czaszka00 22.10.06, 08:34 mój synek od jakiś 2 dni chce spać na brzuchu - boje sie ze sie udusi pozwolic mu na to ?? Arek ma 4,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: spanie na brzuchu 22.10.06, 08:36 moja miała 8 czy 9 dni, jak zaczęłam ją do spania kłaść na brzuchu, bo mnie położna opieprzyła, że tak powinna ją kłaść. Należy tylko uważać, by nie kłaść dziecka do jakiejś godziny, dwóch, po posiłku, ale to mniejszych, takich, co im się może ulać... Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: spanie na brzuchu 22.10.06, 08:47 ja klade moja corke tylko do zabawy na brzuszku. chyba bym nie zmruzyla oka, gdyby moje dziecko spalo na brzuchu... tam gdzie mieszkam, lekarze i polozne zabraniaja tak klasc dziecko do snu. moja cora spi od urodzenia na plecach z glowka skierowana w lewa lub w prawa strone. Odpowiedz Link Zgłoś
elieka mój syn spi tylko na brzuchu 22.10.06, 09:17 odkad skonczył miesiac!! inaczej nie zasnie! pytałam lekarzy - internisty, neurologa, połoznej - i zgodnie stwierdziły, ze jesli mu tak lepiej - to niech tak spi.dziecko na brzuszku spi spokojniej niz na plecach. brzuszek sam sie masuje i przez to dziecko nie ma problemów np. z gazami. dodatkowo jest to korzystne dla bioderek.poza tym on mocno trzyma główke i przekreca na boki jak spi, wiec nie ma mozliwosci ze ciapnie nosem i tak zostanie, bo sam ładnie uklada sie tak, aby mu było najwygodniej. dodatkowo - po nocnym karmieniu z reguły mu sie nie odbija jak go pionizuje, wiec to ze spi na brzuchu ma dodatkowy plus - poloze go i zaraz mu sie beka Odpowiedz Link Zgłoś
marzeniazuzi Re: spanie na brzuchu 22.10.06, 09:43 Każde dziecko mówi się że nie jest w stanie zrobic sobie krzywdy ale osobiście starałabym się żeby jak najmniej spał a leżał w ciągu dnia na brzuchu Masz super synka, a jeśli mogę zapytac to skąd jesteś, bo ja też bym chciała ze swoją niunią isc na basen Odpowiedz Link Zgłoś
konefka29 Re: spanie na brzuchu 22.10.06, 10:08 Jesli potrafi podnosic glowke, a zapewne tak jest to nie ma obaw, ze sie udusi. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: spanie na brzuchu 22.10.06, 10:38 Nasz ma skonczone 2 mce i od kilku tygodni spi wlasciwie tylko na brzuchu (w innych pozycjach natychmiast zaczyna plakac i sie wybudza). Plusow jest duzo: purka bez budzenia sie, masuje brzuszek i, podobnie jak w poscie wyzej: w nocy nie pionizuje go do bekania, tylko odkladam po karmieniu i po jakims czasie sam beka - bekniecia sa tak potezne ze az nas budza ) Co do bezpieczenstwa: pediatra powiedziala, ze neurologicznie zdrowe niemowle zawsze "uwolni nos" (o ile oczywiscie nie polozy sie go na poduszce, lub wlochatym kocu), ale ze w takiej pozycji jednak lepiej go pilnowac. Mysmy rozwiazali sprawe poprzez zakup monitora snu - b. polecam, syn i rodzice spia spokojnie, jedyny minus to niestety cena. Odpowiedz Link Zgłoś