Dodaj do ulubionych

plesniawki .... jak długo??:(

29.05.06, 16:28
od ponad tygodnia walczylismy z pleśniawkami ...
w ostatni piątek pediatra stwierdziła że to już ostatni dzień gencjanowania
buźki, bo już w zasadzie nic tam nie ma; natomiast ostatni dzień nystatyny
przypadł na wczoraj
a dziś załamka crying(( na podniebieniu i tyle jęzorka znów widze te cholerne
pleśniawki sad(((((((((
napiszcie proszę jakie macie doświadczenia z pleśniawkami ?? czy Wam też się
to przytrafiło ??
czy to nawrót czy niewyleczona infekcja ??
help sad((
Obserwuj wątek
    • zoska7777 Re: plesniawki .... jak długo??:( 29.05.06, 17:13
      Ja walczylam 1,5 miesiaca.. i z tego co wiem, to nie tylko ja...

dawkowalam, nystatynke, apthin, witaminki na bazie nystatyny od pediatry... od
      1,5 tygodnia przecieram tylko cebionikiem i laktoralem na zmiane(zywe kultury
      bakterii) i buzka sama zaczela walczyc i uodparniac sie na plesniawki... juz
      prawie ich nie ma...
      • admkasia Re: plesniawki .... jak długo??:( 31.05.06, 23:57
        witam
        Jestem mama 2letniego Bartka,i kilka razy mielismy taki problem.
        Proponuje ci sprawdzony sposub ,przemyj buzie jego własnym moczem za pomocom
        gaziku 2-3 razy dziennie TO NAPRAWDE DZIAŁA.
        Pozdrawiam kasia
        • mmala6 Re: plesniawki .... jak długo??:( 01.06.06, 00:04
          potwierdzam - mocz dziecka.U nas wystraczyly dwa posmarowania i plesniawki
          zniknely forever.
          • ajka1 Re: plesniawki .... jak długo??:( 01.06.06, 11:14
            TYLKO mocz dziecka, szkoda pieniędzy na wszystkie inne wynalazki i męczenie
            dziecka, kilka razy dziennie pędzlować buźkę malucha obsiusianą pieluszką
            tetrową i po kłopocie!
    • budzik11 Re: plesniawki .... jak długo??:( 01.06.06, 12:22
      U nas własnie sie zaczęła walka z plesniawkami, stosowałam kilka dni Apthin, nic
      nie pomagało, wczoraj wizyta u pediatry - standardowy zestaw - Nystatyna +
      gencjana na noc, zobaczymy, jaki będzie skutek.
      A o moczu też słyszałam ale nie mam zamiaru sprawdzać. Ja bym sama sobie nie
      smarowała w ustach moczem więc dziecka na to nie chcę narażać.
      • mmala6 Re: plesniawki .... jak długo??:( 01.06.06, 13:05
        ale narazac na co?
        Sama widzisz ze walczysz pare dni i bez efektu a plesniawki to nic przyjemnego
        dla dziecka, to bo prostu boli.Wiec chyba lepiej raz a skutecznie, zwlaszcza ze
        w moczu nie ma niczego co mogloby dziecku zaszkodzic (o ile dziecko nie choruje
        i nie przyjmuje jakis lekow).
        Gdybym ja miala plesniawki to tez bym zastosowala ten sam sposob.To sie tylko
        lekko pociera a nie daje do piciawink
    • mariolka81 Re: plesniawki .... jak długo??:( 01.06.06, 13:14
      U nas pomaga Flumycon ale nawroty po jakimś czasie są więc czy do końca
      pomaga??? Spróbuj moczu....
    • babsee Re: plesniawki .... jak długo??:( 01.06.06, 13:27
      Pleśniawki trudne do zaleczenia lub też nawracające są podstawowym objawem
      grzybicy.Walczycie ze skutkiem a nie przyczyna choroby.
      Inna sprawa jak sie pojawia raz czy dwa-wiadomo,coś brudnego dzieciątko
      wepchnelo do buzi,ale jeśli nawracają po leczeniu Flumyconem albo Nystatyną
      (jedno i drugie to antybiotyk!!!Wiec chyba bym wolala mocz niż antybiotyk walic
      na pleśniawki)to znak ze czas zrobić posiew kału w kierunku grzybów.
      • aneta775 Re Do babsee 01.06.06, 14:50
        Witam a czy znasz jeszcze jakieś inne objawy grzybicy?
        • babsee Re: Re Do babsee 01.06.06, 15:05
          W 90 przypadakch na 100 są to objawy ze strony układu pokarmowego-kolki,
          wzdęcia, biegunki lub zaparcia, kupki o bardzo nieprzyjemnym zapachu ale sa też
          dzieci(np.moja córcia)u którcyh jedynym objawem jest przewlekły kaszel, albo
          nalot na języku, albo plesniawki, albo odparzenia na pupie trudno gojace się,
          albo przykry zapach z ust.
          Lekarze niestety ignoruja te objawy i u nas doszlo po kolei:od przewlekłego
          kaszluy sie zaczelo a skończylo (po 7 mies) na małym przybierniu na wadze,
          nietoleranccji laktozy,nietolerancji glutenu, jaj kurzych(czyli właściwie
          okropnej alergii pokarmowej), liszajach na policzku i rączkach.Grzybica jest
          podtsepna-rozwija sie tak,ze jej nie widać ale postępuje i zagarnia coraz
          wieksze obszay ciała.
          Oczywiście, tytułowe pleśniawki,nie muszą być wynikeim grzybicy,ale ja juz
          jestem przeczulona.
          • aneta775 Re: Re Do babsee 01.06.06, 15:16
            Dzięki za odpowiedź,bo ja to podejrzewam u mojej małej ,ma lekko żółtego
            paznokcia u nóżki dziwną wysypkę skupiającą się w plamy,prawie na wszystko
            reaguje krostkami,do tego zrywa się w nocy i prawie wogóle nie sypia a diś się
            okazało że ma lekko powiększoną wątrobę.
            Pozdrawiam Aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka