Dodaj do ulubionych

Bezdech u noworodka

12.07.06, 21:50
Czy którejś się to zdarzyło ?? jak to wygląda i co wtedy robic (podobno
szczypac dziecko w piętke lub boczek ) ?? czy to zadziała ?? jak się o tym
dowiedziałam to się przeraziłam, teraz nie spuszczam dziecka z oczu ...
napiszcie coś o tym.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: Bezdech u noworodka 12.07.06, 21:56
      Mi sie zdarzylo. Moje wczesniaki mialy bezdechy najczesciej podczas jedzenia i
      w pozycji z przygieta glowka - dziecko robi sie wtedy takie szaro-sino-biale i
      nie oddycha. Po prostu. Trzeba nim potrzasnac, u nas sprawdzalo sie klepanie w
      tylek albo plecki.
      • kinn26 Re: Bezdech u noworodka 12.07.06, 21:59
        Strasznie się tego boję, a jak nie zareaguje bo stanie sie to w nocy i nie
        zauważe to co się stanie ?? dzicko samo nie zacznie oddychac ??
        • magda236 Re: Bezdech u noworodka 12.07.06, 22:12
          ja to pierwsze 3 miesiace prawie nie spalam, choc mały spał ze mna w łóżku nie
          było mowy o łóżeczku musiałam cały czas czuwac. naszczęście nie przytrafiło mi
          sie to ale mój mały zachłysnął sie silina i zacząl sie dusic nawed nie wydawał
          żadnego odgłosu kaszel itp tylko machał tak przerazliwie raczkami i nózkami.
          jakie ja miałam szczęscie ze nie wyszłam wtedy do kuchni. a moja reakcja była
          tak, że w tepie swiatła miałam go na rękach podrzucałam, trzesłam juz nawed
          sama nie pamietam co z nim robiłam, az sie wydarł. chyba kazda matka sie tego
          boi.
    • alicja0 Re: Bezdech u noworodka 13.07.06, 00:13
      moja znajoma ma córkę, która dwa razy przestała oddychać. Za pierwszym razem
      wsadziła ją pod zimną wodę i zapewne od wstrząsu termicznego dziecko zaczęło
      oddychać ponownie. Natomiast potem lekarz jej powiedział, że należy uderzać
      (ale bez szaleństw) w czubek nosa dziecka, jak przestanie oddychać, gdyż nos na
      czubku jest bardzo wrażliwy. Przy drugim zatrzymaniu oddychania, koleżanka tak
      zrobiła i uratowała dziecko. ALe podobno córka miała opuchnięty potem nosek smile
      Może się to info komuś przyda. Ja teraz będę o tym pamiętała.
      • lula78 Re: Bezdech u noworodka 13.07.06, 00:20
        Ja miałam raz w drugim miesiącu taką sytuację. Zaczął wyć po 30 sekundach
        baby-monitor, co wogóle jej nie wybudziło, zaczęłam nią potrząsać i dopiero po
        jakimś czasie się wybudziła. Straszne przeżycie. Teraz mam nadzieję, że jest już
        mniejsze ryzyko wystąpienia bezdechu, bo podobnież najczęście się to zdarza do 4
        mca.

--
        www.poradopedia.pl/ - porady na każdy temat
        • pestka14 Re: Bezdech u noworodka 13.07.06, 09:24
          jeśli możesz, to kup monitor oddechu, takie płytki się wkłada pod materac i one
          wyczuwają ruch przy oddechu, jak się nie rusza to wyje (jak się wyjmie dziecko
          z łóżeczka i nie wyłączy to też smile )
          u nas się nigdy nie włączył (poza sytuacją: jak wyjmowałam małą w nocy do
          karmienia to zaczynał wyć akurat jak dochodziłam z nią do naszego łóżka smile)
          trochę drogi ten monitor, ale można potem odsprzedać, a sen spokojny tego warty!
          • mmala6 Re: Bezdech u noworodka 13.07.06, 09:30
            czasem sie zdarza, jezeli czesto to warto udac sie do specjalisty i nabyc
            monitor oddechu.Podobno malenstwom sie to zdarza, bo....zapominaja jak sie
            oddycha.
            U nas dziala (moj syn sie zapowietrza jak placze):klepniecie w plecki, glosne
            krzykniecie.
            Jak byl malutki to pomagalo dmuchanie w usta i nos ale taki porzadne, nie
            chuchniecie.Oraz klaps w pupe.Nie mocny rzecz jasna, taki aby dziecko
            sie 'ocknelo'.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka