Dodaj do ulubionych

Zabieg odklejenia napletka

22.09.06, 15:27
Witam,
Właśnie wczoraj mój synek miał odklejony napletek. Pani dr nałożyła mu maść ze
znieczuleniem i po 20 min odciągnęła. Wszystko jest ok, nie ma żadnego
zapalenia, obrzeku, krwi czy tym podobnych tylko mam jeden problem jak robi
siusiu to zaczyna mocno płakać. Czy może dziecko którejś z mam miało podobny
zabieg i podobny problem. Smaruje mu oczywiście żelem i robię okłady ale
widzę, że to nie pomoaga. Lekarka mi o tym nic nie wspomniała, a dopiero jutro
moge się z nią skontaktować stąd moje pytanie. Może znacie jakiś skuteczny
sposób na pozbycie się tego czy poprostu potrzebny jest czas?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
Monika
Obserwuj wątek
    • monikzy Re: Zabieg odklejenia napletka 22.09.06, 17:31
      Co to jest za zabieg i dlaczego Twój synek go miał. Ja również jestem mamą
      chłopca i zastanawiam się jak ustrzec mojego malca przed tym. Gdybyś mogła
      napisac będę wdzięczna. Pozdrawiam.
    • 5_monika Re: Zabieg odklejenia napletka 22.09.06, 18:37
      świetny lekarz naprawdę, swojemu dziecku pewnie tak nie robiła
    • domi63 Re: Zabieg odklejenia napletka 22.09.06, 20:59
      Mój synek też miał taki zabieg, ale lekarka powiedziała, że okłady nie
      wystarcza. Na okrągło siedzieliśmy w misce na przemian z rumiankiem, rivanolem
      i korą dębu. Przy pierwszym i drugim siusianiu płakał, ale nasiadówki pomogły.
      Chlapaliśmy się tak 3 dni!!!
      • monia2611 Re: Zabieg odklejenia napletka 22.09.06, 21:30
        Monikizy napisałam Ci na priv informacje i dzięki serdeczne za odpowiedzi mam
        nadzieję, że nasze chlapanie sie w rumianku i rivanolu też przyniosą ulgę, bo
        robimy to od wczoraj, myślałam że może są jeszcze jakieś sposoby, ale jak widzę
        poprostu trzeba się uzbroić w cierpliwość i będzie dobrze smile
        Pozdrawiam
        Monika
        • domi63 Re: Zabieg odklejenia napletka 22.09.06, 21:33
          Mój synek nawet polubił to chlapanie, wkładałam mu do miski zabawki do kąpieli
          i chlapał z zadowoleniemsmile Powodzenia
          • monia2611 Re: Zabieg odklejenia napletka 22.09.06, 21:37
            Mój też uwielbia przesiadywanie w wodzie smile A powiedz mi ile miał Twój synek jak
            wykonywany miał zabieg i czy poza tym pieczeniem przy oddawaniu moczu coś Cię
            jeszcze niepokoiło?
            Pozdrawiam
            • domi63 Re: Zabieg odklejenia napletka 23.09.06, 07:53
              Miał około 9,5 miesiąca. BYł bardzo niespokojny, dwa razy nie mógł spać w nocy,
              myśleliśmy że to ząbkowanie, ale przy kąpieli zobaczyliśmy jak siusiaczek
              zmienia się w balonik, potem mały płacze a na końcu idzie siusiu i następnego
              dnia od razu do lekarza. Zaleciła nam okłady i maść, dała też skierowanie do
              szpitala w razie gdyby do wieczora coś się pogorszyło. O 20 już byliśmy na
              oddziale, lekarka stwierdziła stulejkę i stan zapalny. Byliśmy potem na
              kontroli u chirurga, który powiedział, że narazie nie trzeba nacinać, mamy
              przyjść na kontrolę jak skończy roczek. Pediatra od początku mówiła nam, że tak
              to się może skończyć i że musimy odciągać napletek w kąpieli, tak też
              robiliśmy, a ten chirurg powiedział, że niepotrzebnie. Sama nie wiem co już
              robić. Teraz się wyluzowaliśmy bo wszystko jest ok, i raz na jakiś czas
              odciągamy napletek w kąpieli. A jak u Was??? pzdr
              • mama1_24 Re: Zabieg odklejenia napletka 23.09.06, 09:25
                ja też się zastanawiałm czy odciągać czy nie, i sama pytałam 3 lekarzy, 2
                pediatrów powiedziało, żeby nie odciągać, że napletek ma prawo być przyklejony
                do 2-3 roku życia, a później zacznie sam się odklejać, no i zdanie chirurga było
                takie samo dopóki nic się nie dzieje to nic nie robimy, no i ja nic nie robiłam
                synek ma roczek i dwa dni temu byliśmy u lekarza i pani doktor powiedziała, że
                wszystko wporządku z siusiakiem i napletek powoli zaczyna się odklejać smile
                • monia2611 Re: Zabieg odklejenia napletka 23.09.06, 09:36
                  No to super, że zaczął się odklejać u nas niestety nie chciał się odkleić więc
                  wykonaliśmy zabieg.
              • monia2611 Re: Zabieg odklejenia napletka 23.09.06, 09:26
                Witaj,
                Dziękuje Ci za odpowiedź. U nas na szczęście jest już lepiej właściwie od rana
                obyło się bez płaczu przy robieniu siusiu więc mam nadzieję, że już będzie tylko
                lepiej. U nas właśnie napletek odciągał się tylko z jednej strony a z drugiej
                jakoś tak dziwinie się przykleił, że delikatnie nachodził na cewkę moczową,
                odciągaliśmy mu w kąpieli ale niestety niewiele to dawało, dlatego
                zdecydowaliśmy o wykonaniu tego zabiegu. Sam zabieg przeszedł bezboleśnie
                Kacpinek nawet nie poczuł jak Pani dr ściągnęła mu napletek. Jedyny mankament to
                właśnie był ten płacz przy oddawaniu moczu no i oczywiście troszkę się złości
                jak mu odciągam po kapieli i smaruje żelemsmile Mam nadzieję, że już zakończył się
                dla mojego synka okres dyskomfortu przy siusianiu!
                Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za odpowiedź
                Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka