nikita94 06.09.06, 20:41 Wiem, że to głupie pytanie: ale jak dokładnie wygląda ta zabawa: czy to nakrywanie dziecka np.pieluszką, a ono samo ją ściąga? pytam, bo we wszystkich książkach ta zabawa jest testem na prawdidłowy rozwój dziecka pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiktoria158 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 21:16 Fajne pytanie! Ja jeszcze sie nie spotkalam z zadnym takim testem, ale opisze Ci jak wyglada nasze "akuku". Otoz obie (ja i corcia) biegamy na czworakach, ja chowam sie za drzwi a ona otwiera je i zamyka i krzyczymy owe nic nie znaczace dla niewtajemniczonych slowo. Po jakims czasie kiedy akurat drzwi sa zamkniete ja szybko zmieniam pozycje strategiczna i chowam sie np. za lozeczkiem i wtedy po otwarciu nastepuje okrzyk radosci malej, ale niemal w tym samym momencie zawod, zdziwienie i rozczarowanie. Gdzie jest mama? No wiec u nas po krotce tak sie maja "akuku"! Odpowiedz Link Zgłoś
gagnese Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 21:20 Ja nakrywam swoją głowę pieluszką a mały ja ściąga a ja wtedy mowię akuku. Czasem też kładę pieluszkę na głowie dziecka i ja ściągam i mówię akuku. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:03 mój zakrywał sobie buzię rączkami a ja wtedy mówiłam - gdzie jest Ksawery, nie ma Ksawerego - on wtedy odkrywał buzię i się śmiał, czasem zakładał sobie coś na głowę albo zasłaniał się czymś - pieluszką, bluzeczką i też ta sama gadka - a on ściągał z siebie i się śmiał. Tak u nas wyglądało a kuku Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha9991 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:02 a u mnie córa(4 lata) spuszcza glowę by następnie ją szybko podnieść mówiąc równocześnie a-kuku! - mały(4mce) to uwielbia i śmieje się w głos, a jej to wychodzi najlepiej, przy mnie już tak się nie śmieje Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha9991 Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:02 a jaki ma być wynik testu by było ok??? Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: Zabawa w "akuku" 06.09.06, 22:55 najpierw nakrywaliśmy małego pieluszką, czekaliśmy chwilę i ściągaliśmy wołajac akuku. Ja już zaczął łapkami chwytać różne rzeczy to sam ściągał pieluchę. A teraz woli jak się ktoś schowa za drzwiami, albo jak siedzi w krzesełku to pod krzesełko. I zawsze przy akuku chicholi się na całego Odpowiedz Link Zgłoś
mama_idy Re: Zabawa w "akuku" 07.09.06, 09:12 Ida ma dziewięć miesięcy. U nas ta zabawa wygląda tak. Ja siedzę na kanapie a Ida staje chwytając się szczytem kanapy. Co chwila przykuca, chowając się, a kiedy wstaje i wygląda ja wołam "akuku", co bardzo ją cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś