Dodaj do ulubionych

2 miesiące i spałby tylko na brzuszku

28.07.06, 13:33
mam pytanie:
mój mały ma 2 miesiące i najchętniej spałby na brzuszku wyłącznie. Oczywiście nie pozwalam mu na to śpi raz na pleckach, czasem na boczku, ale ewidentnie jego ulubiona pozycja to brzuszek. Jeśli nie może zasnąć, co chwile budzi się i kwęka przekładam na brzuszek i dziecko w ciągu 5 min zasypia na dobre. Ale mam obawę: czy taka pozycja do spania w dużych ilościach jest wskazana dla takiego malucha. Dziecko powinno się wykładać w tej pozycji, zeby poćwiczyło mięśnie, ale czy może tak spać?
Z góry dzięki za Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 13:49
      a czy Ty byłabys zadowolona, gdyby Ciebie ktos ciągle odwracal w pozycję,
      której nie lubisz? uszanuj upodobania małego człowieczka - pozycja na brzuszku
      jest bardzo korzystna dla układu kostnego, pokarmowego, dziecko śpi spokojniej,
      bo nie wybudza sie machajac rączkami
      • mmala6 Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 13:50
        w dzien niech spi na brzuszku- to zdrowe na kolki i bioderka, w konuc jestes
        obok, wiec pilnujesz zeby nic sie nie stalo.
        W nocy bym nie zostawiala na brzuszku.
      • b.bujak dodam 28.07.06, 13:57
        ze moj syn spał na brzuszku od ok 1 miesiaca zycia, kiedy właśnie zrozumialam,
        ze tak lubi spac najbardziej -i w dzien i w nocy
    • kama1978k Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 13:53
      Napewno przeczytasz różne opinie - w większości nie akceptujące takiego sposobu
      zasypiania maluchów. Ja jednak doradzę Ci że jeśli Twój synek wybrał sobie
      taką pozycję jako najbardziej komfortową do spania to pozwól mu na to. Przez
      pierwszy miesiąc życia mój Filip nie przespał ani jednej nocy. Od momentu kiedy
      zaczęliśmy kłaść go na brzuchu do snu ( zresztą za namową pediatry ) dziecko
      przesypia całe noce. Teraz kiedy ma już 9 miesięcy śpi już w każdej możliwej
      pozycji ale nadal jego ulubioną jest ta na brzuchu.
    • lankal84 Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 14:36

moj skarbek ma miesiac i tez jego ulubiona pozycja jest spanbie na brzuchu gdy
      tylko marudzi klade go na brzuszek wtedy sie uspokaja moja lekarka powiedizal ze
      dziecko w takiej pozycji mozna zoastawic i isc nawet na chwilke do sklepu to
      jets najbardziej bezpieczna pozycja dla dziecka
      • melka_x Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 15:07
        Jeśli dziecko się upiera i w innej pozycji nie chce spać, to nie ma innego
        wyjścia, trzeba tylko przestrzegać pozostałych zaleceń zmniejszających ryzyko
        śmierci łóżeczkowej (bez kołderek, kocyków, pluszaków, porządne wietrzenie
        sypialni, nie przegrzewanie dziecka). Natomiast pediatra twierdzący, że to
        najbezpieczniejsza pozycja jest hmmm... nieco dziwny? Zalecenia WHO dotyczące
        pozycji do spania niemowląt są jednoznaczne, a pediatra ma obowiązek je znać.
        • mamakrewetki Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 15:27
          dzięki dziewczyny,widzę że jest więcej amatorów takiej pozycjismile
          bardzo uspokoiły mnie wasze opinie, wielkie dzięki
      • mmala6 ???!!! 28.07.06, 15:49
        mam nadzieje,ze nikt nie slucha lekarek, ktore pozwalaja zostawiac samo
        2-miesieczne niemowle i isc do sklepu!!
        Jak Mateusz sie urodzil, przyszlo polozna i polozyla go na brzuszek.Synek mial
        troszke ponad tydzien.Podniosl glowke, pokiwal, po czym dziabnal nosem w materac
        i juz glowy nie dal rady podniesc.Jakbym sobie poszla w tym czasie do sklepu, to
        bym miala uduszone dziecko po powrocie.
        Dwumiesieczne dziecko na pewno trzyma glowe mocniej ale nie potrafi jej
        kontrolowac, tej umiejetnosci nabywa duzo duzo pozniej.Wiec twierdzenie, ze jest
        to najbezpieczniejsza pozycja to zdecydowane naduzycie.Bezpieczne z jakiego wzgledu?
        A zostawianie malego niemowlaka lezacego na brzuchu to szczyt lekkomyslnosci i
        glupoty!
    • elag3 Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 15:30
      Nasz synek też spał na brzuszku od 6go tygodnia życia - teraz woli na boku ale
      spal w ten sposób ze 4mce i nic mu sie nie stało a w porównaniu z dziećmi które
      od nowości spaly na wznak ma dużo ladniejszą główkę.
    • kontoani Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 21:08
      Hanka tez tak spała od pierwszych tygodni życia. Inaczej nie bardzo chciała
      zasnąć i budziła sie czesto. Pozwalałam jej na takie spanie w dzień jak
      kontrolowałam sytuację oraz zasypiała tak po wieczornej kąpieli. Jak sama szłam
      juz spać to ją przez sen przekręcałam na plecy smile Teraz ma 17 miechów, nigdy
      nic sie nie stało, żadnej niebezpiecznej sytuacji nie było a teraz śpi w rożnych
      pozycjach ale najbardziej upodobała sobie na boku.
      Ania
    • madziaz Re: 2 miesiące i spałby tylko na brzuszku 28.07.06, 21:21
      Moja też tak śpi od urodzenia. Tylko w wózku śpi na pleckach, ale drzemka w
      wózku to max 45 min. a w łóżeczku na brzuszku 3 godziny. Główkę sama przekręca z
      boku na bok też od urodzenia i nie musi specjalnie do tego podnosić głowy. Jak
      jej nie idzie przekręcanie, to opiera ją jakoś tak na czołku i czubku nosa, więc
      ani nosek ani usta nie dotykają soecjalnie mocno materacyka, który zresztą jest
      dośćtwardy no i nie oblepia jej hermetycznie noska i ust.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka