Dodaj do ulubionych

Wygina się do tyłu przy noszeniu...

12.08.06, 09:56
Jestem pierwszy raz mamą, wię choć staram się nie wariowaćsmile)))))to tysiące
rzeczy mnie zaskakuje i wiele razyz atsnawiam się czy coś co obserwuję u
mojego 5 tygodniowego synka jest normalne.Od "zawsze" praktycznie się wygina
przy noszeniu (szczególnie przed jedzeniem)-odchyla dosłownie cały tułów do
tyłu i bardzo mocno zadziera główkę jakby oglądać chciał sufit. Często się
przy tym pręży.....Czy tam powinno być, czy moze to mieć związek ze wzmożonym
napięciem mięśniowym (sporo o tym się naczytałam)? I druga rzecz od dwóch dni
bardzo mocno się ślini-wręcz "ulewa" się(to jakiś czas po karmieniu
ślinką.....przecież ząbkował nie będzie w najblizszych dniachsmile)))))
Obserwuj wątek
    • brunette23 Re: Wygina się do tyłu przy noszeniu... 12.08.06, 10:21
      każde zachowanie może mieć z czymś związek co może niepokoić... moja silna
      dziewczynka tez tak robiła a wnm nie miała, później też wyginała się w
      kształcie litery c ale to też nie był objaw wnm, poprostu do pewnego czasu i w
      pewnej częstotliwości takim maluszkom jeszcze dużo wolno bo to lezy w zakresie
      ich ruchów, opinia pediatry neonatologa i neurologa w jednej osobie, wszystkie
      zachowania mogące uchodzić za niepokojące mineły szybko i bezpowrotnie...
      pozdrawiamy! smile
    • simonkapl Re: Wygina się do tyłu przy noszeniu... 12.08.06, 10:30
      Moj robi to samo ale ma 4 miesiace.
      • blesa1 Re: Wygina się do tyłu przy noszeniu... 12.08.06, 10:37
        Moja Córka robiła tak samo, do tego zaciskała piąstki z kciukiem w środku.
        Poleciałam do neurologa. WNM nie miała, wszystkie niepokojące mnie obajwy były
        czysto fizjologiczne. W 8 tygodniu piąstki się otworzyły, odrzucanie głowy do
        tyłu przeszło... A tak się bałam. I tak strasznie mi żal było mojego Maleństwa,
        bo strasznie przy tym płakała. Przeszło. Małe ciałko wyluzowało się a moje
        cielsko odetchnęło z ulgą smile
        • martab25 co to jest WNM? 12.08.06, 22:21
          Nigdy o tym jeszcze nie slyszalam... Prosze napiszcie o co chodzi?
          • dyzurna Re: co to jest WNM? 12.08.06, 22:25
            wpisz w wyszukiwarke WNM jest tam tego duzo, albo jeszze lepsze jest forum rehabilitacja dzieci tam jest o WNM jeszcze wiecej
    • bo_ania Re: Wygina się do tyłu przy noszeniu... 12.08.06, 10:36
      Kinga! Noście dziecko pleckami do siebie. W ten sposób maluch będzie oglądał
      świat i nie będzie się wyginał. Taki sposób noszenia zalecany jest przez
      rechabilitantów: nie przodem, a właśnie tyłem do siebie.
    • aniab_24 Re: Wygina się do tyłu przy noszeniu... 12.08.06, 12:58
      To co piszą dziewczyny niech cię za bardzo nie uspokoi. To, że u nich to było
      fizjologiczne to cudnie, bosko i wspaniale. Widząc takie objawy u swojego
      dziecka pokazałabym go lekarzowi, ale nie pediatrze, tylko neurologowi i to
      dobremu. Mój mały miał właśnie takie objawy WNM.
      Co do ulewania, mocnego slinienia - bywa,ze to też objaw WNM. Np. napięcie jest
      mocniejsze "z tyłu" , a słapsze "z przodu" - co oznacza, że nie tylko na
      powierzchni ciała, ale i wewnątrz. Z tego względu dochodzi do ulewania, dzieci
      często się również krztuszą w czasie jedzenia. Mój maluch właśnie tak miał. To
      nie były zwykłe ulewania, tylko mocne, czasami też ze śliną.
      A co do noszenia itp... to załączam mój ulubiony link do super poradnika:
      www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
      Moja sugestia jest więc taka, abyś poszła z dzieckiem do neurologa. Najwyżej
      dowiesz się że masz zdrowe dziecko, uspokoisz się, a spokojna mama = szczęśliwe
      dziecko. W przeciwnym razie dowiesz się, że coś nie tak z napięciem, zaczniesz
      rehabilitację i też się uspokoisz, a spokojna mama... (czy. wyżej) big_grin
      • brunette23 aniab_24 może mieć rację!pozdrawiamy oczywiście!:) 12.08.06, 14:36

• kinga2877 Re: aniab_24 może mieć rację!pozdrawiamy oczywiśc 12.08.06, 16:35
          Hm....no właśnie o tym wnm cały czas myślę-poród co prawda miałam łatwy i
          niedługi (4,5 godz)więc synek się nie zmęczył i niedotlenienie mu nie
          groziło.Ale ma lekką asymetrię główki-w szpitalu i pediatra na pierwszej
          wizycie powiedzieli mi,że z tym nic się nie robi, tylko trzeba układać dziecko
          raz na ejdnym raz na drugim boczku-co oczywiście robimy.Co do wnm to mówiłam
          pediatrze o swoich wątpliwościach-to powiedziała,ze czasami nadmiar wiedzy
          szkodzi i że to raczej normalne u dzieci,że tak robią-a wnm wystepuje u dzieci
          niedotlenionych podczas porodu...chyba wybiorę się prywatnie do neurologa-mój
          syneczek jest takim słodkim kochanym chłopcem i chcę by wszystko było w
          porzadku-lepiej panikować niż póxniej robiź sobie wyrzuty,że sie czegoś nie
          zrobiło...
          • aniab_24 Re: aniab_24 może mieć rację!pozdrawiamy oczywiśc 12.08.06, 20:21
            Mądrze piszesz Ja tez miałam szybki poród bez komplikacj , a jednak....
    • koza_w_rajtuzach Re: Wygina się do tyłu przy noszeniu... 12.08.06, 17:25
      U mnie córka również wyginała się, tyle tylko, że do tyłu i dodatkowo główkę
      przekrywiała przy tym za każdym razem na prawą stronę. Też nie chciałam
      panikować, ale pediatra jak to zauważył od razu nakazał nam iść z tym do
      neurologa. Poszliśmy prywatnie do neurologa - okazało się, że córka ma kręcz
      karku. Potem poszliśmy jeszcze państwowo do innego - też ten sam wyrok. A potem
      rehabilitacje nas czekały.. Teraz córka ma 6 miesięcy i jest dobrze smile. Jedynie
      w sytuacjach stresowych wygina się na jedną stronę, więc muszę trochę z nią
      ćwiczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka