Dodaj do ulubionych

czo mogę dawać 6 miesięcznemu synkowi

20.10.06, 09:18
witam proszę o pomoc w kwestii żywienia .
Mój 6 miesieczny synek dostaje zupki i deserki ze słoiczków. Czy mogę dać mu
banana albo inny owoc świeży. Wiem że dzieci lubią chrupki kukurydziane czy
mogę synkowi dać czy jeszcze za wcześnie.
Obserwuj wątek
    • sja75 Re: czo mogę dawać 6 miesięcznemu synkowi 20.10.06, 09:52
      www.twojadieta.pl/dz.php
    • zona_mi Zapraszam do wątku FAQ: 20.10.06, 09:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=49568041
    • asioch Re: czo mogę dawać 6 miesięcznemu synkowi 20.10.06, 10:00
      Na chrupki chyba ciut za wczesnie.Sprobuj od 8 miesiaca,natomiast jabluszko
      swieze,skrobane lyzeczka,mozna dac.Z bananem zaczekaj poniewaz to owoc
      alergizujacy.Chociaz mozesz zaczac od doslownie kropeczki bnana na lyzeczce i
      po troszeczke wprowadzaj.
      • reniasss Re: czo mogę dawać 6 miesięcznemu synkowi 20.10.06, 10:48
        Ja mojemu już chyba od miesiąca daje banany i chrupki kukurydziane,a ma juz
        prawie 7 miesięcy.Nie ma zadnej reakcji,więc mogę mu spokojnie dawaćsmile))Wczoraj
        dałam mu łyżeczką troszkę zupy pomidorowej(ze śmietaną)i też ok-już mu po
        troszku będę dawała wszystkiego popróbowaćwink)))
        • mamajulki080506 Re: czo mogę dawać 6 miesięcznemu synkowi 20.10.06, 12:09
          mam takie samo zdanie na temat karmienia, co reniasss...
          moja mała ma 5,5 mca, karmię piersią, je zupki z mięskiem (posolone do smaku)
          je banana, po troszku, skrobanego łyżeczką, dałam jej polizać czekolady (szok,
          aż głowę odwracała w moją stronę), uwielbia budyń (na normalnym mleku, nie
          modyfikowanym), kaszę manną...
          w ostatnią sobotę byliśmy na weselu, z braku obiadku, mała jadła
          marchewkę+ziemniak+sos beszamelowy pogniecione widelcem....a jak wcinała....

oczywiście daję po troszku, do próbowania, ale nie zamierzam się trzymać
          sztywno żadnych planów żywieniowych...moja mama wychowała pięcioro zdrowych
          dzieci, na mleku krowim, nie modyfikowanym, bez żadnych przewodników...i mamy
          się super...

też zamierzałam podać jej chrupka kukurydzianego, ale nie wiem, czy do
          podniebienia nie bedzie się przyklejał, one są klejące...a co z biszkoptami,
          może lepiej to?
          pozdrawiam
          • mamulinka2 Re: czo mogę dawać 6 miesięcznemu synkowi 20.10.06, 12:14
            ja myslę że możesz spróbować z chrupką - daj córeczce mniejszy kawałek, tak na
            jeden raz, ja dawałam też mojemu synkowi bezglutenowe biszkopty
          • laurka112 Re: mamajulki 20.10.06, 13:54
            zupelnie sie z Toba i reniass zgadzam; moja corka konczy pol roku za 5 dni i po
            malu probuje wszystkiegosmile a jaka jest z tego powodu szczesliwasmile)
            biszkopty bardziej sie kleja podniebienia niz chrupasy;
    • anulkas86 Re: czo mogę dawać 6 miesięcznemu synkowi 20.10.06, 15:54
      Mój synek ma 5,5 miesiąca i powoli również daję mu wszystkiego do spróbowania.
      Ostatnio dałam mu troszeczkę serka homogenizowanego i tak otwierał buźkę że aż
      zrobiłam mu kaszkę bo byłam przekonana że jest taki głodny. A on kaszki ani się
      nie chciał tknąć. Za to jak widział jak jem serek to odwracał do mnie główkę i
      otwierał buźkę żeby mu daćsmile Strasznie śmiesznie to wyglądałosmile I chrupki
      kukurydziane też dostaje czasami żeby go czymś zająć. Banany zresztą też. I
      uwielbia kisiel zrobiony z rozgotowanych jabłek i mąki ziemniaczanejsmileZa tonie
      lubi zupek ze słoiczków. Po prostu się ich nie tknie. Ale świeżej, ugotowanej
      zupy potrafi zjeść nawet 2 słoiczki. Aha i uwielbia ziemniaki- oczywiści z
      mojego talerzasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka