Dodaj do ulubionych

ssanie palca

14.08.06, 16:08
moja dwu miesieczna coreczka własnie odkryła ze mozna ssac kciuk, kiedy jej
przerywam i wkładam do buzi smoczek to płacze i go wypluwa, jak ją tego
oduczyc, macie jakies sposoby.
Obserwuj wątek
    • majora1 Re: ssanie palca 14.08.06, 16:18

mój mały ma 2,5 m-ca, zaczął od kciuka, a teraz to już całe piąstki cmokta.
      potrafi przerwać jedzonko, by wciąsnąc łapkę do buzi, a smoczek poszedł w kąt
      • gosiek3331 Re: ssanie palca 14.08.06, 16:22
        ale to podobno zle dla zgryzu i trudniej oduczyc dziecko palca niz smoczka
        • majora1 Re: ssanie palca 14.08.06, 17:24

nawet rozmawiałam o tym z pediatrą, kobietka powiedziała, że ssanie rączek i
          ślinienie (bo takie u nas też występuje) może być oznaką swędzenia dziąseł.
          byłam zdziwiona, że tak wcześnie, ale podobno dziecko może je od czuwać nawet 3-
          m-ce przed wyżynaniem ząbków.nie bardzo wiem co robić, a przeciez rączek
          małemu nie przywiąże. dodam, że potrafi cmoktać nawet przez sen
    • madziaz Re: ssanie palca 14.08.06, 21:11
      Ja niestety wartuję przy dziecku. Mała ząbkuje od 11-go tg. i od kiedy odkryła
      te rączki, to smoczek też poszedł w kąt. Teraz nauczyła się okręcać z brzuszka
      na plecki i odwrotnie, więc jak nie śpi, to ma trochę zajęcia, ale jak robi się
      marudna to cały czas wtykam jej zabawki do rączek, zagaduję, trzymam za rączki.
      Jak zasypia, to jedną ręką odgarniam rączki, a drugą masuję po pleckach, bo to
      ją uspokaja. Ale szczytem jest wkładanie do buzi kciuka razem z cyckiem... Bez
      komentarza, bo już pękam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka