Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

17.09.06, 10:04
w ostatnim numerze "dziecko" wyczytałam żeby pozwolić dziecku ssać kciuka...
co o tym myślicie? ja swojej 2- tygodniowej córci na to nie pozwalam smoczka też nie daję mam nadzieję że swoją potrzebę ssania zaspokoi przy piersi ale czasami mam też obawy czy jej nie przekarmię przez to...
Obserwuj wątek
    • lucerka Re: ssanie kciuka 17.09.06, 10:17
      Ja pozwolilam na ssanie kciuka. Maly ma 8 m-cy i juz mu sie kciuka odechcialo.
      • anetka7444 Re: ssanie kciuka 17.09.06, 18:34
        Mojemu dziecku nigdy nie smakował smoczek ale do 3 miesięcy sporadycznie go
        ssała. Po 3-im mięsiącu, gdy nauczyła się ssać kciuka o smoczku nie ma mowy.
        Kciuka ssie non stop, gdy jest głodna, gdy się nudzi albo po jedzieniu, w nocy
        budzi mnie mlaskanie oczywiście przy ssaniu palucha. Rodzinka mnie straszy, ze
        go sobie zniekształci, że będzie miała suchy palec ( nie wiem co to znaczy) itp,
        ale nie jestem w stanie jej oduczyć. Teraz trochę żałuję, ze nie przyzwyczaiłam
        jej do smoczka bo od kciuka podobno trudno jest dziecko oduczyć.
        • chircia Re: ssanie kciuka 17.09.06, 18:38
          Witam. Moja córeczka ma 6 mcy i odkąd odkryła kciuk, smoczek poszedł w kąt.
          Ssie kciuk tylko jak jest zmęczona, tak zasypia. Czekam jak jej to przejdzie,
          bo na oduczenie nie ma szans. Wypróbowałam wszelkie rodzaje smoczków,
          próbowałam podać smoczka zanim zdąży wziąć do buzi kciuka (być szybsza),
          wszytko na nic. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka