Dodaj do ulubionych

ga-ga, gu-gu, da-da itp

20.05.06, 12:54
kiedy wasze pociechy wypowiadaly pierwsze sylaby?? moja coreczka ma skonczone
7 msc i nie deklamuje sylabek, a rodzinka uprzejmie straszy ze cos nie tak z
moim dzieckiem sad
Obserwuj wątek
    • gerandia Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 20.05.06, 13:00
      moj synek iedlugo tez skonczy 7 miesiecy i jedyne co udalo mu sie wymowic to
      nie i agi ale nie martwie sie na zapas kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie
      i nic na to nie poradzimy
      pozdrawiam
    • guruburu Dziś :) 20.05.06, 13:19
      A córka kończy osiem miesięcy i właśnie dzis zaczęla 'mowic' bababbbaaaabab i
      pappapaa i chyba jakies 'm' też się juz na usta ciśnie :0
      Rodzinka - jak rodzinka - powiedz, ze jak jestescie same to córka deklamuje
      pana tadeusza z glowy smile
      • blesa1 Re: Dziś :) 20.05.06, 13:59
        Mów rodzince: "a po co?" "e tam" "eeeeeee nie" i szereg innych durnych zwrotów.
        Może zrozumieją aluzję, a jak nie, to użyj cieższego "sprzętu". Moja córka ma
        3,5 m-ca i już wypowiada spółgłoski, czym wzbudza ogromne podniecenie rodziny,
        ale za to nie zawsze ciągnie główkę jak ją sadzam i jest poza tym filigranową
        dziewczynką, więc tu już wzbudza ogromny niepokój i panikę. Jak słyszę więc "a
        nie powinna więcej ważyć?" "a nie powinna już główki ciągnąć?" itp to mówię "a
        po co?" "iiiiiiiiiii tam" "eeeeeeeeeeeee"... Patrzą na mnie jak na głupa ale
        zamykają się a ja mam ubaw.
        • aciki Re: Dziś :) 20.05.06, 17:04
          No i racja. Mojemu szybko rozwija się mowa. Ma skonczone 8 miesięcy i gada jak
          najęty po swojemu, dziób mu sie nie zamyka, zdarza mu sie powiedzieć 'mama'
          i 'tata' i wiele innych. Za to kiepsko siedzi, dopiero zaczyna raczkować. nIE
          MOŻNA MIEĆ WSZYSTKIEGOsmile
          • koteczka12 Re: Dziś :) 20.05.06, 18:47
            Pierwsze mamamama usłyszałam dwa dni przed skończeniem ósmego miesiąca.
          • bluebebe Re: Dziś :) 20.05.06, 21:18
            U mnie tak jak u aciki. Córka ma 8,5 miesiąca i gada bardzo dużo: babababa,
            nenene, tatatata, tititi, mamamama i jeszcze parę, za to kiepsko siedzi i
            wogóle nie myśli o raczkowaniu.
            • mart44 Re: Dziś :) 21.05.06, 11:53
              A u mnie jeszcze inaczejwink 8,5miesiąca, dużo gada (od dwóch miesięcy), dobrze
              siedzi, pełzoraczkuje, wstaje i chodzi wokoł łóżeczka... Zdrowe dzieci mogą
              milczeć jeszcze długo (nawet do 10mies.) i wszystko w porządku. Rodzina pewnie
              mało pamięta i nie wszystko wie, każdemu potem wydaje się, że "dziecko już
              powinno", "a moje w tym wieku też" Nawet mój szwagier, który ma córkę zaledwie
              2,5letnią już zaczyna przekręcać pewne faktywink. Ostatnio zaczyna mówić, że
              córcia zaczęła chodzić jak miała 8miesięcybig_grin
              • misia97 Miała 7 miesięcy 21.05.06, 11:55
                wcze śnie ale teraz tak głośno gada że trudno wytrzymać ma-ma pa-pa -da-da ga-ga
                ba-ba ....etc.
    • jdylag75 Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 21.05.06, 12:05
      Mój syn kończy 7 miesiąc i gada jak najęty, za to z ruchowym rozwojem jest u
      niego niezbyt dobrze... podciąga sie do siadu, kiwa na boczki i ostatnio udaje,
      że pełznie, niestety akurat do tego przyczepił się neonatolog, że za mało
      potrafi, za wolno się rozwija i pewnie dziecko ma coś z mózgiem, z rodziną
      dałabym sobie radę, teraz się martwię sad.
    • agastrusia Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 21.05.06, 18:26
      Kacper ma już prawie dziesięć m-cy i wymienionych przez ciebie sylabek też nie
      wymawia za to gada po swojemu. Pierwsze słowo, o ile to można nazwać słowem, to
      było "okay" - miał jakieś 3 miesiące jak zaczął angielszczyzną sypać wink
    • lenka_2 Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 21.05.06, 23:18
      Zakładałam podobny watek. Idzie tu jednak zauważyc zaleznosc. Moja nie sylabuje
      da, gu, da, ma, ale za to ruchowo rwie sie ze wszystkim do przodu a ma 7 m i 3
      dni.
    • wrzaca Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 21.05.06, 23:30
      Mój synekn właśnie dziś skończył 10 miesięcy a nie wypowiedział ani jednej sylaby, jeynie samogłoski. Nie przejmuję się tym każde ziecko rozwija się w swoim rytmie. Słyszałam że nawet o roku może nie mówić i to nie wykracza poza normę.
    • elag3 Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 22.05.06, 12:32
      bzdura, każde dziecko zacznie mówić wtedy kiedy samo uzna że ma coś do
      powiedzenia. Mój synek zaczą mówić ga ga jak miał 8mcy a od tygodnia mówi już
      różne sylaby.
    • julitatuchorska Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 22.05.06, 14:10
      wogóle bym sie tym nie przejmowała. Wiktor 24.05 skończy 11 miesięcy a gada cos
      tam po swojemu o ile to mowa mozna nazwac ale za to ruchowo to sie rowija
      wybitnie smile tzn szalej mi po całym mieszkaniu i powoli prubuje wlasnych sił w
      samodzielnym staniu bez trzymanki :0
      A prawda jest taka ze dziecko jak jest tylko z rodzicami a nie zdziecmi to
      czesto wogole nie potrzebuje mowic i tym oto sposobem syn kolezanki do 3 roku
      wogole nie chial gadac. troche pogadal jak mial 8-9 miesiecy a po tem tylko
      pokazywał. dopiero jak poszedl wsórd dzieci do przedszkola to pokazywanie
      okazalo sie za malo no i sie rozgadał za to teraz gada jak najety wogole nie
      przestaje.
      Nie martw sie na zapas a rodzina jak rodzina najlepjej sie z nia wyglada na
      zdjeciu smile
    • gusia210 Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 22.05.06, 22:07
      Mój ma 11 miesięcy i mówi tylko bu-ła,pu-ka i brrr.Żadnego mama czy tata.A
      chciałabym.
    • lilia06 Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 22.05.06, 23:04
      a moj maluszek pare dni temu zaczal wlasnie mowic mammamamama czasami nawet uda
      sie mama. az mnie cos sciska w sercu jak to slyszesmile ale mowi tylko to i jest
      to raczej przypadkowe, na pewno nie kojarzy jeszcze co mowi. wczesniej bylo
      przy marudzeniu mmmmmmmmmmm a teraz dolozyla jeszcze aaaa stad tak wyszlo. a
      ruchowo rozwija sie bardzo slabiutko. ma prawie 7 miesiecy.
    • agnieszka129 Re: ga-ga, gu-gu, da-da itp 18.10.06, 08:49
      Moja mała jak miała jakieś 3 miesiące zaczęła mówić eeeee, gaga, gege i gugu.
      Potema na kilka miesięcy jej przeszło i w ogóle nic się nie odzywała. Nagle jak
      niała 6,5 miesiąca zaczęła mówić baba, mama i parę innych .Ona na pewno jeszcze
      nie wie co znaczą te słowa ale bardzo przyjemnie jest usłyszeć pierwsze mama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka