PIb? LIa proszę może ktoś mi
      wyjaśni co to oznacza i czy to jest jakaś duża wada , bo lekarz zalecił mi
      szerokie piluchowanie i żadnej informacji nie udzielił z góry dziękuję justyna
      • bea-ta Re: bioderka 18.05.06, 09:55
        Biodro prawe wynik usg wg. skali Graffa Ib ( PIb), ząs biodro lewe Ia ( LIa).
        Wynik prawidłowy!!! Szerokie pieluchowanie i właściwą pielęgnacje- noszenie na
        żabke twarza do siebie a nózki dziecka wokól pasa, noszenie na biodrze,
        układanie na brzuszku częste, spanie nie tylko na bokach( najgorsza poz. dla
        bioder), nie kepowanie nózek kocykiem, rozkami, nie pociaganie za nózki w
        trakcie zabawy, przewijania - wszytsko to sie robi aby prawidłowo wykształciły
        sie biodra, bo dziecko zaczyna okres kostnienia ok. 8mż i do tego czasu jest b.
        elastyczne i przewarza chrzatka w ukł. kostnym i łatwo zaszkodzic złą
        pielęgnacją. Tak naprawde przy Ia i Ib nic sie nie robi, ale zasady włąściwej
        pielęgnacji w tym szertsze pieluszkowanie obowiązywac powinny każde dziecko i
        każdy ortopeda w 4 tyg. życia na wizycie kontrolnej powinien mame pouczyc o tym.
        Biodra moga się podgorszyc do IIb ( dysplazja) i wówczas wymaga to zastosowania
        zaopatrzenia ortopedycznego. Beata
        • 4178hk Re: bioderka 18.05.06, 10:13
          dzięki wielkie bo już sie martwiłam ,pozdrawiam justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka