Dodaj do ulubionych

Zabawa w "akuku"

06.09.06, 20:41
Wiem, że to głupie pytanie: ale jak dokładnie wygląda ta zabawa: czy to
nakrywanie dziecka np.pieluszką, a ono samo ją ściąga?

pytam, bo we wszystkich książkach ta zabawa jest testem na prawdidłowy rozwój
dziecka

pozdrwiam
Obserwuj wątek
    • wiktoria158 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 21:16
      Fajne pytanie! Ja jeszcze sie nie spotkalam z zadnym takim testem, ale opisze
      Ci jak wyglada nasze "akuku". Otoz obie (ja i corcia) biegamy na czworakach, ja
      chowam sie za drzwi a ona otwiera je i zamyka i krzyczymy owe nic nie znaczace
      dla niewtajemniczonych slowo. Po jakims czasie kiedy akurat drzwi sa zamkniete
      ja szybko zmieniam pozycje strategiczna i chowam sie np. za lozeczkiem i wtedy
      po otwarciu nastepuje okrzyk radosci malej, ale niemal w tym samym momencie
      zawod, zdziwienie i rozczarowanie. Gdzie jest mama? No wiec u nas po krotce tak
      sie maja "akuku"!
    • gagnese Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 21:20
      Ja nakrywam swoją głowę pieluszką a mały ja ściąga a ja wtedy mowię akuku.
      Czasem też kładę pieluszkę na głowie dziecka i ja ściągam i mówię akuku.
      • luna333 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:03
        mój zakrywał sobie buzię rączkami a ja wtedy mówiłam - gdzie jest Ksawery, nie
        ma Ksawerego - on wtedy odkrywał buzię i się śmiał, czasem zakładał sobie coś na
        głowę albo zasłaniał się czymś - pieluszką, bluzeczką i też ta sama gadka - a on
        ściągał z siebie i się śmiał. Tak u nas wyglądało a kuku smile
    • agniecha9991 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:02
      a u mnie córa(4 lata) spuszcza glowę by następnie ją szybko podnieść mówiąc
      równocześnie a-kuku! - mały(4mce) to uwielbia i śmieje się w głos, a jej to
      wychodzi najlepiej, przy mnie już tak się nie śmiejesmile
    • agniecha9991 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:02
      a jaki ma być wynik testu by było ok???
    • kathee Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:55
      najpierw nakrywaliśmy małego pieluszką, czekaliśmy chwilę i ściągaliśmy wołajac
      akuku. Ja już zaczął łapkami chwytać różne rzeczy to sam ściągał pieluchę.
      A teraz woli jak się ktoś schowa za drzwiami, albo jak siedzi w krzesełku to pod
      krzesełko. I zawsze przy akuku chicholi się na całegosmile
      • mama_idy Re: Zabawa w "akuku" 07.09.06, 09:12
        Ida ma dziewięć miesięcy. U nas ta zabawa wygląda tak. Ja siedzę na kanapie a
        Ida staje chwytając się szczytem kanapy. Co chwila przykuca, chowając się, a
        kiedy wstaje i wygląda ja wołam "akuku", co bardzo ją cieszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka