Dodaj do ulubionych

Wakacyjny wyjazd samochodem

26.06.06, 14:21
No właśnie samochodem. Chcemy wyjechać do stolicy, to będzie jakieś 200 km.
Wyjedziemy rano, ale co dalej w samochodzie? Synek 2-miesiace, czy czapeczkę
ściągnąć w samochodzie, jak z klimatyzacją (mam co do niej wątpliwości mi po
klimie siada gardło a mąż się przeziębił), otworzyć okno? szyberdach nie daje
dużo powietrza zimnego. Młody w foteliku w czym? Body wystarczą? Przerwy
oczywiście częste. Mieliśmy okazję zrobić krótki wypad 30 km ale ja nadal mam
szereg pytań co do samochodu
Obserwuj wątek
    • femme_maman Re: Wakacyjny wyjazd samochodem 26.06.06, 15:48
      Klima jak najbardziej, bo w samochodzie zaduch i ukrop, więc dzieciak może
      dostać udaru cieplnego. Tylko nie więcej niż 3-4 stopnie mniej niż na zewnątrz,
      bo się przeziębi. Czapki bym nie zakładała, bo przecież ty sama sobie byś też
      nie założyła, no nie? Jak nie ma przeciągów to nie ma się czego bać, uszy
      bezpieczne. My jeździliśmy z małym samochodem bez klimy z wszystkimi oknami
      otwartymi i wiało mu po czuprynie, że hej, ale to dobrze, bo nie spocił się jak
      mysz. Ubrałabym jak najlżej - bodziak z krótkim rękawkiem najwyżej. A fotelik
      ja zawsze wykładam bawełnianym ręcznikiem, bo wtedy się mniej poci, niż jak
      ciałko dotyka do pokrycia fotelika. No i dużo picia proponuję. Udanych wojaży!
      • monaruda do femme-maman 26.06.06, 16:27
        co rozumiesz przez picie dla dzieciaczka 2-miesięcznego. Ja go karmię tylko
        piersią, czy mam zaopatrzyć się w wodę dla niego czy też wystarczą częste
        karmienia (maluch albo zje albo wypije)
        • jakw Re: do femme-maman 26.06.06, 16:47
          Imho twoja pierś spokojnie wystarczy. Najlepiej jechać w czasie gdy mały śpi -
          przy klimie w samochodzie są szanse, że nie będzie mu przeszkadzał upał i też
          sobie pośpi. W dodatku rano czy wieczorem nie jest tak gorąco więc i różnica m-y
          temp w samochodzie a na zewnątrz nie będzie duża.200 km w 1 stronę to nie jest
          tak dużo. Ubierz młodego w body i miej pod ręką coś do przykrycia (pieluszka,
          ręczniczek , kocyk raczej będzie za ciepły)
        • femme_maman Re: do femme-maman 26.06.06, 18:56
          Jeśli karmisz piersią, to wystarczy pierś. Są różne szkoły nt dopajania
          niemowlat na piersi. Ja osobiście gdzieś tak prawie od początku dopajałam wodą
          (zalecenie położnej środowiskowej). Były upały więc uznałam to za słuszne. Ale
          być może pierś wystarczy.
    • simonkapl Re: Wakacyjny wyjazd samochodem 26.06.06, 19:42
      A co to jest 200 km, na pewno dziecko dobrze zniesie.My nie mamy klimy i z
      trzymiesieczniakiem jedziemy 2000 km, bez zatrzymywania sie w hotelu.Nie martw sie!
      • sallyx Re: Wakacyjny wyjazd samochodem 27.06.06, 00:34
        my też się wybieramy i mamy 600km w jedną Igorek ma 4,5m i jak to z tym
        fotelikiem?, czy trzeba robić duże przerwy postojowe?, co z kręgosłupem małego?
        • niepytana Re: Wakacyjny wyjazd samochodem 27.06.06, 02:19
          sallyx napisała:

> my też się wybieramy i mamy 600km w jedną Igorek ma 4,5m i jak to z tym
          > fotelikiem?, czy trzeba robić duże przerwy postojowe?, co z kręgosłupem
          małego?

Z kregoslupem malego bedzie to samo co przez 9 miesiecy w brzuchu u Ciebie. Czy
          on tam stal wyprostowany na bacznosc wink)) Takie dziecko naprawde nie musi
          prostowac kosci wink Przyjemnej podrozy. Pozdrawiam.
        • simonkapl Re: Wakacyjny wyjazd samochodem 27.06.06, 09:47
          Podobno nalezy robic przerwy co 2 godzinki i klasc malenstwo na przyklad do
          wozka.Nie wiemù czy mi sie to uda, bo normalnie podroz trwa okolo 24 godz, a jak
          sie zaczniemy tak zatrzymywac to nam wyjdzie z 35 godz.Ale na pewno na karmienie
          bedziemy robic przerwy.Mam nadzieje, ze nasze podroze spokojne beda!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka