Dodaj do ulubionych

dziecko i gotowośc do pracy...

15.09.06, 17:50
Skonczyła mi się umowa. Poszłam zarejestrować się do UP. Jedną z przyczyn dla
których pani nie zarejestrowała mnie było to, że jeśli mam maleńkie dziecko to
nie mogę przedstawiać gotowości do pracy...Są jakieś przepisy odnośnie tego?
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: dziecko i gotowośc do pracy... 15.09.06, 18:00
      Jako bezrobotna masz być gotowa do podjęcia pracy w pełnym wymiarze. Tak mówi
      ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z 20.04.2005r. Masz
      obowiązek stawiać się na wszelkie wezwania UP. Także w przypadku, gdy UP
      posiada ofertę, której odpowiadasz kwalifikacjami, może Ci ją dać a Ty nie
      możesz się tłumaczyć, że masz małe dziecko i nie możesz tej oferty przyjąć.
      Choć urzędniczki przy rejestracji często ten przepis obchodzą......
      • aga55jaga Re: dziecko i gotowośc do pracy... 15.09.06, 18:09
        po urodzeniu dziecka UP przyznaje osobie bezrobotnej taki urlop niepłatny w
        rodzaju macierzyńskiego. Trwa właśnie ok 16 tygodni (ale mogło coś się zmienić)
        w tym czasie masz wolne od podpisywania gotowości do pracy, jednak przysługuja
        tobie wszystkie prawa osoby bezrobotnej (hahaha - gorzki śmiech) łącznie z
        ubezpieczniem zdrowotnym, jeżeli nie jesteś objęta ubezpieczeniem np mężowskim.
        Urzędniczka, sądzę iż nie miała prawa odmówić tobie rejestracji. Powinnaś
        zarządać takiej decyzji na piśmie a wówczas będzie przysługiwało ci odwołanie
        lub możesz od razu udać się do kierownika UP
      • sloneczko_02 Re: dziecko i gotowośc do pracy... 16.09.06, 09:33
        ...może znacie jakis konkrety przepis- że pomimo, iż mam 5 - cio miesięczne
        dziecko to mogę zarejestrować się w UP?.....
        • shady27 sloneczko a skad jestes??? 16.09.06, 09:36

• shady27 Re: dziecko i gotowośc do pracy... 16.09.06, 09:36
        tak ale idziesz na spotkanie z pracodawca i pracodawca nie przyjmie nikogo kto ma malenkie dziecko....ja rejestrowalam sie bez problemu, zreszta moj urzad pracy nigdy nie mial dla nikogo oferty pracy wiec o to jestem spokojna
    • gosia336 Re: dziecko i gotowośc do pracy... 15.09.06, 21:04
      Musisz powiedziec tej pani ,ze jstes w gotowosci do pracy i nie ma prawa
      odmowic ci rejstracji.Ja tak zrobilam i dostaje kase.A oferte pracy dostalam
      przez okres 6 mcy slownie jedna .Jak zapytalam pania co sie stanie jezeli
      oferty nie przyjme to stwierdzila ze nic.Nie boj sie urzad pracy ci pracy nie
      znajdzie.
    • agniecha9991 Re: dziecko i gotowośc do pracy... 15.09.06, 21:19
      pierwsze słyszę?ale nic mnie już nie zdziwi, ja jestem zarejstrowana i mam prawo
      do zasiłku, mam 4 mies.diecko, skonczył mi się macerzyński, normalnie będę się
      zgłaszać do UP czy li będę gotowa do podjęcia pracy itd. wydaje mi się że pani w
      UP w Twoim mieście (z ciekawości spytam w jakim?) bzdury opowiada
    • shady27 Re: dziecko i gotowośc do pracy... 16.09.06, 09:34
      bzdura, ja sie rejestrowalam bez problemu
    • sloneczko_02 Re: dziecko i gotowośc do pracy... 16.09.06, 09:59
      obecnie - Tczew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka