Dodaj do ulubionych

Odparzona pupcia u 4 mcznego malucha

24.05.06, 20:41
Moja mała od jakiś 10 dni ma mała ranke na pupci. Początkowo myśłalam ze to od
pieluch ( ale zmieniłam je na inne i nic) potem wyczytałam ze odparzenia mogły
sie zrobić bo kąpałam małą co 2-3 dni (teraz kąpie ja codzień) Agusie karmiłam
do wczoraj tylko moim mlekiem, (zaczyna mi brakować wiec czoraj dostała butle
bebiko1 przed zaśnieciem). Miał ktoś taki problem??? Dodam ze pupcie smarujemy
sudocremem a ranka robi sie coraz większa.
Obserwuj wątek
    • kiniak22 Re: Odparzona pupcia u 4 mcznego malucha 24.05.06, 21:03
      jesli nie schodzi to idz do lekarza a jesli to jest normalne odparzenie raczej
      powinno byc zaczerwienieniem a nie rana niech ktos ktos sie z tym spotkal
      ogladnie malej pupcie jesli to odparzenie to myj pupcie codziennie przy kazdej
      zmianie pieluszki i nie smaruj oliwka tylko mascia ja polecam tormentiol bo sie
      latwo rozprowadza lub zasypuj pupcie pudrem tylko uwazaj aby nic nie dostalo sie
      do pochwy bo wtedy dopiero bedzie problem
      • tycjani Re: Odparzona pupcia u 4 mcznego malucha 24.05.06, 23:41
        tormentiol zawiera kwas borowy i jest zakazany do stosowania u dzieci, lepiej
        zastosować maść pieciornikową (która tegoż kwasu nie zawiera), daje takie same
        efekty jak tormentiol i jest całkowicie bezpieczna

pozdrawiam
    • tynka35 Re: Odparzona pupcia u 4 mcznego malucha 24.05.06, 21:16
      A ja sypałam mąkę ziemniaczaną i tylko to pomogło, żadne inne maści, nawet te
      co przepisał lekarz(zapłaciłam 20 zł. i kiszka)Mąką sypałam tak z 2 tygodnie
      ale wszystko świetnie sie zagoiło.
    • aga55jaga Re: Odparzona pupcia u 4 mcznego malucha 24.05.06, 23:58
      nam pomogła zasypka Alantan - dla mnie rewelacja

druga kwestia - jak karmisz małą? w sensie jakim mlekiem? i w jakim wieku jest
      dziecko?
      • luna333 Re: Odparzona pupcia u 4 mcznego malucha 25.05.06, 06:36
        na ranki jest też bephanten maść ale jeśli tyle czasu nie schodzi to proponuję udać się do pediatry - przepisze pewnie maść robioną i problem zniknie.
        A co do tormentiolu - jak mój mały był w szpitalu i dostawał silne antybiotyki to robił dosłownie żrące kupki - nigdy przedtem nie miał najmniejszego odparzenia mimo że mu pupy niczym nie smarowałam a w szpitalu miał koszmarne rany na dupce - pielęgniarki przyniosły mi ów tormentiol i faktycznie po 2 dniach dupka się zagoiła. Pytałam o niego ale powiedziały że nie ma co panikować jak kilka razy mu posmaruje. Taką samą opinię znalazłam w wypowiedzi eksperta na forum - ale linka teraz nie znajdę. Później smarowałam alantanem - ale taką maścią dwuskładnikową i reszta się wygoiła do końca.
    • kasiaslask mąka 25.05.06, 07:17
      mój 4-mies Kacperek też miał takie ranki na pupie. Polecam mąkę ziemniaczaną
      stosowaną jak puder. 2 dni i po sprawie. Teraz na codzień stosujemy sudocrem i
      nic się nie dzieje.
    • aniakasz Re: Odparzona pupcia u 4 mcznego malucha 30.05.06, 11:13
      Byłam w piatek u lekarza, zapisała gencjane na wodzie i alantan maść. Jak to
      nie pomoze to bede próbowała Waszych sposobów. Dzieki za rady

pozdrawiamy Ania i Aga smile))
      • iwi.leg w celu ulżenia maleństwu.. naturalne metody... 30.05.06, 13:25
        mój maluszek miał w pierwszym miesiącu odparzenia na pupci..próbowałam rożnych
        masci raz dzialaly, raz nie) probowałam nawet mąki ziemniaczanej ale tylko
        pogarszała sprawe..

pomogła trochę rezygnacja z chusteczek nawilżających (mocno zaczerwieniały
        pupę)i mycie przegotowana wodą.

Ale prawdziwy efekt dało dopiero mycie pupy naparem z nagietka (rewelacja!!!
        cały czas to stosuje i pupa małego jest na medal (po prostu wzorcowa!)

i teraz po myciu moge stosowac wszystkie mascie i wszystkie bez wyjątku sie
        sprawdzają)..

wpadłam na to sama, bo jak w podstawówce spaliłam sobie bardzo mocno skóre
        wokół oczu (od śłońca) to pomogło tylko to.. a przede wszystkim dawało mi
        ogromna ulgę (obok zsiadłego mleka)...dlatego pozniej stosowałam nagietek u
        siebie na własne problemy ze skórą .. i o dziwo zawsze pomagał.. w
        przeciwienstwie do różnych maści zalecanych przez dermatologa

Poczytaj sobie w necie o nagietku. Nagietek działa na skórę kojąco i
        przyspeisza leczenie sie ran.. a przede wszystkim jest wynalazkiem natury wiec
        nie zawiera uczulających sztucznych substancji... i dlatego moze przyniesc ulge
        twojemu maluchowi..

acha, zaparzam go rano (1 torebeczka na 1/2 litra wody) , studze i trzymam w
        termosie. dlatego jest ciepły do końca dnia...

Ważne jest też aby po przemyciu pupy dobrze ja wytrzeć (np suchą chusteczką czy
        pieluchą) a dopiero potem smarować kremem... bo pozostajace zawilgocenia też
        mogą być przyczyną odparzeń...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka