Dodaj do ulubionych

Badanie słuchu

03.10.06, 14:10
Moj synek mial w szpitalu robione przesiewowe badanie sluchu podczas ktorego
sie okazalo ze 1 uszko jest do ponownej kontroli. W Warszawie sa 2 takie
placowki: na Kasprzaka i w Miedzylesiu. Problem polega na tym ze wolne
miejsca sa dopiero na polowe grudnia! Czy ktoras z mam zna jakas dobra
prywatna placowke gdzie moge zrobic takie badanie? Bardzo sie denerwuje ze z
jego uszkiem jest cos nie w porzadku - chcialabym wykonac ponowne badanie jak
najszybciej. Czy ktoras z Was miala taki sam problem? Prosze o podpowiedz i
Pozdrawiam wszystkie Mamy.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Badanie słuchu 03.10.06, 14:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=35121499
    • ma_ti Re: Badanie słuchu 03.10.06, 14:45
      Ja mam tak samo Mateusz ma "niedobadane" jedno ucho, badanie było robione w
      szpitalu po narodzeniu i pielegniarka powiedziała, że napewno uszko jest
      zasluzowane i dlatego nie ma wynkiku, a brak wyniku nie jest jednoznaczny z
      tym, ze mały nie słyszy. Synek ma teraz skończone 7 tygodni a badanie do
      powtórzenia w szpitalu na 23.X.2006.Szczecin. Ja się nie martwie bo synek
      napewno słyszy - jak coś huknie to aż podskakuje.
      Pozdrawiam
    • kasia_ncl Re: Badanie słuchu 04.10.06, 11:38
      Moja córeczka też miała zlecone takie badanie słuchu ale kazali zrobić jak dziecko będzie mialo 3 miesiące. Ale ona jest wcześniakiem to może dlatego. No ale nie wiem za bardzo jakie znaczenie ma wiek dziecka w tym badaniu.
    • dlaagi Re: Badanie słuchu 05.10.06, 22:07
      Witaj,
      mam ten sam problem. Obdzwoniłam juz 90% miejsc, o których ludzie piszą na
      forach (szczególnie polecam forum Dziecko niesłyszące
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16350 )
      W Miedzylesiu wolny termin mają na luty 2007. Pani sama zaproponowała, abym
      sobie znalazla inne miejsce. Na Kasprzaka się dzis nie dodzwoniłam, niestety,
      ale wnioskuje, ze terminy są na grudzień - to juz lepiej.
      Z mojego telefonicznego doświadczenia wynika, ze nikt nie robi tego badania
      prywatnie, albo przez fakąś fundację - cokolwiek, co mogłoby przyśpieszyc
      termin.
      Pozostanie nam albo czekanie, albo deretminacja w dobijaniu się do drzwi
      poradni, albo wyjazd do innego miasta. Podobno mozna we Wrocławiu, ale tam
      jeszcze nie dzwoniłam.
      Pozdrawiam

P.S. daj znac, jak coś znajdziesz. Może wspólnymi siłam uda się nam coś
      wymyslic.
      • luna333 Re: Badanie słuchu 05.10.06, 22:21
        mojej koleżanki synkowi też wyszło źle pierwsze badanie, pediatra klaskała mu za uszami i małe się odwracało więc niby słyszał, po powtórnym badaniu było już ok, prawdopodobnie uszka miał zaczopowane woskowiną i stąd pierwszy zły wynik. Ale nie iem gdzie robili badanie - chyba czekali na wyznaczony trmin.
      • magao1 Re: Badanie słuchu 05.10.06, 23:49
        Prywatnie w Warszawie można zrobic badanie słuchu w Instytucie słuchu na ul.
        Pstrowskiego pod hutą. tel 864 08 89, ale terminy tez odległe ja wczoraj
        zapisałam się na listopad.
    • fankaborsuka Re: Badanie słuchu 05.10.06, 22:47
      Moze chodzi ci o coś innego, ale ja np jade na przesiewowe badanie sluchu do
      szpitala na Wołoską. termin w ciągu tygodnia. mają tam jakąś maszynę co im dała
      wielka orkiestra świątecznej pomocy i sami pytają przy wypisie, czy by się nie
      chciało skorzystać. na noworodkach.
      • dlaagi Re: Badanie słuchu 05.10.06, 22:50
        o super - jutro zadzwonię. Własiniemiala taki plan aby zadzwonic jutro do
        szpitala, gdzie się Iga rodziła.
        dzięki za info. smile
    • ankab29 Re: Badanie słuchu 05.10.06, 23:22
      WitajsmileNiestety nie podpowiem Ci gdzie możesz szybciej wykonac badanie słuchu w
      W-wie bo jestem z Lublina.Ale chcę Cię pocieszyć, że to pierwsze badanie
      przesiewowe robione w szpitalu to jeszcze nie wyrok. Dobrze jest wykonac
      kolejne jak najszybciej, a już obligatoryjnie przed 6 miesiącem życia bo wtedy
      w razie jakichś kłopotów ze słuchem najwięcej można dla Dzidziusia zrobić na
      przyszłość.U mojego syna (za tydzień skończy 5 mies)tez po dwukrotnym badaniu
      przesiewowym w szpitalu wyszła ponowna kontrola uszka- żaden lekarz nie użył
      jednak zobowiązującego stwierdzenia, że to jest niedosłuch czy jakas tam inna
      wada słuchu.Ale ja juz widziałam w wyobrażni mojego małego synka bawiącego się
      w piaskownicy z wystającym aparatem słuchowym zza uszka. Meki przechodziłam,
      więc Cię doskonale rozumiem. Czekałam w kolejce 2 miesiące na badanie bo nie
      udało mi się znaleźć prywatnego gabinetu u nas z odp sprzętem.
      Dziecko badane jest na śpiąco, wkładana jest mu taka "diodka" do ucha i po
      chwili masz wyniki.U Kuby oba uszka okazały się zdrowe! Nie będę Ci mówic,
      żebys nie martwiła się na zapas- bo rozumiem, że i tak bedziesz. Ale może
      okazać się po prostu, że Twój Synek ma doskonały słuch tylko np cos blokowało
      kanał słuchowy po urodzeniu- mogą to byc podobno zalegające wody płodowe.U nas
      tak byłosmileŻycze zdrówka dla Twojego Maluszka!!!
      • czaszka00 Re: Badanie słuchu 06.10.06, 12:44
        cześc powiem wam że ja miałam dopiero stracha.
        U mojego synka też w szpitalu stwierdzili że na 1 ucho nie słyszy.
        Ja niestety byłam na to przygotowana ponieważ sama nie słyszę na 1 ucho od
        urodzenia sad
        czekaliśmy 3 miesiące na wizytę w centrum zdrowia dziecka.
        Ja już byłam z tym pogodzona że syn po mnie to odziedziczył ....
        po badaniu okazało się ze mały nie ma żadnej wady słuchu i słyszy na 2 uszy
        smile))) aż płakałam cały dzień ze szczęścia
    • dlaagi Re: Badanie słuchu 17.10.06, 18:35
      My juz jesteśmy po badaniu smile Iga ma słuch doskonały! Bez czekania, praktycznie
      z dnia na dzien mozna to badanie wykonac przez fundację w Instytucie Matki i
      Dziecka na Kasprzaka w Wawie. Tel: 022-32-77-335. Praktycznie wygląda to tak,
      ze trzeba wejść do informacji przy windzie w wejściu A. Nastepnie zaplacic
      38,50 zł i juz się idzie na badanie - bez żadnych kolejek, skierowań...
      polecam
      • czaszka00 Re: Badanie słuchu 17.10.06, 21:46
        a ktoś wie w ogóla na czym polega te badanie ... ??
      • ko_a Re: Badanie słuchu 27.10.06, 18:48
        Od poniedzialku zmienily sie przepisy i trzeba miec skierowanie albo
        zaswiadczenie o braku przeciwskazan.
        • ma_ti Re: Badanie słuchu 27.10.06, 20:32
          ja byłam z małym w miniony poniedziałek i pani która wykonywała badanie
          powiedziała, że skierowanie dam wtedy gdy okaze sie ze cos jest nie tak i
          bedzie zakladac karte. badanie bylo w szpitalu a skierowanie mialam od pediatry
          jak byla u nas na pierwszej wizycie, poproslam o takie poniewaz tak wskazala
          pielegniarka poporodzie - jedno ucho nie dobadane. teraz jestesmy po badaniu a
          polegalo to na wlozeniu do uszka takiej koncowki z kabelkiem biegnacym do
          urzadzenia ktore bada sluch, trwa to doslownie pare chwil i na kompie pokazuje
          sie wynik. synek uzyskal wyniki znakomity smile
          • czaszka00 Re: Badanie słuchu 27.10.06, 20:51
            no ja wiem że tak wygląda ...ale na czym polega ...
            czy wysyłane sa dzwieki do mózgu hmm ??
            jak mój Arus miał to badanie warunek był taki że musiał spać ...
            i sobie mysle ze gdyby przez ten kabelek wydobywały sie dzwieki to by sie chyba
            obudził ...A tak Arus sie nie obudził w wynik miał ok ....hmmm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka