gosia1004 31.07.06, 16:27 dziewczyny pomóżcie, ja juz szukałam takiego wątku ale .. nie mam czasu tyle siedziec na kompie napiszcie proszę po czym poznałyście ze już trzeba dokarmiać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jks76 Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 16:29 moja mama zawsze mowi, ze gdy dziecko sie nie bedzie najadac to bedzie plakac, ponadto, dokarmia sie dziecki, gdy nie za bardzo przybieraja na wadze, a jaki masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 16:34 ja zaczęłam dokarmiać gdy okazało się że mój mały mało przybiera na wadze a w moich piersiach faktycznie było coraz mniej.Ale to stwierdziliśmy po wizycie w przychodni i badaniach.Bo jednak nie przybieranie na wadze może też być skutkiem jakiejś choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1004 Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 17:00 no właśnie. mój problem polega na tym, ze moja córeczka ( 7 tyg.) płacze często i wczoraj chciała jesc co godzinę, dzis jest lepiej - je co 2 godz.i teraz juz nie wiem jak nie pomylić zwiekszonego pragnienia dziecka z powodu upałów ze zmniejszaniem sie pokarmu u mnie.. bawię się w odciąganie po każym karmieniu dzisiaj zeby pobudzic laktację ale teraz na karmienie ( BYLA PRZERWA OD OSTATNIEGO 2, 5 GODZ.) nie miałam w piersiach prawie nic, malutka zjadła z obu piersi to " prawie nic" i zasnela na szczescie... ale wydaje mi sie ze nie wyrabiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1004 Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 17:01 aha - wazylam malutka miesiac temu i bardzo ladnie przybrala do tego czasu, teraz tez czuje ze jest sporo ciezsza i wieksza... Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 17:22 Skoro czujesz, że przybiera mała na wadze to myślę że się najada.Może wtedy co chciała jeść co godzinkę to chciało jej się pić? Nie wiem nie jestem specjalistą od karmienia, ale spróbuj na forum "karmienie piersią" Odpowiedz Link Zgłoś
marittka76 Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 17:34 skoro płacze i chce cześciej jeść to jej na to po prostu pozwalaj,możechce jejsiępić,a może ma jakisskok wzrostowy i potrzebuje więcej ja zaczęłam dokarmiać,kiedy synek zamiast przybierać chudł mimo, że non stop wisiał na piersi ipłakał przy ssaniu, widac było że ssie a nic nie leci Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaslask herbatki na pobudzenie 31.07.06, 17:51 polecam herbatki hippa na laktacje - na mnie dzialaja wzorcowo, po 12 godz od wypicia cycki pekaja mi od mleka Odpowiedz Link Zgłoś
sja75 Re: herbatki na pobudzenie 31.07.06, 17:55 to że nie odciagasz mleczka nie znaczy że go tam nie ma!mały ssak najlepiej wysysa-laktator niekoniecznie.jak mała ładnie przybiera na wadze to jest ok.mój smok ma 11tygodni i o swoje też sie czesto upomina ;-Dtrzeba wytrwałości i cierpliwości i nie stresuj sie bo to tez ma wpływ na pokarm! Odpowiedz Link Zgłoś
hunterus007 Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 18:10 ja nie wiedziałam co zrobić..ale była zima,a moje dziecko popołudniami non stop płakało..uspakajała sie przy cycku na 2 minuty,potem krzyk na nowo.Teraz juz wiem, że była głodna.po pierwszym nakarmieniu butlą usnęło dziecko na dwie godziny i wstało zupełnie inne-szczęśliwsze! i od tamtej pory była flacha co któryś raz,zwłąszcza po południu herbatki z hippa-rewelacja.Ale chyba u mnie działały na ilość -a jakość nie była taka jak trzeba.. przyczyniły sie niewątpliwie rady babć-tego nie jedz, tego też ale przede wsyzstkim stres na uczelni.. Odpowiedz Link Zgłoś
itwrobel Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 20:29 a używasz butli ze zwykłym smokiem? Nie ma to negatywnego wpływu na technikę ssania i laktację? Bo wiesz mam ten sam problem, czasem muszę dokarmiać, ale potem mam strasznego kaca, że to na pewno wpłynie negatywnie na karmienie piersią, bo na forum karmienie piersią dominuje przekonanie, że tak właśnie się stanie i ja już jakąś schizę mam na tym punkcie. Szukam mam które z powodzeniem łączą pierś i butlę ze smokiem . Odpowiedz Link Zgłoś
iwoncia Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 21:20 witaj itwrobel ja podobnie jak hunterus 007 dokarmiam moją córkę. wychodzi do 2 butelek na dobe {mała ma 3,5 miesiąca} używam butelki i smoczka z aventu. smoczek 2 o ile sie nie myle dla dzieci karmoinych piersią. dokarmiam od ukonczenia przez mała miesiaca i nadal ssie cycucha bez problemu (też zaczęło brakować mi mleka, mała darła się nie mi łosiernie) życze powodzenia i jak najdłuższego karmienia piersią Odpowiedz Link Zgłoś
itwrobel Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 21:55 Iwoncia, dziękuję, podniosłaś mnie na duchu, od razu raźniej . Ja mam butelkę balonik, reklamowana jako dobra w łączeniu karmienia naturalnego i sztucznego, ale nie wiem czy rzeczywiście tak jest. Czy Twoje dzieciątko jest pogodniejsze odkąd zaczęło być dokarmiane? Bo mnie najbardziej martwi marudzenie mojego synka, podejrzewam że jest "niedojedzony" czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
galactica Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 22:54 hey itwrobel! moja Niunia ma 3,5 miesiaca i od poczatku dokarmiam ja butelka, bo glodna byla bardzo. Smoczki mam rozne i wyglada na to, ze nie robi jej to roznicy. Ssie wszystko bez problemu i butelke i cycusia. najedzone dziecko zawsze jest pogodniejsze i zadowolone. Moja Niunia jak marudzi i zabawianie nie pomaga to naczy ze albo mokro albo glodno, wiec zmieniam pieluszke i karmie i widze wielki usmiech na buzi. Glowa do gory!! bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
mlodziutka11 Re: skąd wiedziałyście kiedy trzeba zacząć dokarm 31.07.06, 23:57 Kobieto, mam nadzieję że nie masz nikogo w swojej okolicy kto by ci wmówił,że dziecko jest głodne. między 6/7 tyg jest t.z. skok wzrostowy i dzidziuś może się przykleić nawet na trzy dni. czeka cię jeszcze kilka takich numerów ale nie rezygnuj uda ci się na pewno tylko nie słuchaj cioteczek i mamuś które nie mogły karmić bo sama podasz butlę albo sie załamiesz. Twoje piersi odetchną dopiero koło 3/4 m-c więc powodzenia i trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś