Dodaj do ulubionych

smarowanie dziecka wódką?

27.10.06, 15:06
Witam
Moja pięciomiesięczna córka od wczoraj troszkę kaszle, byłam z nią dzisiaj u
lekarza, który kazał podawać jej syrop prawoślazowy, rozpuszczony rutinoskorbn
i smarować plecki i pod paszkami wódką. No i właśnie mam wątpliwości co do tej
wódki, spotkałyście się z takim zaleceniem??
Obserwuj wątek
    • ola984 Re: smarowanie dziecka wódką? 27.10.06, 15:14
      jak chodziłąm do szkoły to mama czasem nacierała mi stopy ale spirytusem, ale
      maluchowi bałąbym się nam poleciłą pani doktor maść pulmex baby niby tam pisze
      że powyżej 6 miesiąca ale mój dostał pozwolenie a ma niecałę 4. Smarowaliśmy
      troszke plecki i opukiwałam tak dłonią złożoną w łodeczkę
      • b.bujak Re: smarowanie dziecka wódką? 27.10.06, 15:21
        wczoraj był podobny wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=51037202
        • aga55jaga Re: smarowanie dziecka wódką? 27.10.06, 16:01
          a czy ten lakrz sam przypadkiem się nie smaruje wódką? Bo coś nietrzeźwo się
          zachowuje.
          • tartulina Re: smarowanie dziecka wódką? 27.10.06, 16:14
            Wódką rozcieńczoną z wodą smaruje się stopy na noc i zakłada skarpety. Tak mnie zalecił pediatra.Pozdrawiam

• tolka11 Re: smarowanie dziecka wódką? 27.10.06, 16:41
              ja stosowałam oklepywanie wódką i inne babcine sposoby zalecone przez zaufanego
              pediatrę. zawsze pomagało i często antybiotyk nie był potrzebny.
              • asd1290 Re: smarowanie dziecka wódką? 27.10.06, 19:11
                mi lekarz zalecił smarowanie plecków i stopek synka 2% spirytusem, widocznie
                można tez wódką
    • kiniak22 Re: smarowanie dziecka wódką? 27.10.06, 20:23
      to jest jeden z tych babcinych sposobow a smarujesz nie wodka tylko spirytusem a
      to jest duza roznica, kupujesz w sklepie czysty spirytus, najpierw nacierasz
      cialko oliwka potem w miejscu oliwki smarujesz cialko spirytusem, najpierw
      oliwka sie smaruje zeby nie podraznic delikatnej skorki malenstwa, miejsca ktore
      najczesciej sie smaruje to plecki, piersi(omijajac delikatne sutki) i stopki,
      robi sie tak poniewaz spirytus dziala wygrzewajaco chociaz oczywiscie mozesz
      kupic jakas masc wygrzewajaca ale istnieje wtedy wieksze prawdopodobienstwo
      wystapienia jakiejs reakcji uczuleniowej na dana masc ale to niekoniecznie, co
      zas do tej metody to ja wyprobowalam i dziala rewelacyjnie na przeziebienia
    • tatko1 Re: smarowanie dziecka wódką? 29.10.06, 17:14
      słuchajcie, ale smarowanie spirytusem na przeziębienie to chyba starsze dzieci i
      dorosłych a nie niemowląt? Dziecko, owszem, zniesie prawie wszystko, ale
      dorosłemu to jednak rozsądek jest potrzebny. Czasem niemowlakom niektórzy dawali
      do ssania chustkę nasączoną wodą z cukrem albo wódką, zeby się uspokoił, no i
      się uspokoił, ale czy to znaczy, że dobrze robili? Chcecie od małego organizm
      przyzwyczajać do wódki? Sorry
    • anulkas86 Re: smarowanie dziecka wódką? 29.10.06, 17:19
      Ja smarowałam brzuszek małemu najpierw oliwką a potem spirytusem. Jak miał
      kolki. Więc myśle że na plecki też powinno jej pomóc. Zresztą lekarz chyba wie
      co mówi. Jak byłam mała zawsze smarowali mi plecki spirytusem. A tak małemu
      dziecku to może rzeczywiście lepiej wódkąbo jest "delikatniejsza" niż spirytus.
    • b.bujak spirytus/wódka/alkohol 29.10.06, 19:18
      słuchajcie, babki!
      nasze mamy z powodzeniem stosowaly takie sposoby i pediatrzy "starej daty"
      trzymają się nadal takich metod...
      a.l.e - wtedy były inne czasy, nie było takiego wyboru lekow, wiec
      stosowano "mniejsze zło" - teraz jest inaczej - mamy duzo bezpieczniejsze
      produkty dla najmłodszych; jakby nie patrzeć - alkohol wchłania sie przez
      skóre, ma własciwosci drazniace, wysuszające
      dla przykladu napisze, ze w kremach na slonce dla dzieci IMiD dopuszcza alkohol
      dopiero powyzej 3 roku życia, tu macie link do wypowiedzi eksperta:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=43506229&a=43512032
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka