sykol 14.09.06, 12:58 moj 3-miesięczny synek,w chwili gdy sie rozbudza drapie sie po głowie i to dosc mocno bo sie rani,spotakłyscie sie moze z tym problemem? pazurki obcinam mu regularnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siula5 Re: drapanie po główce 14.09.06, 13:22 Moja się drapała i ciągała jak zęby jej szły, ale nie tak mocno Odpowiedz Link Zgłoś
kreola7 Re: drapanie po główce 15.09.06, 11:18 1. A czeszesz swojego malucha?? Skórka na główce też potrzebuje, żeby o nią dbać nie tylko myjąc, ale i czesząc przez co ma łatwiejszy dostęp powietrza i masaż-lepsze ukrwienie itd. 2. Przyczyna może być też bardziej poważna - uczulenie. Zobacz czy nie ma na główce wysypki. Uczulać może jedzenie, szamponik, proszek do prania, materiał czapeczki, wypełnienie poduszeczki na której śpi czy materacyka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka_u Re: drapanie po główce 15.09.06, 21:00 Ja mam ten sam problem!!! Mój syn drapie się od tygodnia! Nigdy wcześniej tego nie robił. Ma 3 miesiące. Wiesz, sprawdz czy przyczyną nie jest pojawiająca się ciemieniucha. U nas to jakieś uczulenie, ale objawia się podobnie jak ciemieniucha. Żadnej wysypki tylko zaczerwienione place. Stosujemy krem zalecony przez pediatrę - Lichtena. Poza tym krótkio obcięte paznokietki i rękawiczki ochronne do snu. Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: drapanie po główce 19.09.06, 16:19 dzięki za podpowiedzi,ma alergie,ma ciemieniuche (ponoc przy alergii prawie zawsze cieminiucha),pazurki obcinam co 3 dni,nawet daje kropelki p/świadowe,a on dalej sie drapie,czasami mam wrazenie ze nie tyle go swędzi co ma taki odruch i w ogole jak sie budzi to kręci głową i macha rączkami Odpowiedz Link Zgłoś
paniserwusowa Re: drapanie po główce 21.09.06, 15:07 Moja córeczka notorycznie drapie się po główce, kiedy jest zmęczona i chce spać. Paznokcie muszę obcinać jej co 2 dni, bo potrafi porządnie pokaleczyć sobie łepek. Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: drapanie po główce 21.09.06, 17:32 tak reagują dzieci alergiczne (dla pocieszenia wyrosnie z tego), do kąpieli uzywaj emolientów a po czegos nawilzającego.polecam serię A-derma Exomega, szczeg krem po kąpieli, nawilza i chłodzi skorę (niestety drogi ok 50 zł ale wg mnie najlepszy) Odpowiedz Link Zgłoś
drink71 Re: drapanie po główce 23.10.06, 12:46 Mój Misiek ma to samo choć ma już prawie 7 miesięcy. Czasami jest mu wszystko jedno co drapie np. moje dłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: drapanie po główce 23.10.06, 14:00 Moja córka drapie się czasami po główce gdy jest znudzona,śpiąca,drapie też swoje siostry co woli bardziej. img142.imageshack.us/img142/1571/84vc4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś