agako78 24.10.06, 10:36 witam, ostatnio coraz czesciej wyczuwam od mojej 8miesiecznej cori nieswiezy oddech, co t o moze byc?prosze o informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: nieswiezy oddech coreczki 24.10.06, 10:54 A w jaki spoób dbasz o higienę jamy ustnej dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: nieswiezy oddech coreczki 24.10.06, 10:58 Rozumiem. szczoteką i pastą, tak? Może pasta nieodpowiednia? Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: nieswiezy oddech coreczki 24.10.06, 12:10 Ząbki w takim wieku to chyba odpadają,a czy twoje dziecko przypadkiem nie ma pleśniawek na języczku? Jeśli nie ma to podejrzewam że to od żołądka. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkaa1 Re: nieswiezy oddech coreczki 24.10.06, 12:18 Moja córcia też tak ma. Wczoraj byliśmy z nią u lekarza. Na razie mamy obserwować , zrobić usg. Powiedziano nam ze mozż to byc reakcja na mleko- pije nutramigen- lub np na kwaśne dodatki w sokach jak np. sok cytrynowy. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Refluks 24.10.06, 13:54 Jest jedną z najczęstszych przyczyn nieświeżego oddechu u małych dzieci, o ile oczywiście można wykluczyć brak odpowiedniej higieny jamy ustnej. Jeśli to refluks, to niewiele można zrobić. Do niedawna stosowano u niemowląt leki poprawiające napięcie zwieracza żołądka, ale obecenie tego zaniechano z powodu efektów ubocznych terapii. Pozostaje karmić częściej, ale w małych porcjach, dbać o to, by po posiłku dziecko nie leżało i czekać aż samo wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lipka12 Re: nieswiezy oddech coreczki 25.10.06, 12:43 Moja mała (10 m.) też tak miała, a ząbki myte specjalną pastą dla dzieci. Wyczytałam gdzieś w necie, że może być to związane z fermentacją w żołądku np. owoców. Zaczęłam więc zwracać uwagą na ilość owoców i przede wszystkim soków. Efekt jest taki, że po wyeliminowaniu soków (czasami max 60-80 ml z wodą) nieświeży oddech ustąpił. Odpowiedz Link Zgłoś