rozygo 27.06.06, 10:30 Jakie buty kupić dziecku, które zaczyna chodzić i czy według Was powinny byc z wysoką cholewką? Są ponoć dwie teorie - jedna, że wysokie cholweki, druga, że nie. I która prawdziwa? Czy ktoś mógłby mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agab72 Re: pierwsze buty 27.06.06, 10:57 Która prawdziwa - sprawdź sama. Załóż but z wysoką sztywną cholewką i: sprółbuj do czegoś podbiec (raczej na palcach bo tak podbiegają dzieci), stań na palcach i sięgnij po książkę z górnej półki, kucnij i podnieś paproch z ziemi (oczywiście też na palcach, bo jeśli kucniesz na całej stopie to pewnie pupa przeciąży Cię do tyłu). Taką "pokazówkę zafundowała mi lekarz z przychodni rehabilitacyjnej, natomiast Pani ortopeda kazała zakładać mojej córce usztywniane buciki (w domu) już od momentu gdy zaczęła sama stawać na nóżki. Ciekawe tylko jak mała by w tym raczkowała ? Pozdrawiam. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-kacpra Re: pierwsze buty 27.06.06, 11:11 ja swojemu synkowi ja zaczynal stawiac pierwsze kroczki za raczke(10 m-c zycia) to kupilam mu takie butki z mieka podeszwa zeby stopa pracowala /elefant/ ale zakladalismy mu jak wychodzilismy na pole.W domu lazi na boso albo w skarpetach z ABS-em.Teraz synek juz dobrze sobie radzi z chodzeniem ma ponad 12 m-cy i kolejne buty to kupie mu na jesien i pewnie tez bede miec dylemat jakie.Ale z tego co wiem ogladalam program na TVN style ortopeda i rehabilitant dzieciecy poleca buty takie w ktorych stopa i noga pracuje naturalnie bez uciskow czy ograniczen.A co do butow takich bardzo wysokich z holewka i to jesli sa wskazania od ortopedy no to trzeba.Nie ma co przesadzac ale pewne jest ze te dobre buty dla niestety kosztuja aha teraz na pole zaklad mu sandalki ale szczerze to nie podobaja mi sie bo maja twarda podeszwe, dostal je po dziecku z rodziny. Czekam na poczatek wrzesnia i kupuje butki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś