Dodaj do ulubionych

Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:(

08.07.06, 10:53
Witam

Pewnie na tym forum to nietypowe pytanie, ale juz nie wiemy co robic. 18 dni
temu urodzilam nasza kochana coreczke. W domu zadbalismy,zeby bylo czysto i
przytulnie. Niestety krotko przed porodem pojawily sie u nas w domu te
cholerne mrowki - male i czarne. Sa wszedziesad, a my nie wiemy jak z nimi
walczyc. Kupilismy jakis srodek, ale boimy sie go stosowac, bo jest na
pestycydach i sama ulotka przestrzega przed stosowaniem w pomieszczeniach
gdzie sie je i gdzie sa male dzieci. Znacie jakies domowe, nieszkodliwe
sposoby na te male cholerstwa. Nie wiem skad one przychodza, ale jesli sie ich
na moment pozbedziemy, to przylaza nastepne. Do tej pory trzymaly sie kuchni i
przedpokoju, ale ostatnio niestety znalzlam 3 w lozeczku malenstwasad. Pomocy!
Acha, nie wchodzi w rachube zabranie dzidzi i przeprowadzenie sie na jakis
czas, bo nie mamy takiej mozliwosci.Z gory dzieki za rady.
Obserwuj wątek
    • kasiap1981 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 11:55
      na mrówki i inne insekty pomaga podobno ANYŻEK. Spróbuj może mrówki pójdą do
      sąsiadów.
      • malwanka1977 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 12:18
        Z mrowkami kiepska sprawa bo cholery zyja calymi koloniami i sie szybko
        rozmnazaja...ja tez kiedys mialam mrowki w domu, ale mialam duze drzwi balkonowe
        z wyjsciem bezposrednio na trawnik.Pod drzwiami mieszkala cala kolonia, znalazly
        sobie jakas mini dziureczke i przeprowadzily do srodka.Zamieszkaly w moim lozku
        o zgrozo!Kupilam wtedy taki proszek ktory wygladal jak rozowy cukier w sklepie z
        artykuami ogrodniczymi.Rozsypalam pod drzwiami i sie wyniosly.Po pierwsze,
        musisz wypatrzec skad przychodza, po grugie znalezc ich sciezki bo z cala
        pewnoscia maja ulubione.Wreszcie musza gdzies siedziec.Moze zamiast pryskac tymi
        truciznami w mieszkaniu rozsypala bys tego cukru w miejscach gdzie wiesz, ze
        chodza np. przy listwach przypodlogowych itp.one truja sie tym cukrem i wnosza
        go sobie na lapkach do gniazda.Czesc wyginie a reszta sie w koncu
        wyniesie.Rozsypanie tego cukru bedzie mniej szkodliwe niz pryskanie-tak mi sie
        wydaje.Bardzo Ci wspolczuje.Sama jestem teraz za granica z 5miesieczna corka,
        mieszkamy w apartamecie wynajetym przez firme meza i tez mamy mrowki, ale jakas
        odmiane bialych, podobno amerykanskich....zarzadalam dezynsekcji i na razie
        spokojsmileMusialam opuscic apartament na 2h.Moglam wrocic jak juz wyschlo.Moze to
        tez jest jakis sposob....pozdrawim i trzymam kciuki!
    • iw77 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 14:33
      Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Ja mieszkam w bloku, mam duza szpare w
      drzwiach i chyba przechodza wlasnie przez ta szpare. Ponadto boje sie, ze
      zalegly sie pod panelami i listwami przypodlogowymi sad.
      • aga55jaga Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 14:43
        możesz kupić specjalne płytki, które wabią insekty do środka ale już ich nie
        wypuszczają.
        Aby nie właziły do łóżeczka małej - może dziwny ale skuteczny sposób wszystkie
        nóżki wstawiasz do szerokich naczyń z wodą
      • malwanka1977 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 18:03
        "Ponadto boje sie, ze
        > zalegly sie pod panelami i listwami przypodlogowymi sad."
        dlatego ja bym szukala mozliwosci wytepienia calego gniazda. Jesli piszesz o
        drzwiach balkonowych to koniecznie wysyp trucizne zaraz pod drzwiami.Jesli zas o
        drzwiach wejsciowych to tez, ale nie za szeroko, zebys na butach nie
        wnosilasmileGeneralnie nie lubia tego cukru wiec wyprowadza sie dosc
        szybko.pozdrawiam.
    • maniolka05 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 15:18
      Polecam takie specjalne płytki z firmy Globol,zielone płaskie opakowanie.
      Stosujemy te płytki od ponad roku, nasza córrra ma 9 miesięcy igorąco polecam
      bo u nas skutkują!!! Koszt ok.10-12 zł/szt. W Krakowie są dostępne m.in. w
      Intermarche i Realu. U mnie mrówki głównie były w kuchni i w łazience,faraonki,
      ale to straszne ilości!!! w pokoju też się zdarzały choć zdecydowanie mniej. U
      nas te płytki pomogły i polecam
      • iw77 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 16:59
        No wlasnie mam te plytki i po przeczytaniu skladu i poszukaniu na necie
        wyczytalam, ze to wlasnie pestycydy, ktore moga przy przedawkowaniu spowodowac
        wszystko poczynajac od uszkodzenia ukl. nerwowego konczac na zgonie. To jest
        przeciez 18-dniowe dziecko i nie darowalabym sobie jakby jej sie cos stalosad.
        • joa_nnap Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 22:47
          mój syn ma 9 miesięcy, wiec już nie jest noworodkiem,a też mam opory przed
          stosowaniem jakiejkolwiek chemii na mrowki ( z tym,ze u nas faraonki).
          raz -bez mojej wiedzy- mój M wyłożył truciznę na mrówy pod zlewem i myślałam,że
          padnę,gdy rano okazało sie,że koty jakimś cudem rozniosły to diabelstwo po
          całej kuchni.nigdy jeszcze tak dokładmnie nie sprzątałam. od tej pory nie
          stosuję niczego i...np. takie artykuły jak cukeir trzymamy w lodówce. gdyby nie
          to, ze zamierzamy zmienić mieszkanie w najbliższym czasie pewnie coś bym
          musiała wykombinować, a tak-dałam spokój.
          nie wiem co ci poradzić - moze sprobuj z tym anyżkiem.powodzenia.
        • yeti Re: GLOBOL 10.07.06, 07:48
          Myśmy również posprzątali mieszkanie przed przyjściem malego i w tym samym
          czasie pokazały się mrówki. Zastosowaliśmy płytkę GLOBOL - po otwarciu jej i
          postawieniu w kuchni zaśmierdziało, ale wyszliśmy z domu na 10 godz., po
          powrocie już nic nie było czuć, okno u małego zostawiliśmy uchylone (była zima)
          i już od 5 miesięcy mrówek nie ma.
      • maniolka05 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 23:05
        Ja tam nie czytałam tak wnikliwie. Nie stoją płytki ani koło łóżeczka ani w
        pokoju dziecka tylko wysoko na szafce w kuchni i w łazience. Ale każdy zrobi
        jak uważa za stosowne.Wolę te płytki niż miliony faraonek w
        jedzeniu,szafkach,półkach ,mleku..... Zawsze można poradzić się jakiegoś
        specjalisty! Pozdrawiam. P.S. moje dziecię też było kiedyś takie maleńkie i
        stosuję te płytki od prawie 2 lat.
        • ajka1 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 23:51
          Mrówki nie lubią soli ani octu, u mnie w kuchni też sobie spacerują i mam
          roczną dzidzię i w szafce pod zlewem rozsypałam sól na noc, pozbyłam się ich
          ale niestety na jakiś czas, po paru tygodniach wróciły, więc następnym razem
          przetarłam ją ścierką z octem ( nie wykręcając jej mocno, aby było go czuć ) i
          również był spokój ale na jakiś czas, więc chyba i mnie nie ominie zakup tych
          chwalonych płytek.
    • mrowka75 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 08.07.06, 23:47
      Moja córka ma się z mrowką bardzo dobrze, mrówka, z która ma kontakt moja córka
      jest pożytecznym stworzeniem....
      A jeśli to sa faraonki, to nie ma innego sposobu niż...
      wprowadzenie do domu karaluchów, tam gdzie śa karaluchy nie ma faraonke.

A powaznie - na 6 tygodni wyprowadzka z domu i dezynsekcja.
      Ale,że mrówki właściwie sa nieszkodliwe, to moze po prostu się zaprzyjaźnić?
    • mamand Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 09.07.06, 09:27
      ja jednak polecam bardziej radykalny środek - firmę dezynsekcyjną

3 miesiące temu zalęgły się u nas mrówki, po kilku tygodniach walki domowymi
      sposobami znalazłam w "panoramie firm" firmę dezynsekcyjną,
      pani przyjechała o 8 rano, opryskała mieszkanie, ja z dziećmi poszłam na spacer,
      jak wróciłam o ok 15 wszystko już się wywietrzyło (chociaż z tego co mówiła
      kobitka opary nie są szkodliwe dla ludzi)

za opryskanie całego mieszkania, piwnicy pod nami (mieszkamy na parterze) i muru
      z zewnątrz zapłaciliśmy 60zł - także nie są to jakieś straszne koszty
      • iw77 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 09.07.06, 13:34
        Zgadzam sie - tez bym tak zrobila, ale...problem tkwi w tym, ze one sa w calym
        bloku, a sasiedzi czesto sie nie przyznaja, ze je maja. Stad nawet jesli ja sie
        ich pozbde to przyleza od sasiada. A co do nieszkodliwosci mrowek. Nie zgodze
        sie, poniewaz po pierwsze wija gniazda, namnazaja sie bardzo szybko, a po drugie
        to co znalazlam w necie "Mrówka zjada i zanieczyszcza produkty spożywcze,
        roznosi choroby wywoływane przez bakterie:
        Pseudomonas, Salmonella, Staphylococcus, Klebsiella, Clostridium spp. " Nie
        sadze wiec, zeby byly takie nieszkodliwe.
        • koteczka12 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 09.07.06, 14:07
          Są takie pułapki na mrówki (chyba raid?) - białe pudełeczka, mrowka wchodzi,
          pożywia się i zanosi truciznę do gniazda. Nie roznosi się to po domu a mrówki
          znikają - mi w każdym razie znikły.
        • madziaz Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 09.07.06, 22:44
          Jeżeli to są faraonki, to trzeba znaleźć ich gniazdo. Do nas przywędrowały od
          nowych sąsiadów a sąsiedzi przywieźli je z Gdańska. Przełażą te cholery
          (mrówki, nie sąsiedzi) kanałami przewodów elektrycznych i innymi szparami.
          Jeżeli w bloku jest zsyp na śmieci, to mają raj. Do tępienia niechemicznego
          muszą się zabrać wszyscy w pionie. U nas było tak - kupiliśmy rybę wędzoną na
          przynętę i w ciągu doby ustaliły się dróżki mrówek. Obserwując dróżki
          znaleźliśmy gniazdo, zadomowiły się w szufladzie między stertą woreczków
          foliowych. Przy okazji wędrówek po rybę tłucze się te mrówki ile wlezie.
          Oczywiście odpowiednia chemia załatwi je, ale gniazdo z wytrutymi mrówkami
          gdzieś zostaje.
        • mrowka75 Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 10.07.06, 01:04
          no tak, w tym sek, że człowiek tez roznosi te bakterie....
        • mamand Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 10.07.06, 07:28
          jeśli mrówki są w całym bloku to koniecznie zgłoś to administracji - niech
          przeprowadzą dezynsekcję w całym bloku
          • olushia Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 10.07.06, 11:45
            U mnie to samo. Wypróbowałam już chyba wszystko. Różowy proszek do bani,
            administracja to olewa dopóki wszyscy lokatorzy sie nie zgodzą i nie zapłacą za
            dezynfekcje, a lokatorzy sie nie zgadzają bo to kosztuje, a my mamy sie cieszyć
            bo w bloku obok mają nie tylko mrówki, ale i karaluchy.Pozostają te płytki, też
            sie bałam ich stosować, dopóki nie znalazłam mrówki w pępuszku małego, teraz
            wykładamy jak idziemy na dłuższy spacer lub w innym pomieszczeniu( tam gdzie
            nie ma dziecka) dopóki nie przestanie śmierdzieć, później jest już normalnie
            najczęściej w kuchni. Życze bardziej udanej walki. Pozdrawiam
    • muuunia Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 10.07.06, 13:31
      Sól, kuchenna sól! sposób mojej babci. Nam administracja usypała gustowne kopce
      z kory pod balkonami (mieszkam na parterze) i po pierwszym podlewaniu miałam w
      domu mrowisko. Nie ma nic gorszego jak widok tych małych paskudztw
      maszerujących po twoim kilkumiesięcznym dziecku. Rozsypaliśmy dookoła balkonu
      sól kuchenną i na razie ok.
      • dodra Re: Nietypowe - dzidzia i mrowki w domu:( 10.07.06, 15:00
        U rodziców były te przeklęte faraonki. stosowali oni płytkę. Jako ciekawostka
        mrówki te po ok 5 latach wyprowadzają się (a to kupa czasu),
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka