18.09.06, 07:55
Moja córcia chciałaby już sama stawać i chodzić. Oczywiście trzymana ponieważ
nie umie jeszcze trzymać równowagi. Znajomi polecają mi bym zakupiła chodzik
ale słyszałam różne opinie. Może podzielicie się własnymi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • shady27 Re: chodzik ? 18.09.06, 08:02
      nie kupuj chodzika, jest szkodliwy...a co do watku, wrzuc w wyszukiwarke slowo chodzik i wyjdzie Ci sporo watkow, co tydzien sie takowy pojawia
      • malgosiek2 Re: chodzik ? 18.09.06, 08:08
        shady27 juz pisła,że temat poruszany tysiące razy.
        Więc,żebyś nie musiała szukać wklejam linka odnośnie dotyczący chodzików
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28848508&a=28850792
        • kreola7 Re: chodzik ? 18.09.06, 12:42
          Poza tym ortopedzi nawołują, żeby w żaden sposób nie stymulować dziecka do
          chodzenia tzn. oprócz niestosowania chodzika nie należy też trzymać dziecka za
          obie rączki i chodzić z nim. Maluch powinien sam zacząć chodzić, wtedy kiedy
          będzie na to gotowy, bo sam krzywdy sobie nie zrobi smile

Moja mała sama poszła jak miała rok i m-c.
    • magda505 Re: chodzik ? 18.09.06, 12:50
      nie kupuj mimo że to ulga dla rodzica
      • wisienka89 Re: chodzik ? 18.09.06, 13:42
        A ja mojemu pierwszemu synkowi nie żałowałam chodzika. To była dla niego wielka
        frajda. Konsultowalam sie z pediatra w tym czasie i pwoiedzial, z eowszem...ale
        nie za dlugo... wkladalam go wiec do chodzika na czas kiedy np musialam cos
        zrobic...ugotowac obiad..posprzatac czy nawet pojsc do toaletysmile nie wyszlo mu
        to na zle, bo bardzo szybko po tym zaczal chodzic i nie ma efetow ubocznych.
        Dla tego ja w odroznieniu od powyższych watkow mowie TAK chodzikom, ale
        oczywisci9e z umiarem.
        Dla tego moja rada. Jak najszybciej kup chodzik i wkladaj niunke tylko na
        kilkanasice minut kilka razy dziennie. Nic jej sie nie stanie.
        Pozdrawiam
        • remi80 Re: chodzik ? 18.09.06, 21:38
          Też słyszałam złe opinie o chodziku, ale mój synuś dostał go w prezencie.
          Wsadzam go od 10 miesiąca góra na godzinkę dziennie jest w tedy przeszczęśliwy,
          uwielbia w nim biegać i wcale nie krzywi nóżek.
    • aleks32 Re: chodzik ? 18.09.06, 14:18
      Ja też byłam przeciwna chodzikowi, ale po konsultacji z pediatrą (nie tylko
      lekarka, ale dr nauk med.) oraz z ortopedą, którzy swoim dziciom nie żałowali
      chodzika, kupiłam. I każdemu będę polecała. Tobie odpocznie kręgosłup, a
      dziecko poczuje się lepiej, bo będzie mobilne. Mój synek po kilku dniach w
      chodziku tak się rozochocił, że zaczął chodzić sam (oczywiście z moją pomocą).
      Tak więc nie ociągaj się i spraw swojemu dziecku frajdę.
      • aleks32 Re: chodzik ? 18.09.06, 14:33
        Nas skłoniło do kupna chodzika to, że synek nie zaczął raczkować i nie miał
        zamiaru zaczynać, a tylko siedzieć już nie chciał. Teraz ma 9 i pół miesiąca i
        aż miło patrzeć jak świetnie sobie radzi z chodzeniem i utrzymywaniem równowagi.
        • mamand Re: chodzik ? 18.09.06, 20:31
          hmmm, mój synek zaczą raczkować jak miał 10 mcy, ale nawet przez myśl mi nie
          przeszło, żeby tylko dlatego wkładać go chodzika
    • tina1615 Re: chodzik ? 18.09.06, 14:22
      chodzik nie! mialam ten sam dylemat nathaniel ma teraz 10 miesiecy w czasie gdy
      uczyl sie chodzie takze myslalam o chodziku ale okazalo sie ze moja pomoc jaka
      chciakam mu okazac oraz radosc jaka mogl miec przynioslaby wiecej szkody niz
      pozytku. oczywiscie u nie wszystkich dzieci chodziki wyrzadza krzywde ale nie
      masz pewnosci ze to wlasnie twojemu malenstwu nie uszkodza np. bioderek zastanow
      sie czy warto rezykowac? maly odkrywca sam w swoim czasie tej sztuki sie nauczy
      a raczkowanie az milo popatrzec a dla wikadomosci w niektorych krajach wrecz
      zakazana jest sprzedaz tych urzadzen
    • kitka20061 Re: chodzik ? 18.09.06, 19:49
      Kategorycznie NIE !!!
    • mika_007 Re: chodzik ? 18.09.06, 20:57
      jeśli ktoś myśli o swojej wygodzie-kupi
      jeśli ktoś myśli o zdrowiu swojego dziecka-nie kupi

fizjoterapeuta radzi kupić zwykły kojec jeśli zależy nam na
      chwili "odpoczynku" -zdrowsze to i bezpieczniejsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka