Dodaj do ulubionych

Do kiedy zacisniete piąstki??????

02.06.06, 10:20
witam

moja 8 tyg coreczka ma bardzo czasto zacisniete piastki, pare tyg temu eszcze sie prezyla i robila mostek ale juz tego nie zauwazam mino wszystko piastki zacisniete sa non stop i paluszki u stop zadarte do gory. boje sie ze to mimo wszystko wzmozone napiecie? czy wasze niemowlaczki tez zaciskaja piastki a sa zdrowe? wizyta u neurologa dopiero za 2 tyg
Obserwuj wątek
    • beata761 Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 02.06.06, 10:42
      Podobno dziecko ma prawo mieć zaciśnięte piąstki do końca 3 miesiąca. Tak mi
      powiedziała naurolog.
    • brunette23 Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 02.06.06, 12:41
      to jeszcze Maleństwo... smile wszystko Jej wolno... smile mam pytanie tak z
      ciekawości... do neurologa skierował Was pediatra czy to taka własna
      inicjatywa??? no bo jeżeli pediatra nie widzi niczego niepokojacego to po co
      przesadzać??? pozdrawiamy!!! smile
      • dyzurna Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 02.06.06, 14:45
        a wiec tak bedac u pediatry 15go powiedzialam o swoich spostrzezeniach dotyczacych zasicnietych piastek, a ana powiedziala wstrzymajmy sie z neurologiem 2-3 tyg i wtedy ewentualnie da skierowanie. we wtorek wiec ide i zobacze co powie pediatra. ale czy da skierowanie czy nie , to i tak pojde do neurologa - wole dmuchac na zimne
        • dyzurna Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 02.06.06, 14:46
          przy czym wiem ze zacisniete piastki to nie koniecznie WNM
          • brunette23 Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 05.06.06, 10:36
            najważniejsze zebyś była spokojna i żeby Maleństwo było zdrowe... smile ja też się
            zawsze bałam WNM ale ufam pani doktor, jak Mała miała 6 tyg. podczas wizyty
            powiedziałam że odgina do tyłu głowę, pręzy się i wygina w kształcie litery
            C... to było już po ogólnym badaniu i pani doktor powiedziała że nia ma WNM a
            takie zachowania są w zakresie jej ruchów w tym wieku... juz tak nie robi,
            teraz po 6 tyg. też byliśmy na wizycie i też nic niepokojacego nie
            zauważyła... smile ale do czego innego zmierzam... nie warto po prostu martwić się
            na zapas i panikować, tym bardziej że nie piszesz o zadnych innych typowych
            objawach... tak jak mówisz, trzeba troche poczekać, poobserwować... smile chociaż
            zawsze będę zdania że im częściej u lekarza tym wiecej chorób wynajdą... a
            coraz częściej słyszy się że ze WNM przesadzają... pozdrawiamy!!! smile
            • dyzurna Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 07.06.06, 18:13
              oczywiscie zgadzam sie z toba, dzis bylam u pediatry i potwierdza ze nie widzi WNM ale po tej wizycie bylam na usg bioderek prywatnie tez nie zalecane i co oka zalo sie ze sa nieprawidlowosci. a 3 pediatrow ogladalo coreczkesad
              • brunette23 Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 07.06.06, 18:24
                hej! smile ja tez byłam prywatnie na USG bioderek chociaż pediatrzy niczego nie
                widzieli... ale bioderka co innego, chociaż kiedyś USG nie było, patrząc na
                fałdy stwierdzali czy jest ok czy nie i wszyscy dzisiaj nieźle śmigamy po
                górach i dolinach... wink u nas też się okazało że lewe bioderko jest słabsze, na
                noc ręcznik frotte na pajaca, ale zarowno ortopeda jak i nasza pani doktor
                zgodnie twierdzą że to się samo cofnie na 99%... smile a u Was to mam nadzieje też
                jakieś drobne nieprawidłowości??? pozdrawiamy!!! smile
              • brunette23 Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 07.06.06, 18:32
                a tak sobie myślę że na Twoim miejscu dałabym sobie spokój jednak z tym
                neurologiem... po co dziecko męczyć... tym bardziej że zdrowe... smile ale jeśli
                miałabyś się dzięki temu uspokoić... to niech się Maleństwo uczy świata i tego
                że niekiedy trzeba się poświęcić... zeby mama była spokojna... smile a co do tych
                piastek to powiem Ci tylko że moja córeczka ma 12 tygodni a jak ostatnio
                zapytałam panią doktor czy może mieć zimne ręce to powiedziała że gdy dziecko
                jest aktywne to często zaciska piąstki w emocjach albo bo chciałoby coś złapać
                albo bo coś łapie w rączkę i może mieć zimne bo krew gorzej krązy... ma mieć
                ciepłe podczas snu bo wtedy albo ma rozłożone palce albo przynajmniej nie
                zaciśnięte mocno... u nas się zgadza! smile poobserwuj... przede wszystkim jak
                podrośnie bo teraz to pewnie nic oprócz palca mamy nie trzyma... wink trzymajcie
                się! smile smile smile smile
                • aniab_24 Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 07.06.06, 19:26
                  Wtrące moje trzy grosze: gdy urodził się mój synek wszyscy zachwycali sie jaki
                  to silny chłopiec i jak wysoko podnosi główke leżąc na brzuszku. Często też miał
                  zaciśnięte piąstki , ale w sumie nic takiego się nie działo. Zwracałam uwagę
                  trzem pediatrom na to podnoszenie głowy, pytałam, czy nie ma to związku z WNM -
                  wszyscy odpowiadali, że z całą pewnością nie. I cóz... Gdy Wojtuś miał 7 tyg.
                  nadle zaczął się bardzo dziwnie zachowywać - mianowicie nieruchomiał na chwilę
                  prężąc całe ciałko. Miałam również wrażenie, że traci świadomość. trafiliśmy do
                  szpitala na obserwację i tam również lekarze nie umieli powiedzieć co było tego
                  przyczyną i skierowali nas do neurologa. I dopiero wprawne oko specjalisty po
                  kilku zaledwie chwilach zauważyło, jak sama pani doktor powiedziała, TYPOWE
                  objawy WNM. Tak więc reasumując twierdzę, że nie ma jak specjalista, a wizyta u
                  neurologa nie jest stresująca dla maleństwa. Lepiej dmuchac na zimne, niz mieć
                  potem do siebie żal, że cos sie zaniedbało.
                  • dyzurna Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 07.06.06, 20:19
                    a wiec tak daje sobie spokoj na razie z neurologiem bo widze znaczna poprawe tzn nie prezy sie , nie czerwieni jak burak, troszke odchyla glowe ale nie jakos dziwnie. piastki zaciska zadko wiec tak jak pisze narazie daje sobie spokoj poczekam jak skonczy 3 miesiace i wtedy moze pojde a moze nie- i tak i tak prywatnie. a co do bioderek. to opis z badania wyglada tak: obustronnie brak jader kostnienia, wartosci katowe panewek w granicach normy,obustronne widoczne dyskretne echo panewki,graf 1A,poza centrum nieznaczne zaokraglony daszek panewki w lewej str.bioder. w badaniu klinicznym ograniczenie odwodzenia po lewej stronie.zalecano szerokie pieluchowanie kontrola za 4 tyg sad

nie wiem jak pieluchowac by to bylo dobre szerokie pieluchowanie kilka tetr?
                    • aniab_24 Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 07.06.06, 21:34
                      na pampersa dwie pieluchy tetrowe
                    • brunette23 Re:do dyzurna... 07.06.06, 21:41
                      strasznie zagmatwany ten opis ale skoro tylko pieluchowanie to pewnie nic złego
                      się nie dzieje... moja Mała też gorzej odwodziła lewą nóżkę, sama to
                      widziałam... ale zanim poszłyśmy do ortopedy zaczęło się poprawiać... zwróciłam
                      lekarzowi na to uwagę i powiedzial że to bardzo możliwe i że takie
                      niedociagnięcia często same sie naprawiają... obserwuj dziecko a sama zobaczysz
                      jak się poprawia! smile nie wiem co z tymi pieluchami, nam lekarz kazał uszyć z
                      ręcznika pas o szerokości 24cm, założyć na pajaca na noc jak pieluchę, po
                      bakach doszyć tasiemki i zawiązać...
                      • dyzurna Re:do dyzurna... 08.06.06, 07:47
                        wielkie dzieki teraz juz wiem jak to zrobic bo z tego co lekarka pokazywala to naprawde szerokooo trzeba te nozki odwodzic. pozdrawiamy smile)
                    • hellusia Re: Do kiedy zacisniete piąstki?????? 21.06.06, 20:49
                  • brunette23 Re: do aniab_24 07.06.06, 21:36
                    gdybym takie objawy zauwazyla jak u Twojego synka pewnie też bym zareagowała...
                    ale nadal utrzymuję że zacisniete piąstki u takiego Maluszka to nie jest żaden
                    objaw czegokolwiek... pozdrawiamy!!! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka