Dodaj do ulubionych

drugi dzieciaczek

30.05.06, 14:40
witam,mam 1,5 miesieczną córeczke,bardzo chciałabym mieć jak najszybciej
drugie dziecko.Ile minimum musze odczekać,aby ciąża nie była zagrożona?Czy sa
tu mamy,które mając niemowle decydowały sia na ciąże?A jak z karmieniem
piersią?
Obserwuj wątek
    • afryka11 Re: drugi dzieciaczek 30.05.06, 15:02
      ja zaszłam w ciąże, gdy synek miał 7 mies. Nie wiem jaki jest min, czas między
      ciążami, ale wiem, że im mniejsza różnica wieku między dzieciakami, tym lepiej
      dla nich. Synek ma teraz niespełna 2 lata, córcia 5 mies. i uwielbiają się. Gdy
      mała krzyczy zanoszę ją do Igorka - od razu się śmieje. A mały rano biegnie do
      jej łóżeczka, wspina się i daje jej wielkiego buziaka. Ale nie ukrywam, żę z
      dwójką maluszków ( z nieiwelką różnicą wieku) bywa ciężko. Czasem brakuje sił.
      Ale na szczęście mój synek jest bardzo wyrozumiały, bo córcia dże się większość
      dnia i muszę ją nosić. Zapytaj lekarza o aspekty medyczne, a ja ze swojej
      strony gratuluję pierwszego aniołka i chęci posiadania tak szybko drugiego.
      Powodzenia, ania
    • figrut Re: drugi dzieciaczek 30.05.06, 15:06
      Trochę Ci się dziwię że tak szybko chcesz sobie podwoić obowiązki. U mnie
      różnica między najmłodszymi jest rok i 10 miesięcy - bywało bardzo ciężko. Im
      dłużej czekasz, tym bardziej zregeneruje się Twój organizm - w poradnikach piszą
      że przynajmniej rok, a nawet trzy lata. Moja teściowa ma różnicę między swoimi
      synami 11 miesięcy, czyli zaszła w ciążę jakieś 2 miesiące po porodzie i
      wszystko było OK. Jeśli ciąża nie jest zagrożona, to możesz karmić piersią cały
      czas, a później nawet dwoje naraz. Około 5 miesiąca ciąży zmniejsza się nieco
      ilość pokarmu i zmienia on swój skład, więc dziecku może Twój pokarm przestać
      smakować. Bzdurą jest, że mleko ciężarnej staje się szkodliwe czy wręcz trujące
      dla starszego dziecka. Starszego synka karmiłam przez całą ciążę, a później
      jeszcze półtora roku razem z jego młodszym bratem - obydwoje zdrowi. Bzdurą jest
      też, że karmiąc w czasie ciąży zabierasz składniki pokarmowe dziecku rosnącemu w
      brzuchu - mój najmłodszy urodził się w doskonałej formie i z wagą 4 kg. .
    • akaka Re: drugi dzieciaczek 30.05.06, 19:29
      Myślę, że tak jak Ci poradzono - udaj się do zaufanego lekarza, który Ci powie,
      jaki jest stan Twojego organizmu. Bo nie ma reguły, wszystko zależy od
      konkretnego ogranizmu. Niektóre są gotowe na kolejną ciążę w dwa miesiące po
      porodze, inne nawet po roku jeszcze powinny tego unikać. Spora część sukcesu to
      nastawienie psychiczne, ale to jak widzę masz wzorowe smile Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka