Dodaj do ulubionych

szczepienie

02.10.06, 13:21
Witam!Jestem mamą 4-tyg Antosi.9 pazdziernika mam iść z córą na szczepienie i
nie wiem na jaką szczepinkę mam się zdecydować.Co Wy wybrałyście
(standardowe-bezpłatne czy szczepionkę skojarzoną)i czym
kierowałyście się przy jej wyborze?Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zaneta11113 Re: szczepienie 02.10.06, 14:07
      Ja wybrałam szczepionke skojarzona ponieważ jest mniej kłóć dziecka bo jest
      tylko jedno ( a tak to by było chyba 3 z tego co pamiętam) i ma dodatkowo HiB.
      Pozdrawiam
    • kinn26 Re: szczepienie 02.10.06, 19:35
      my wybralismy to płatną,u nas kosztowała 85 zł, podobno sa mniejsze powikłania
      poszczepienne,mniej wkłóć i ma więcej jakichś szczepów bakteri (chyba tak to
      sie nazywało).
    • monikzy Re: szczepienie 02.10.06, 19:52
      Ja po dłuższym zastanowieniu zdecydowałam się na skojarzoną. Jest miej kłuć i ma
      szersze zastosowanie.
      Pozdrawiam
    • klaudynka111 Re: szczepienie 02.10.06, 21:17
      Ja wybrałam szczepionki z NFZ, lecz jedna z nich jest szczepionką acelularną. Szczepionki acelularne możesz otrzymać bezpłatnie (normalnie kosztują ok 120zł. szt.. Warunkiem jest to,żeby pediatra tobie je załatwił (musi dać zlecenie do sanepidu). Szczepionki te należą się dzieciom po przebytych chorobach np. zapaleniu płuc, dzieciom z wodogłowiem itp., wcześniakom-niekoniecznie).MOje dzieci ur się w poł. 35tc są zdrowe, ale się uparłam, że w zasadzie nie wiadomo jak będą się rozwijały, że dopiero zaczynamy jeżdzić na kontrole do lekarzy.Dodatkowo były szczepione na zapalenie płuc i opon mózgowch (50zł. szt).Szczepionki acelularne nie wywołują dużych skutków ubocznych. U nas szczepienie przebiegało bez powikłań. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka