iws 31.05.06, 17:20 proszę napiszcie jak się w to bawi z dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik12 Re: ważyła sroczka 31.05.06, 17:38 Różnie, u nas tak: Dotykam dziecku środek dłoni wewnątrz i mówię "tu sroczka kaszkę ważyła". Potem pokazuję kolejne palce dziecka od kciuka do najmniejszego i wyliczam: "temu dała do garnuszka, temu do dzbanuszka, temu do miseczki, temu do łyżeczki, a temu nic nie dała tylko poleciała" -wtedy robię ruch ręką w przestrzeń Może być zakończenie: "poleciała i tu sie schowała" i łaskocze dziecko pod paszką. W wersji drastycznej przy najmniejszym palcu mówi się: "a temu nic nie dała tylko główkę urwała i poleciała" -Ala Odpowiedz Link Zgłoś
betulinka Re: ważyła sroczka 31.05.06, 17:43 Wejdz na forum eDziecko-GRY I ZABAWY. Odpowiedz Link Zgłoś
ajka1 Re: ważyła sroczka 31.05.06, 18:17 a ja sie z małą bawię troszkę inaczej: Na środku dłoni kółeczko "tu sroczka kaszką ważyła" a dalej od kciuka do najmniejszego paluszka: temu dała na łyżeczkę temu dała na miseczkę temu nic nie dała temu jeszcze zabrała a temu dzióbek urwała i frrrrr wysoko poleciała i leciutko ciągnę jej nałego paluszka do góry a potem w powietrzu zataczam kółeczka a ona się rechocze. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_susane waRZyła a nie ważyła! 31.05.06, 18:12 Litości - Ona nie sprawdza wagi kaszki tylko ją gotuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: ważyła sroczka 31.05.06, 18:53 fakt, warzyła )) cóż, jak to mówię cały rozumek ucieka mi z cyca wraz z pokarmem ) Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: ważyła sroczka 31.05.06, 21:26 Faktycznie warzyła ) a nie ważyła Znam to od dzieciństwa ale dopiero od kiedy przeprowadziłam się na śląsk nabrało to dla mnie innego znaczenia. Bo zawsze myslałam że sroczka tę kaszkę waży w sensie odmierza ilość. A tutaj gdzie teraz mieszkam nie mówi się gotuje tylko właśnie warzy -Ala Odpowiedz Link Zgłoś