Dodaj do ulubionych

drapanie po główce

14.09.06, 12:58
moj 3-miesięczny synek,w chwili gdy sie rozbudza drapie sie po głowie i to dosc mocno bo sie rani,spotakłyscie sie moze z tym problemem?
pazurki obcinam mu regularnie
Obserwuj wątek
    • siula5 Re: drapanie po główce 14.09.06, 13:22
      Moja się drapała i ciągała jak zęby jej szły, ale nie tak mocno
      • kreola7 Re: drapanie po główce 15.09.06, 11:18
        1. A czeszesz swojego malucha??
        Skórka na główce też potrzebuje, żeby o nią dbać nie tylko myjąc, ale i czesząc
        przez co ma łatwiejszy dostęp powietrza i masaż-lepsze ukrwienie itd.

2. Przyczyna może być też bardziej poważna - uczulenie. Zobacz czy nie ma na
        główce wysypki. Uczulać może jedzenie, szamponik, proszek do prania, materiał
        czapeczki, wypełnienie poduszeczki na której śpi czy materacyka itd.
    • wiolka_u Re: drapanie po główce 15.09.06, 21:00
      Ja mam ten sam problem!!! Mój syn drapie się od tygodnia! Nigdy wcześniej tego
      nie robił. Ma 3 miesiące. Wiesz, sprawdz czy przyczyną nie jest pojawiająca się
      ciemieniucha. U nas to jakieś uczulenie, ale objawia się podobnie jak
      ciemieniucha. Żadnej wysypki tylko zaczerwienione place. Stosujemy krem
      zalecony przez pediatrę - Lichtena. Poza tym krótkio obcięte paznokietki i
      rękawiczki ochronne do snu.
      • sykol Re: drapanie po główce 19.09.06, 16:19
        dzięki za podpowiedzi,ma alergie,ma ciemieniuche (ponoc przy alergii prawie zawsze cieminiucha),pazurki obcinam co 3 dni,nawet daje kropelki p/świadowe,a on dalej sie drapie,czasami mam wrazenie ze nie tyle go swędzi co ma taki odruch i w ogole jak sie budzi to kręci głową i macha rączkami
    • paniserwusowa Re: drapanie po główce 21.09.06, 15:07
      Moja córeczka notorycznie drapie się po główce, kiedy jest zmęczona i chce
      spać. Paznokcie muszę obcinać jej co 2 dni, bo potrafi porządnie pokaleczyć
      sobie łepek.
    • asik37 Re: drapanie po główce 21.09.06, 17:32
      tak reagują dzieci alergiczne (dla pocieszenia wyrosnie z tego), do kąpieli
      uzywaj emolientów a po czegos nawilzającego.polecam serię A-derma Exomega,
      szczeg krem po kąpieli, nawilza i chłodzi skorę (niestety drogi ok 50 zł ale wg
      mnie najlepszy)
    • drink71 Re: drapanie po główce 23.10.06, 12:46
      Mój Misiek ma to samo choć ma już prawie 7 miesięcy. Czasami jest mu wszystko
      jedno co drapie np. moje dłonie.
    • asia0212 Re: drapanie po główce 23.10.06, 14:00
      Moja córka drapie się czasami po główce gdy jest znudzona,śpiąca,drapie też
      swoje siostry co woli bardziej.

img142.imageshack.us/img142/1571/84vc4.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka