Dodaj do ulubionych

charczenie to sapka???

18.10.06, 21:59
moja czteromiesieczna córka chrapie,charczy jej też coś w nosku,czy to jest ta
sapka??/i jaka jest przyczyna?ma któraś z was ten problem??bo jaj już sama nie
wiem co mam robić,czyszczę jej nosek aż od tego czyszczenia ją boli i ma suchy
Obserwuj wątek
    • agusia19-84 Re: charczenie to sapka??? 18.10.06, 22:09
      Nie wiem co to sapka ale mojej 7 tygodniowej córci też czasem coś charczy.
      Wtedy stosujemy wodę morską do noska a chwile później czyścimy, Ale nie gruszką
      bo u nas się nie sprawdziła. Mała się złościła a to i tak nic nie dawało. Teraz
      zamiast gruszki mamy takie specjalne "coś" do czyszczenia noska. Mały
      pojemniczek z wychodzacymi dwoma rureczkami. Jedną wkłada się dzieciaczkowi do
      noska a drugą rurką wyciągam powietrze i w ten sposób wysysam z noska wszystko
      co niepotrzebne smile Założenie jest takie że wszystko wpada do pojemniczka ale
      jeszcze nie udało nam się wyssać takiej ilości żeby tam dotarła smile Córci ani
      troche to nie przeszkadza. Czasem jak charczy to czyszcze nosek przez sen a ona
      nawet o tym nie wie.
      • gusia210 Re: charczenie to sapka??? 18.10.06, 22:44
        takie charczenie to najprawdopodobniej wiotość krtani-przejdzie
        a z tym czyszczeniem noska to nie przesadzaj-chyba że coś tam widać(lub ma
        katar)
        lepiej nawilżyć powietrze
      • kiniamum Re: charczenie to sapka??? 18.10.06, 22:45
        te rureczki to fridasmile goraco ja polecam, ale zaniw "wciagne" glutki daje po
        kropelce soli fizjologicznej do noska-lepiej wychodza i mniej bolismile
        • anettaa1 Re: charczenie to sapka??? 19.10.06, 00:56
          wpuszczaj wode np. disnemar,fajnie sie rozpyla,mojej malej tez tak charczało,ale
          byl wtedy sezon grzewczy i mowili ze dlatego.
    • mw144 Re: charczenie to sapka??? 19.10.06, 10:48
      Prawdopodobnie wiotkość krtani (czy jakoś tak się to nazywa), zdarza się czasem. Dziecko z tego wyrośnie. A żeby nosek nie był suchy, to polecam po kropelce soli fizjologcznej do noska.
    • hilda78 Re: charczenie to sapka??? 19.10.06, 14:30
      tak to prawdopodobnie sapka, zapytałam o to lekarza, odpowiedź była taka iż
      jeśli nie przeszkadza w jedzeniu czy spaniu to spokojna głowa, przestałam więc
      torturować ją fridą i solami czekamy aż samo minie
      • kasiola7 Re:sapka 19.10.06, 15:52
        drogie mamuśki dzięki za wiadomość na temat sapki,jestem już
        spokojniejsza,zastanawiam się tylko czy wtedy gdy moja corunia brała antybiotyk
        w zaszczyku,była poprostu przeziebiona,czy była to poprostu ta sapka.dzięki
        • piano4 Re:sapka 19.10.06, 16:08
          mam ten sam problem.niunia ma 8 tygodni, i tez jej coś "furczy" w nosku tak
          jaby,Czyszcze jej nosek gruszka bo ona lubi.Nie stosuje jej za dużo żeby nie
          uszkodzic źluzówki noska.na innym forum otzymałam odpowiedzi ze to sapka i ze
          samo przejdzie.Z początku wydawało mi się ze to kaar albo jakaś infekcja.W
          spaniu jej to nie przeszkadza i w jedzeniu też nie bo je jak smoksmile)My
          pierworódki musimy pytać i uzbroić się w cierpliwość.Jednak czasem to takie
          trudne...sad(
    • kanaviosta Re: charczenie to sapka??? 19.10.06, 16:40
      charczenie może być spowodowane wydzielina z noska, która spływa do gardła. dziecko nie musi mieć kataru, żeby mieć z tym problemy. wystarczy np kurz, który osadza się w nosie a następnie spływa po tylnej ścianie gardła. oprócz tego nos jest zapchany i dziecku trudniej się oddycha więc "sapie". nie czyść noska w środku, nawilzaj wpuszczając sól fizjologiczną, po kropelce co jakieś 2 godz. poza tym smaruj mascią majerankową pod nosem i na zewnątrz wokół dziurek, byc może dziecko oczyści sobie nos podczas kichania. jezeli nie przejdzie, warto skonsultować się z pediatrą. poza tym, na pewno warto skonsultować z lekarzem chrapanie. zarówno i dorosłych jak i u dzieci wymaga ono szczególnej uwagi i zbadania przyczyn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka