ola984 19.07.06, 20:49 Mam pytanie od kiedy można dawać smoczek. Mały ma 19 dni i zastanawiam się czy można mu dać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olensia Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 20:51 Moja Ola dostala smoka w dniu w ktorym sie urodzila Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 20:59 Przy pierwszym dziecku byłam tego zdania co brunette. Nawet nie kupiłam smoka. Po ok. 2 tyg. poddałam się. Mały wisiał cały czas przy piersi, byłam wykończona, nie mogłam czasami odejść nawet do wc, bo mały darł sie w niebogłosy. W końcu dałam smoczek i pomogło. Lekarka powiedziała, że synek miał po prostu bardzo silny odruch ssania i trzeba mu pomóc. Pomogło to i mnie, inaczej chyba ta sytuacja wpędziłaby mnie w depresję. W końcu synek dostawał smoka tylko wtedy gdy zasypiał lub był chory i marudny. Przy drugim dziecku byłam już mądrzejsza - smoczek zzabrałam ze sobą do szpitala. Dodam jeszcze - niby smoczek to zły nawyk, ale odzwyczajanie od smoka było dla mnie mniej stresujące niż to wiszenie non stop przy cycu. Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 22:30 ja miałam to szczęście że choć moje dziecko prawie wcale od początku nie spało w dzień i było marudne (to zostało Jej do dzisiaj to nigdy nie wisiała przy cycu,najadała się i koniec... nie mam pojęcia czy więcej w tym Jej zasługi bo chciała cyca tylko gdy była głodna czy mojej bo nigdy nie przyszło mi na myśl żeby dawać go Jej z powodu płaczu którego nie wiązałam bezpośrednio z głodem... faktem jest że cyca nie naduzywałyśmy od początku i do dziś (4 miesiące) nie ma żadnego wiszenia przy nim... no i smoczka też nie ma... za to szybko lądowały w buzi gryzaki i inne takie plus pieluchy tetrowe i kocyki, odruh ssanie taki sobie ale zdolności manualne we wkładaniu do buzi wszystkiego wyćwiczyłysmy szybko przez to niespanie w dzień... pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 22:46 U mnie bylo podobnie jak u aniab24. syna chcialam wychowac bez smoczka ale wymieklam duzo szybciej i maz smigal po smoczek! A przy drugim i terza trzeciej smoczek ( a wlasciwie trzy) kupilam jak bylam jeszcze w ciazy .A az trzy bo ciagla chodze i szukam ich po calej chalupie i na jakis natrafie.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: od kiedy smoczek? 20.07.06, 09:25 Oj świetnie to znam!!! Jak kładę małgo to nie ma żadnego smoka, ale jak on chodzi po domu i sie bawi to zawsze jakiegoś znajdzie i pcha go do buzi! Oczywiście mu go zabieram, trochę protestuje, ale mało. Odpowiedz Link Zgłoś
woroszyllo Re: od kiedy smoczek? 19.07.06, 22:45 moja mala ma 3 miesiace i wlasnie zastapila smoczek palcem, a smoka dostala jak miala 2 tygodnie. Nie przejmuj sie tym co mowia inni tylko kieruj sie wlasnym instynktem. Jak malutkie ma potrzebe ssania, albo go to uspokaja to daj smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś