hibcio 23.08.06, 14:04 czy może wiecie czy ta bakteria w moczu to coś groźnego u rocznego dziecka? Wyszła w posiewie mojego synka i nie wiem czy mam szybko lecieć do lekarza, czy czekać na umówioną wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurczaczek1972 Re: bakteria Enterococcus faecalis groźna? 23.08.06, 23:41 Ja bym poszla, bo dzieci reaguja inaczej niz dorosli. Mysle, ze da Ci antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_1985 Re: bakteria Enterococcus faecalis groźna? 23.08.06, 23:46 bakterie w moczu to b. poważna sprawa, wiem, bo wzmagamy się z tym problemem już dłuuugo. Może spowodować to wiele nieprawidłowości. Idź do lekarza już jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: bakteria Enterococcus faecalis groźna? 24.08.06, 08:43 Jak dużo jest tej bakterii? To jest znaczące, bo czasem mocz jest zwyczajnie zanieczyszczony bakteriami z ukł. pokarmowego i nie tylko bierzemy pod uwage rodzaj bakterii w posiewie, ale przede wszyrtskim ilośc ich. łatwo zanieczyścic jałowy mocz uzywając woreczka- manipulacja- przyklejanie, odklejanie, przelewanie i td. Zas przew. pok. i krocze tym samym nie sa jałowe, trzeba dziecko dobrze podmyc przed badaniem , polac nawet rivanolem i po wyschnięciu b. ostroznie przykleić woreczek i umiejętnie przelac mocz z wooreczka, często kontorlując czy maluch zrobił siusiu- im szybciej to uchywcimmy tym mniejsza szansa na zanieczyszczenie moczu. Beata Odpowiedz Link Zgłoś