Dodaj do ulubionych

forum dla urodzonych w grudniu:)

20.07.06, 10:57
Czesc jestem mama Dawidka, ktory urodzil sie w sylwestrasmilechcialabym poznac
mamy grudniowych dzieci zeby sie wymienic dosaidczeniami na jakim etapie sa
wasze dzieci, jesli chodzi o rozwoj fizyczny , jedzenie itp..

Moj synek je od 5 miesiaca deserki, zupki, od yugodnia wprowadzilam kleiki i
przymierzam sie do kaszkiwinkPije dosyc duzo mleka...

Od 1 tygodnia juz siedzi, od 2 tygodni zasypia na boczku, ale wydaje mi sie
ze ma slaba glowke(bo nie lubial lezec od malego na brzuchu i dlatego malo
lezal, chyba od tego)no i jak bardzo dluzo posiedzi to czasmi glowa mu ciazysmile
wiec nie wiem czy bedzie mial sile raczkowac...
hmm.. ogolnie jest pogodnym dzieckiem spi od 8:00 do 20:00, ostatnie mleko o
22.00-23.00smile

Napszcie cos o swoich pociechachsmile
Pozdrawiam Agata
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 20.07.06, 13:20
      istnieje takie forum Zimorodki 2005 wlasnie dla rodzicow dzieci urodzonych w
      grudniu 2005 forum jest zamkniete, ale mozesz poprosic o dostep administratorki
      tu masz linka forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28826
    • mik04 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 20.07.06, 14:02
      No proszę - moje dziecię tez sylwestrowe ale 2004. Nigdy nie był "do tyłu" -
      rozwija się tak samo jak starsze dzieci smile
    • p_renula76 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 20.07.06, 14:28
      Witam! a mój synek urodził sie 25 grudniasmile tez chcialm poznac mamy
      grudniowych gwiazdek i na tym forum dowiedziałam sie ze istnieją ZIMORODKI 2005
      ale niestety to forum prywatne na ktore mnie nie wpuszczono, mozesz spróbowac,
      moze bedziesz miała wiecej szcześcia!
      Igorek tez od 5 mies. zajada sie zupkami, kleiczek i kaszki jadl juz troszke
      wczesniej i uwielbia je do tej pory- własciwie lubi wszystko to co mu podaję,
      je duzo i regularnie,na szczescie nigdy nie mielismy problemu z apetytem jak i
      z inny dolegliwościami. Jest silnym i zdrowo rozwijajacym sie chłopczykiem.
      Zaczynał siadac od 6 mies.codziennie siedzi pewniej i dłuzej, sam siada gdy
      lezy lekko pochylony, np. z poduszki. Wędruje po całym łozku wykonujac obroty z
      brzucha na plecki i odwrotnie i chyba przymierza sie do raczkowania- unosi
      pupke i kolanka i odbija sie na razie tylko do tyłusmile Pozycje brzuszke polubił
      dopiero jak sam nauczy l sie obracac na brzuszek wczesniej nie było szans
      połozenia go na nim, troszke sie tym martwiłam ale jest juz ok i wiem ze dzieci
      rozwijaja sie w swoim tempie. Jest wielkim smieszkiem, śpi ładnie w nocy od 21-
      do 7 rano, pozniej po mleczku ok 9 usypia jescze zazwyczaj na 2 godz. o 11 pije
      kachę pożniej spanko od 14 do 15 mniej wiecej, zjada zupke, o 17 deserek i znów
      malutkie spanko- ale nie zawsze juz zasypia o tej porze. No i pozniej ok 19-
      19.30 mleczko, pozniej kąpanko ok 21, zasypia juz w ręczniku jak niose go
      pokoju , o 23 kaszka przez sen. Taki mniej wiecej mamay schemacik dobowy od
      którego oczywiscie zdażają sie odstepstwa zwłaszcza teraz latemsmileAcha,nie
      wypowiada jescze sylab typu ba ba ta ta itp. no czasem ma ma mu wyjdzie a jak u
      Was z sylabkami?pozdr.
      • saga78 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 22.07.06, 10:10
        no poruszylas wazny dla mnie vtemat , a mianowicie lezenie na brzuszku, moj
        wlasnie nie chcial nigdy lezec na brzucszku, alebo tylko przez chwile, teraz
        jeszcze nie potrafi przepozyc sie zplecow na rzuch, jest za slaby wczoraj udalo
        mu sie to pierwszy raz ale nie umial wyjac raczki tej na ktorej sie przezucil,
        Twoj juz to umie ale zazdroszcze, musze z nim cwiczyc bo z ty jednym jest
        troche opozniony...sad
        • saga78 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 22.07.06, 10:14
          aha a maja juz wasze dzieci zabki?moj jeszcze nie...
          • tina1234 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 22.07.06, 10:30
            Moja Julka jest z 20 grudnia. Ma dwa ząbki, teraz chyba idą już górne.
            Przewraca się z plecków na brzuch ( od jakiegoś tyg. dopiero ) i na odwrót ( to
            juz jak miała jakieś 5 miesięcy . Od tygodnia też pełza po calej podłodze w
            ekspresowym tempie, jak coś sobie upatrzy to zaraz przy tym jest. Na czworaka
            stoi już od ponad 2 tygodni.
            • dabis Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 22.07.06, 17:20
              Mój Wiktorek też jest z 20 grudnia. To chyba mały leniuszek, bo dopiero i to
              rzadko przewraca się z pleców na brzuszek. Za to ma juz 6 ząbków, dwa dolna i
              czcztery górne. W dzień śpi 3 razy po 40 min. W nocy niestety pobudki do cyca w
              liczbie nawet 8. Je deserki i zupki i cycoli na żądanie.
        • p_renula76 do saga78 24.07.06, 10:23
          Witam, napisalam ze moj tez nie znosił brzuszka az do momentu kiedy sam sie na
          niego przewrocił, moze Twój synus potrzebuje na to więcej czasu, kładz go na
          ten brzuszek jak jest odpoczęty, zadowolony, ale nic na siłę, nie pozwól zeby
          płakał leżąc na nim bo dziecko sie wtedy stasznie zniechęca. Poćwiczcie troszke
          a jesli długo nie będzie efektów dla spokoju powiedz o tym pediatrze. A ja z
          kolei martwie że Igorek nie wypowiada jeszcze sylab, no czasem tam mu coś
          wyjdzie, ale zupełnie przez przypadek. Ogólnie cały czas cos tam sobie szepcze,
          grucha po swojemu, dziwi siesmile i mowi ooooooooooo, uuuuuu itp.No ale te sylaby
          nieszczęsne nie wychodzą...pozdr.
    • jowitak3 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 22.07.06, 20:16
      Witam. Na forum ZIMORODKI niestety tez mnie nie wpuszczono. Ciekawe jakie są
      kryteria? Filipek urodził się 28 grudnia. Tez jest strasznym leniuszkiem. Na
      brzuszku leży chętnie od czasu kiedy nauczył się przewracać z plecków. Odwrotnie
      raczej mu nie wychodzi. Posadzony siedzi trzymając się prosto. Sam nie siada i
      raczej nie zapowiada się na razie na takie wyczyny. Pełza do tyłu, zadzierając
      pupę do góry. Mówi już „mama” oczywiście nie mając świadomości co to oznacza.
      Śpi ślicznie od 20 do 7, z przerwa na karmienie około 23. Z jedzeniem też nie ma
      problemu. wcina zupki, deserki, kaszki, kleiki. Przeciętnie pięć posiłków
      dziennie i w międzyczasie soczki, herbatka. Tydzień temu wyszedł pierwszy
      ząbek. Jest bardzo towarzyski. Kocha wszystkie dzieci. Od września idzie do
      żłobkasad((
      • tweety_bird Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 22.07.06, 21:05
        Witajcie!

Miałam termin na styczeń 2006, ale los zadecydował, że mój synek przyszedł na
        świat 22 grudnia 2005 roku w 36tc smile Rozwija się prawidłowo, je za dwóch i jest
        strasznie pogodnym maluchem smile
        Należę do forum "Styczeń 2006" - bardzo zżyłam się przez większość ciąży z
        tamtymi mamami, ale chętnie odwiedziłabym także forum "Grudzień 2005". Można
        założyć drugie - dla tych nieprzyjętych na "Zimorodki 2005" smile Co Wy na to?
        • anetakor Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 22.07.06, 23:40
          dziewczęta spróbujcie jeszcze raz na ZIMORODKACH smile mój Jasiek urodził się 28
          grudnia i już widzę, że miałby kolejnego astrologicznego bliźniaka smile
        • an_ni Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 23.07.06, 15:19
          trzeba podac date urodzin malucha i napisac kilka slow o sobie
          sa wakacje wiec moze administratorki rzadziej zagladaja
          sprobujcie
          • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 24.07.06, 15:58
            wtedy zgłoszenie oczekuje, a nie jest odrzucane, jakie kryteria mają zimorodki?
            • an_ni Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 13:07
              kryteria sa wypisane w naglowku forum
              • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 13:35
                Dziewczyno w naszym listopadowym forum mamy niektóre z Waszych dziewczyn, nikt
                ich nie wyrzuca dlatego,ze sa z innego miesiąca. My nie robimy problemu, Ty jak
                sądze robisz. Ba, uczestniczkami są tez dziewczyny z dzieciaczkami z innych
                miesięcy, a nawet lat. NAsze dziewczyny również są uczestnikami Waszego forum.
                Ja urodziłam w listopadzie ale termin kochana miałam na przełom listopada i
                grudnia, z czego dziewczyno robisz problem??

Inna sprawa to kryteria nieprzyjmowania grudniówek. No tak, ale wygląda że to
                faktycznie prywatny lokal te Zimorodki, gnijcie we własnym sosie.
                • phantomka Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 13:40
                  takich skoczkow pyskaczow to rzeczywiscie tam nie chcemy.
                  • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 13:46
                    skoczków? Pyskaczów?
                    ech dziewczyno.
                    Widac że macie kłopoty
                  • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 13:54
                    przyjmujecie więc same mimozy.... na to wygląda. Zaśniecie niedługo snem
                    zimowym.... wink
                • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 13:40
                  "Jeżeli jesteś mamą lub tatą dziecka, które planowo miało urodzić się w GRUDNIU
                  2005r, a ponadto jesteś osobą otwartą, tolerancyjną, obcy jest ci terroryzm
                  laktacyjny lub butelkowy, w opiece nad swoim dzieckiem kierujesz się głównie
                  zdrowym rozsądkiem, no i kochasz zwierzęta, nie zawahaj się zapukać, być może
                  cię wpuścimy smile"

"Osoby zgłaszające chęć udziału proszę o podanie daty urodzin dziecka i
                  napisanie kilku słów o sobie"

ech - podobniez to są kryteria? Czy są jeszcze jakieś inne? Ukryte?
                  • phantomka Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 14:00
                    no wlasnie nie spelnilas podstawowego kryterium - wyskoczylas na dziewczyne bez
                    zupelnego powodu, ona napisala ci grzecznie, jakie sa kryteria, a ty skaczesz.
                    • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 14:05
                      tak popełniłam bład sądząc ze to założycielka Zimorodków (przepraszam an_ni).
                      Ale Wasze kryteria są jasne. albo niejsne.
                      Poza tym wszystkim, aż tak bardzo mi nie zależy, sądziłam że Zimorodki to
                      zaprzyjażnione dla listopadowych dzieci forum (którego jestem współadminką).
                      Przekonałam się, ze jest inaczej. Po prostu jestescie niezbyt miłe nawet dla
                      grudniówek.
                      • phantomka Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 14:21
                        A ja kompletnie nie widze tego o czym piszesz, za to widze, ze bylas niemila
                        dla jednej z grudniowek - zupelnie bez powodu.
                        • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 14:24
                          cóż przeprosiłam, bo nie ten adresat. Rzeczywiscie. Ale nadal uwazam, ze macie
                          jakies kłopoty. A to,ze Ty nie widzisz to tez nie mój kłopot. Dla mnie to
                          koniec dyskusji. Zdanie sobie wyrobiłam, z resztą nie tylko ja.
                          Koniec kwestii papa.
                          • phantomka Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 14:33
                            Nie rozumiem, w czym problem skoro jestes na forum listopadowym? czyzbys nie
                            lubila tamtych mam?big_grin...EOT
                            • mrowka75 Re: Może drugie forum dla grudnia 2005? :) 25.07.06, 16:41
                              koniec kwestii papa
      • belcia1 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 23.07.06, 20:15
        Cześć. Mój Kamilek też z 28 grudnia, zachowuje się prawie identycznie jak twój
        synek. Przewraca się z brzuszka na plecy i odwrotnie, kula się po całej
        podłodze, próbuje pełzać. Jest bardzo pogodny, śmieje się niemal bez przerwy,
        śpi trzy lub cztery razy na dzień ( w tym raz około dwóch godzin ), je pięć
        razy, mleko, kaszka, zupka, deserek, kaszka. Czasem dostaje w dzień jeszcze
        jedno mleko. W nocy je raz. Zastanawiam się, czy powinien jeszcze jeść w nocy?
        Ząbków jeszcze nie ma. To na razie tyle. Chętnie poznam mamy dzidziusiów z 28
        grudnia 2005. Pozdrawiam.
        • buba333 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 23.07.06, 21:23
          Maja urodziła się 24 grudnia smile
          Dosyć zaskakująco, termin miałam na 2 stycznia.
          Maja od 3 m-ca przekręca się z plecków na brzuszek. Uwielbia leżeć na brzuchu.
          Jakiś m-c temu zaczęła przewracać się z brzuszka na plecy. Pełza do tyłu i
          podnosi tyłeczek jakby chciała raczkować.
          Coś jej tam wychodzi, wygląda pzreśmiesznie.
          Nie siedzi samodzielnie, nie ma ząbków.
          Jest grubiutka i wesoła.
          Czy jest jeszcze jakiś wigilijny Maluszek ?
          Cieszę się, że zaczęłyśmy ten temat.
          Ja mam ciągle jakeiś pytania i wątpliowści.
          Można na bierząco konfrontować, pytać, męczyć smile
          Ekstra
          Aha, Maja niestety je w nocy ok. 2 razy.
          Wiem, że już nie powinnna, ale nie wiem jak jej odmówić smile
    • lucado Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 23.07.06, 21:29
      mój syni jest z 11 grudnia termin był na 4.
      jego umiejętnoścismile
      - przekręca się z pleców na brzuszek w błyskawicznym tempie
      - w drugą stronę jak ma humor, sporadycznie
      - siedzi samodzielnie
      - 2 zęby na dole i od dziś 1 u góry
      - tyłkiem rzuca we wszystkie strony, skacze jak szalony
      - pomału przyjmuje pozycję do raczkowania i buja tyłkiem tak że do przodu robi
      susy
      - robi mostek
      a poza tym co najważniejsze jest ZDROWY, wesoły i pogodny
      nie miał kolek, sam zasypia w łóżeczku, ładnie ssie pierś od początku, je
      wszystko.
      jest poprostu KOCHANYsmile
      • buba333 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 23.07.06, 22:04
        a czy jak rosną ząbki maluszek bardzo marudzi ?
        Majka kolek nie miała i nie płacze bez sensu, ale czekam na to słynne
        ząbkowanie smile
      • buba333 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 23.07.06, 22:11
        aha
        Maja od m-ca coś tam ględzi
        zaczeła od baba, potem dada, tata, czasem coś na kształt mama
        a teraz to już poszło z górki i wychodzi jej jakieś: dzie , ta, brrrr i różne
        takie
        gadułą straszna
        czasem wrzeszczy tak, że nie da spkojnie porozmawiać
    • mietowy_kot Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 09:46
      Witam! jestem mamą Zuzanki, urodziła sie 23 grudnia.
      Jest bardzo wesołym, zdrowym i pogodnym dzieckiem, od 5 miesiąca je kaszki,
      deserki, dania warzywne itp. Pije herbatki i soki. Od 4 dni wcina samodzielnie
      chrupki kukurydzianesmile Uwielbia kąpiele i zabawy w baseniku. Mogłaby z wody
      nie wychodzić smile Najlepszym przyjacielem jest Kot, na którym usiłuje sie
      kłaść, łapac go za uszy i wąsysmile
      Umiejętności Zuzki:
      - od 4 miesiące turla sie z zapałem z brzuszka na plecki i odwrotnie
      - w 5 miesciacu siedziała podpierając sie raczkami, a od 6 m. siedzi z
      wyprostowanymi pleckami
      - w 7 m. zaczeła pełzać, próbuje troche raczkować, siada samodzielnie, umie
      sama wstac trzymajac się scian łóżeczka, krzesła i stac tak dobrych pare minut
      - wymawia ta-ta, tam tat, da-da.
      Zabków na razie nie ma, chociaż juz od 2 miesiecy widac białe kropeczki na
      górze i dolesmile

Pozdrawiam!
      obrazki dla dzieci i nie tylko.. www.allegro.pl/my_page.php?uid=2411932
      • saga78 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 10:23
        bardzo sie ciesze ze temat sie przyjał i poznalam tyle mam grudniowych, choc
        zadnej drugiej sylwestrowejsmiletroche mnie zmartwilyscie tym , ze wasze dzieci to
        juz przewracaja sie juz dawno z plecow na brzuch ze juz niektore wstaja na nozki
        (moj chce ale ortopeda powiedzial zeby go nie pionizowac bo szkodzi na
        bioderka, mimo ze zawsze mial wszystko ok)ale juz za 2 tyg wizyta wiec pewnie
        pozwoli), ćwicze go z tym przewracaniem na brzuch , ale On ma slabe rece i nie
        umie dlugo miec ich wyprostowanych na brzuchu i wydaje mi sie ze to mu utrudnia
        przewrocenie, nabyl nowa od tygpdnia umiejetnosc, wsadzania sobie do buzi
        samemu smoczka, ale butelki nie umie sobie trzymac, chyba z niego jest wielki
        leniuszek...tez tak myslicie?
        • tofcio Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 13:45
          Witam , witam
          nie znalas mamy sylwestrowej to juz znasz. Hubert przyszedl na swiat wlasnie w
          Sylwka 2005 o 12.36 i był to na pewno niezapomniany wieczor - bez balu i
          szampana, kreacja tez taka sobie ale na pewno najwazniejszy w zyciu. Od tego
          dnia mamy w domu maluszka. na poczatku troche bylo klopotów bo zagalismy sie
          zkolkami ale teraz juz mamy to za soba. Maly rozwija sie fajnie - nie siedzi
          jeszcze tylko bardzo sie stara usiąśc. turla sie po pokoju najczesciej
          wybierajac kierunek do psa. nie ma tez jeszce uzebienia. Wciaz jeszce cycuje
          chociaz powolutku musze go odstawiac. w tej chwil wlasnie wyraza swe glebokie
          niezadowolenie bo jest sam. pozdrowki
    • p_renula76 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 10:36
      Acha, jeszcze ząbki- w czwartym miesiącu jeden za drugim wyszły na dole i juz
      fajnie wyglądająsmile a wzeszłym tygodniu przebiła sie górna jedyneczka i
      nastepna tez sie pcha. Spokojnie to przechodzimy.
    • ataglu Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 12:28
      Moja Córeczka urodziła się 21 grudnia. Waży 7 kg. Od 6 m-ca siada samodzielnie
      i wstaje trzymając się szczebelków łóżeczka - teraz nie sprawia jej to
      trudności. Od 2 tygodni potrafi sobie usiąść lub uklęknąć, gdy ma dosyć stania.
      Zaczyna próby samodzielnego przemieszcania sie wzdłuż łóżeczka, na dwóch
      nóżkach. Na podłodze raczkuje dośc jeszcze nieporadnie, ale za to dosyć
      szybko. Ma dolne ząbki a lada dzień pokażą się górne. Mówi "ma ma ma", "ta ta
      ta", "ba ba ba" i inne ciągi sylab. Gdy coś się jej nie podoba, bardzo obrazowo
      pokazuje, że się złości. Małe przedmioty chwyta z użyciem kciuka. Bardzo lubi
      sie kąpać i bardzo nie lubi ubierać się po kąpieli. Niestety nadal je tylko z
      piersi - na próby dokarmiania reaguje zaciśnięciem ust. Wciąż muszę ją karmić w
      nocy i to kilka razy.Ostatnio nawet częściej, bo przeprowadziliśmy ją do
      swojego pokoiku i chyba trochę tęskni. Pozdrawiam wszystkie Grudniowe Mamy i
      Ich Bobaski.
      • mata811 21 grudzień 2005 25.07.06, 00:10
        Hej! Mój Szymek też urodził się 21 grudniasmile o godz. 18.06. Waży teraz ponad 9
        kilo, jest dużym bobasem, jego waga urodzeniowa to 4060smile Jeszcze nie siedzi
        samodzielnie, troche jest leniuszekwink Pozdrawiam
        • phantomka Re: 21 grudzień 2005 25.07.06, 11:25
          Moja tez z 21 grudnia, starsza od Twojego rowno 4 i 10 minutsmile
    • sabiptysia Do mik04!!!!!!! 24.07.06, 14:27
      hej! moj Eryczek tez jest z Sylwestra '04 smile) jest strasznym lobuzem, wszedzie
      go pelno, wszystko musi wziac do buzi, majstruje przy telewizorze i
      komputerze... ogolnie straszne urwanie glowy z nim jest, ale daje nam duzo
      radosci! smile) pozdrawiam!
    • maallinka Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 15:17
      Moje szczescie jest z grudnia... 2003roku! smile Corcia rozwija sie prawidlowi,
      powiedzialabym szybko, zaczela chodzic w wieku 10 m-cy, a jak miala 1,5 roczku
      mowila juz zdaniami (oczywiscie prostymi na poczatku smile)
      Ale co jest charakterystyczne jest bardzo bardzo towarzyska, uwielbia dzieci,
      jest zyczliwa, nie bije innych i swietnie umie sie bawic z dzieciarnia. Nie
      znosi samotnosci, z dziecmi moglaby przebywac codziennie od rana do wieczora!
      Czy Wasze dzieci tez tak maja? Czy to cecha Strzelcow?
      • jus26 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 15:54
        Witam mamy grudniowych dzieciaczków, moja misia urodziła się dzień przed
        sylwestrem, 30 grudnia. Chyba należy do leniuszków bo po przeczytaniu
        umiejetności Waszych pociech jestem trochę zdziwiona. Natalunia jest na cysiu,
        zajada się kaszkami ok. 80-100 ml, zupka, której niestety zbyt duzo nie zjada
        bo ok. 40-60 ml. Z owoców lubi gruszkę i banana. Niestety nie potrafi pić z
        butelki wszystko przyjmuje łyżeczka. Ostatnio próbujemy niekapek Aventu i od
        czasu do czasu coś z niego wypije ale najczęściej to służy jej do gryzienia.
        Nie mamy jeszcze ząbków. Jeżeli chodzi o jej umiejętnosci ruchowe to potrafi
        się przekrecic z brzuszka na plecy, odwrotnie jeszcze nie. Sama jeszcze nie
        siedzi ale bardzo juz by chciała. Bardzo podrzuca bioderka do góry aż się
        czasem boję o jej stópki oby sobie dzidzia krzywdy nie zrobiła. Poza tym jak
        lezy na pleckach to powoli przesuwa się do tyłu. Od tygodnia gdy leży na
        brzusiu podnosi pupcię do góry, zgina kolanka (tak jakby chciała pełzać) tylko
        jeszcze nie wie co zrobic z raczkami. W środę będziemy u ortopedy więc
        zobaczymy co lekarz powie. Pozdrawiamy wszystkie mamusie i małe słoneczka.

ps. mam pytanko
        1) po ile ml zjadają Wasze dzidzie dodatkowych jedzonek?
        2) czy pozwalaja się wziac obcym osobom na rączki?. Moja mała gdy ja trzymam na
        kolankach , patrzy sie na wszystkich i jest zadowolona ale gdy ktoś ja bierze
        na ręce czuje się niepewnie i zaczyna płakać.
        • phantomka Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 16:07
          A po co tyle zrobnien Jus? my tu jestesmy dorosle.
          • p_renula76 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 16:40
            A co ci to przeszkadza? Przeciez ona mówi poprostu czule o swoim dziecku, a Ty
            jak sie do swojego zwracasz? Moze każesz mu do siebie na Pani
            mówić......dziewczyno masz faktycznie problem, współczuję!!!
            • phantomka Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 17:02
              do dziecka mowie normalnie jak czlowiek, bawienie sie jezykiem wsrod doroslych
              osob jest smieszne.
              • jowitak3 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 21:28
                Jak to się dzieje, ze zawsze znajdzie się osoba, której celem jest nie to, co
                dla większości z nas – poznanie się nawzajem, wspieranie i wymian informacji,
                tylko doczepienie się o jakaś bzdurę i jechanie po innej osobie? Takim
                czepialskim mamom chyba podziękujemy… może jest jakieś forum dla konfliktowych?
                • saga78 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 22:16
                  bardzoi prosze nie psuc glupimi uwagami watku, fajnie sie zaczal i amamy fajnie
                  psza o pociechach poznajemy swoje dzieci i nie wazne jakim jezykiem kto pisze,
                  kazdy pisze jak chcesmile

Moj synek jest jednak troszke do tyłu za niektorymi dziecmi z tego co czytam...
                  • buba333 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 22:30
                    Mam wrazenie, że Majeczka też jest troszkę do tyłu smile
                    Ząbków nie ma
                    Nie siada
                    Ale za to fajna jest !!!!
                    A może jakieś zdjęcia poprzesyłamy ?

• mata811 nie siedzi 25.07.06, 00:06
                      włąśnie mój Szymuś też mam wrazenie ze jest troszke do tyłu; nie siedzi, nie
                      przewraca się na plecki, pocieszające jest to, ze ząbki mu dwa wychodząsmile
                  • jowitak3 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 24.07.06, 22:45
                    Ostatnio poznałam mamę, której 11 miesięczna pociecha biega sama aż trudno za
                    nią nadążyć. Do siódmego miesiąca dzidzia nie przewracała się nawet na boczki.
                    Pewnego dnia ruszyła z kopyta i nagle zaczęły się przewroty, pełzanie zaraz
                    potem usiadła, wstała no i samodzielnie zaczęła chodzić. Coś w tym jest, ze
                    każde dziecko ma indywidualne tempo rozwoju. My tez jesteśmy do tyłusmile) . Nie
                    martw się. Dogonimy! Buziaczki dla Twojego leniuszkasmile))
              • jus26 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 25.07.06, 08:20
                Phantomka, to nie jest chyba forum dla czepialskich mam, piszą tu osoby które
                chca się podzielić informacjami na temat swoich dzieci, a Ty nic na ten temat
                nie napisałaś. Kwestia zdrobnień jest sprawą indywidualną. pozdr
                • phantomka Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 25.07.06, 09:36
                  To moze jednak troszcz sie o sposob mowienia, bo zbytnie zdrabnianie powoduje,
                  ze dzieci zamiast uzywac normalnego jezyka, infantylizuja wszystko, naprawde do
                  dziecka mozna mowic na wiele sposobow. A forum jest ogolnodostepne i mam zamiar
                  w pelni z tego korzystac.
                • an_ni Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 25.07.06, 13:02
                  jus26 napisała:
                  > > Kwestia zdrobnień jest sprawą indywidualną. pozdr

i wyjatkowo znieksztalca forme wypowiedzi
        • mietowy_kot do jus26 25.07.06, 09:14
          Zuzanka zjada 150ml kaszki + 30ml deserku (sniadanie), mały sloiczek HIPP na
          obiad (uwielbia dynię)i wieczorem 50ml deserku lub musu przed wieczornym
          mlekiem. Poza tym oczywiscie mleko z piersi lub z butelki (odciągnięte) gdy
          jestem w pracy. Także herbatki. W ciagu dnia zjada też około 10 chrupek
          kukurydzianych ale to już bardziej dla zabawy, bo bardzo to lubismile
          Mleko i herbatki z butelki, reszta łyżeczką. Wprowadzamy niekapek, ale tak jak
          u Ciebie najcześciej go gryzie, niz coś z niego wypijesmile
          Waży ok 8 kg, waga urodzeniowa 2800g.
          Co do brania na rece przez obcych, to bywa róznie. Podchodzi do tego z dużą
          rezerwą, bardziej toleruje mężczyzn niz kobiety.
          Pozdrawiam!
        • lucado Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 25.07.06, 11:35
          1. kaszki ok. 150 ml.; 2 deserki po 100g. w ciągu dnia; obiadek 150g i kilka
          chrupek kukurydzianych
          2.mój synek jak cygańskie dziecko do każdego pójdzie uśmiecha się do
          wszystkich, czasami musi dłużej przeanalizować czy wartosmile

co do kubka niekapka to mój synio od 5 m pije z niego na początku gryzł ustnik
          ale po kilku dniach zaskoczył o co chodzi. teraz pije jak starysmile
    • mata811 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 25.07.06, 00:03
      Mój Szymuś urodził się 21 grudniasmileSkończył teraz 7 miechów,Pozdrawiam
    • p_renula76 Re: forum dla urodzonych w grudniu:) 25.07.06, 09:41
      Dzisiaj własnie mój Igorek wyczaił że mozna złapać sie za szczebelki w łózeczku
      i próbuje się podnoscic, narazie udało mu sie tylko klęknąc na kolankach
      • anetakor zapraszam tutaj: 25.07.06, 09:56
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=41251
        nowe forum dla Was
        • tweety_bird Anetka, wysłałam do Ciebie widomość-odbierz proszę 25.07.06, 11:31
          anetakor napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=41251
          > nowe forum dla Was

Jak w temacie smile
          • anetakor Re: Anetka, wysłałam do Ciebie widomość-odbierz p 25.07.06, 14:11

• anetakor ZaPrAsZaMy!!! 25.07.06, 14:11
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=41251
              • aaola :) 25.07.06, 16:10
                witam razem z Piotrusiemsmile
                Mały urodził sie 5 grudnia (4 dni po terminie) przez cc (zaklinował się podczas
                parcia - oj było źlesad Ważył 2980 i miał 49cm Teraz waży 7200 i ma 72cm
                Jeszcze na cycusiu Dodatkowo je kaszke na drugie sniadanie, zupki, deserki i
                kaszke na noc
                W nocy wstaje od urodzenia co 2hsad Ale ma facet szczęście że jeszcze nie
                wróciłam do pracy (dopiero w październiku a od listopada robimy pożegnanie z
                cycusiem)
                Zębów brak
                Jak go posadze to ładnie siedzi ale sam nie łapie o co chodzi
                Przewraca się z plecków na brzuszek i odwrotnie
                Pełzasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka