Dodaj do ulubionych

Rozmiary..

22.08.06, 18:38
Może to głupie pytanie, ale napiszcie mi proszę jakie przeciętnie rozmiary
nosi dziecko. Tzn. kiedy 62, 68, 74 itp. A jaki ma rozmiar kiedy ma roczek?
Wkrótce urodzę i kompletuję wyprawkę, częściowo też na Allegro. Chciałabym
już kupić śpiworek na zimę ale nie mam pojęcia w jakim rozmiarze smile
Obserwuj wątek
    • katja_79 Re: Rozmiary.. 22.08.06, 18:48
      Nie kupuj zbyt wielu ubranek w rozmiarze 56 bo maluszki szybko rosną. Kup 62
      68. A śpiworek na 74 bo zima trwa praktycznie od listopada do marcasmile
      • madzia19801 Re: Rozmiary.. 22.08.06, 20:04
        Mój synek nosił:
        1-2 m-ce - rozm.56
        2-4 m-ce - rozm.62
        4-6 m-cy - rozm.68
        6-8 m-cy - rozm.74
        8-10 m-cy - rozm.80
        Urodził się z wagą 3800 i 54 cm.
        Pozdrawiam
        • gosia.sos Re: Rozmiary.. 22.08.06, 20:43
          moja córka ma 3 m-ce i właśnie kupiłam jej pare śpiochów i body w rozmiarze 74.
          Urodziła się z wagą 3700 i miała 58 cm. Więc sama widzisz, że różnie bywa...
          Zawsze można coś później dokupić.
        • emma_euro_emma Re: Rozmiary.. 22.08.06, 22:16
          1-2 m-ce - 56 cm
          2-5 m-ce - 62 cm
          5-9 m-cy - 68 cm

Obecnie ma 14,5 m-cy i nosi 74-80, ale to chudzinkasmile
          Może wstrzymaj się z zimowymi zakupami. Zresztą bliżej zimy jest większy wybór
          i można trafić na fajne okazje.
    • dorotkadab Re: Rozmiary.. 22.08.06, 20:15
      kupuj wszystko trozhe za duze bo dzieci tak szybko rosna ze nieraz zalozysz
      ubranko tylko raz a potem ze zdziwieniem spojrzysz kiedy ono(dziecko smile) tak
      uroslo? -bo ubranko bedzie juz za male(tak bylo w moim przypadku)niemowle w
      pierwszych miesiacach zycia przybiera na wadze nawet 1.5 kg miesiecznie -to
      sporo,no i faktycznie nie ma co szalec z duza iloscia ubranek.Pozdrawiam
      • tysiamama21 hmm.. 22.08.06, 22:05
        moja córeczka urodziła się z wagą 3060g i dł. 52cm. I kiedy wróciliśmy z nią do
        domu rozpłakała się i młóciła nóżkami a gdy odwinęłam ją z pierożka miała obie
        nóżki w jednej nogawce a to były jej najmniejsze spioszki (rozm56). I ja się
        wtedy rozbeczałam, że nawet porządnego ubranka nie ma. Było to oczywiście tylko
        rozchwianie poporodowe ale myślę że czułabym się lepiej gdybym wcześniej kupiła
        coś w rozm.52. Za to dostałam i kupiłam 32 pary spiochów i pajacyków w rozm 62-
        to było na pewno glupiewink)
        • lisabette Re: hmm.. 22.08.06, 22:23
          tysiamama21 napisała:
          > Za to dostałam i kupiłam 32 pary spiochów i pajacyków w rozm 62-
          > to było na pewno glupiewink)

Noooo wink)))
    • lisabette Re: Rozmiary.. 22.08.06, 22:21
      Ze śpiworkiem bym się w ogóle wstrzymała, bardzo chciałam kupić dla mojej
      córci, ale okazuje się, że się nie odkrywa w nocy, wkładam kołdrę między
      materacyk a ochraniacz i śpi przykryta do rana.
    • sloneczko_02 Re: Rozmiary.. 23.08.06, 09:47
      ....każda firma ma swoją rozmiarówkę, śpioszki jednej firmy o roz. 62 nie będą
      tak samo duże jak innej o tym samym rozmiarze. Często też zamiast rozmiaru pisze
      wiek - że ciuszek jest np. na 4-6 miesięcy (wg. mnie to jest mylące bo
      dzieciaczki nie rosną równo)....Wg. mnie zaopatrz się w najpotrzebniejsze rzeczy
      na 1-4,6 tygodni po porodzie dla dzidzi, a dokupuj potem stopniowo. W pierwszych
      dniach dzidzia będzie ci pewnie "tonęła" w najmniejszym rozmiarze (no chyba, że
      urodzisz b. dużą dzidzię), ale zanim obejrzysz się roz. 52 i 56 będą za małe. Ja
      jak śpioszki były trochę za duże-to nakładałam na stópki skarpeteczki -wtedy
      unikałam tego, że dwie nóżki lądowały w jednej nogawce. Ja mam śliczne,
      cieplutkikie pajacyki, ale moja córcia już ich raczej nie założy - teraz jest
      ciepło, a jak przyjdzie jesień będą za małe (chyba nawet już są, nie
      przymierzałam, leżą całe lato)....
      • majatusia Re: Rozmiary.. 23.08.06, 18:12
        Ja rowniez odradzam zakupy "na zaś". Dzieci nietylko bardzo róźnią się
        wilkością jak przychodzą na świat ale i ttempem wzrostu. Wszędzie pisza np zeby
        nie kupowac 58 bo dziecko szybko wyrasta, ze lepiej 62. U nas akurat było
        odwrotnie. Moj synek dośc dlugo nosił rozmair 58 a pozniej jak sie rozpedził w
        przybieraniu na wadze to rozmair 62 nosił przez 2-3 tygodnie!! Wikszość rzeczy
        w tym rozmiarze nałożył po 2-3 razy!!! Teraz ma 4 miesiace i nosi już rozmiar
        74. W tym rozmairze to ja mu pokupowąłam ciepłe polarki, grubsze spodenki - po
        wedlug tabel to ten rozmiar maiał osiągnąć w środku zimy. I teraz mam..szafa
        pełna ubrań a ciuchów ktore sie nadają do noszenia przy obecnej pogodzie maleńko
    • ania2425 Re: Rozmiary.. 23.08.06, 18:18
      Maja konczy rok za 2 tygodnie i nosi rozmiar 74.
      68 nosila bardzo dlugo, bo w zasadzie odkad skonczyla 7 mies.
    • beatazet Re: Rozmiary.. 23.08.06, 20:58
      Witam.
      Magda ma rok i nosi ciuszki na 86 smile ( zmierzona ma 80 cm).
      Na twoim miejscu kupiłabym ciuszki na 62 i 68 cm. Wystarczy. Reszte kupisz z
      biegiem czasu jak dziecko będzie rosło. Nie ma jedej siatki jakie jest w danym
      wieku.

Co do spiworka. Ja kupowłam zawsze duże. Wszytkie mam na 92 cm, a magda spi w
      nich od czsu jak miała 6 miesięcy i jakieś 70 cm.
      • aghatta1 Re: Rozmiary.. 24.08.06, 11:50
        Dziękuję Wam bardzo. Rozjaśniłyście mi mój ciemny umysł. Jesteście kochane smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka