Dodaj do ulubionych

od kiedy smoczek?

19.07.06, 20:49
Mam pytanie od kiedy można dawać smoczek. Mały ma 19 dni i zastanawiam się
czy można mu dać ?
Obserwuj wątek
    • brunette23 możesz... tylko po co? 19.07.06, 20:51
      • shady27 wlasnie....po co???? 19.07.06, 22:33

• olensia Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 20:51
      Moja Ola dostala smoka w dniu w ktorym sie urodzila
    • aniab_24 Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 20:59
      Przy pierwszym dziecku byłam tego zdania co brunette. Nawet nie kupiłam smoka.
      Po ok. 2 tyg. poddałam się. Mały wisiał cały czas przy piersi, byłam wykończona,
      nie mogłam czasami odejść nawet do wc, bo mały darł sie w niebogłosy. W końcu
      dałam smoczek i pomogło. Lekarka powiedziała, że synek miał po prostu bardzo
      silny odruch ssania i trzeba mu pomóc. Pomogło to i mnie, inaczej chyba ta
      sytuacja wpędziłaby mnie w depresję. W końcu synek dostawał smoka tylko wtedy
      gdy zasypiał lub był chory i marudny.
      Przy drugim dziecku byłam już mądrzejsza - smoczek zzabrałam ze sobą do szpitala.
      Dodam jeszcze - niby smoczek to zły nawyk, ale odzwyczajanie od smoka było dla
      mnie mniej stresujące niż to wiszenie non stop przy cycu.
      • brunette23 Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 22:30
        ja miałam to szczęście że choć moje dziecko prawie wcale od początku nie spało
        w dzień i było marudne (to zostało Jej do dzisiaj wink to nigdy nie wisiała przy
        cycu,najadała się i koniec... nie mam pojęcia czy więcej w tym Jej zasługi bo
        chciała cyca tylko gdy była głodna czy mojej bo nigdy nie przyszło mi na myśl
        żeby dawać go Jej z powodu płaczu którego nie wiązałam bezpośrednio z głodem...
        faktem jest że cyca nie naduzywałyśmy od początku i do dziś (4 miesiące) nie ma
        żadnego wiszenia przy nim... no i smoczka też nie ma... smile za to szybko
        lądowały w buzi gryzaki i inne takie plus pieluchy tetrowe i kocyki, odruh
        ssanie taki sobie ale zdolności manualne we wkładaniu do buzi wszystkiego
        wyćwiczyłysmy szybko przez to niespanie w dzień... wink pozdrawiamy! smile
      • reniuta67 Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 22:46
        U mnie bylo podobnie jak u aniab24. syna chcialam wychowac bez smoczka ale
        wymieklam duzo szybciej i maz smigal po smoczek! A przy drugim i terza trzeciej
        smoczek ( a wlasciwie trzy) kupilam jak bylam jeszcze w ciazy .A az trzy bo
        ciagla chodze i szukam ich po calej chalupie i na jakis natrafie.Pozdr.
        • aniab_24 Re: od kiedy smoczek? 20.07.06, 09:25
          Oj świetnie to znam!!! Jak kładę małgo to nie ma żadnego smoka, ale jak on
          chodzi po domu i sie bawi to zawsze jakiegoś znajdzie i pcha go do buzi!
          Oczywiście mu go zabieram, trochę protestuje, ale mało. big_grin
    • mw144 Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 21:07
      od urodzenia.
    • woroszyllo Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 22:45
      moja mala ma 3 miesiace i wlasnie zastapila smoczek palcem, a smoka dostala jak
      miala 2 tygodnie. Nie przejmuj sie tym co mowia inni tylko kieruj sie wlasnym
      instynktem. Jak malutkie ma potrzebe ssania, albo go to uspokaja to daj
      smoczka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka