Dodaj do ulubionych

Kiedy w koncu ta witamina D3?

31.10.06, 17:28
Wiem, ze duzo juz sie o tym mowilo, ale juz sama nie wiem co robic.
Otoz 3 tygodnie temu urodzilam dziecko. W ksiażeczce zdrowia dziecka napisane
jest,iz zaleca sie przyjmowanie wit D3 od 2 tygodnia zycia ( Vigantoletten w
tabletkach). Z tego co wiem, na pierwszą wizytę u lekarza umawia sie dopiero
w 6 tygodniu zycia dziecka. No i tu pojawia sie pewna wątpliwosc. Witamina
D3 jest na receptę. Czy powinnam isc zatem wczesniej do lekarza tylko po
receptę czy moge poczekac do tego 6 tygodnia zycia i polączyc kontrolę
lekarską z wypisaniem recepty na tę witaminę.

Będę wdzięczna za rady

Ania
Obserwuj wątek
    • magda_wojciechowska Re: Kiedy w koncu ta witamina D3? 31.10.06, 17:31
      W 6. tygodniu sa drugie szczepienia i badania kontrolne. Pediatra powinien
      odwiedzic Cie mniej wiecej w tym czasie, co polozna srodowiskowa - czyli wkrotce
      po powrocie do domu z malenstwem.
    • misia0000 Re: Kiedy w koncu ta witamina D3? 31.10.06, 17:32
      Nic nie zaszkodzi pójść do lekarza wcześniej niż w 6 tygodniu. Masz do tego
      prawo i pewnie wiele pytań nie tylko o witaminę D. My akurat stosujemy nie
      tabletki, tylko w płynie.
    • mea8 Re: Kiedy w koncu ta witamina D3? 31.10.06, 17:33
      Z tego co wiem, pediatra z przychodni powinien przyjść do domu na tzw. wizytę
      patronażową. U mnie lekarka była właśnie ok.3 tyg i dała receptę. Jak nie
      miałaś takiego szczęścia to zadzwoń do przychodni i poproś o receptę.A ta D3 w
      tabletkach to mnie zaskoczyłą, wszystkie znajome dzieci jedzą w kropelkach.
      • anula_mamoli Re: Kiedy w koncu ta witamina D3? 31.10.06, 17:42
        No wlasnie te tabletki mnie dziwia. Takie zalecenie ze szpitala, w ktorym
        rodzilam otrzymują wszystkie dzieci. Pamietam jak dawalam je mojej pierwszej
        corce, straszne, rozpuszczanie w wodzie i dawanie dziecku na sile takiego
        roztworu. Pozniej juz tez prosilam lekarza o te w kropelkach.
        Chyba w takim razie wybiore sie na wczesniejsza wizyte do przychodni, chociazby
        z tego wzgledu, ze polozna raczej nie przyjdzie, gdyz rodzilam w innym miescie.
        Pewnie znowu beda krecic nosem, ze nie mam jeszcze numeru ewidencyjnego dziecka
        ( dopiero wrocilismy i jeszcze nawet nie zdązylismy malej zameldowac ), no ale
        moze zapisza bez tego poki co.
        Ale swoja drogą rozne sa opinie na temat tej nieszczesnej witaminy D3,
        przyjmowac, nie przyjmowac; jedni mowią, że jedną kropelke/dzien kazdemu
        dziecku, inni twierdząm zas, ze lekarz sam musi ocenic ile kropel nalezy dac
        konkretnemu dziecku. Stad te moje pytania.
        A czy ta wizyta poloznej jest konieczna?

A.
        • magda_wojciechowska anula 31.10.06, 22:10
          Czy wizyta poloznej jest konieczna? Ciezko odpowiedziec na tak zadane pytanie.
          Zawsze mozesz jej nie wpuscic do mieszkania, przeciez drzwi nie wywazy. Ale taka
          jest procedura, ze polozna odwiedza Ciebie i dziecko kilka razy i to w Twoim
          interesie powinno lezec, by jednak przychodzila. Zbada Twoje dziecko, obejrzy
          Twoje piersi, odpowie na pytania, rozwieje watpliwosci. W moim przypadku bylo
          tak, ze polozna srodowiskowa okazala sie naprawde super kobitka i miala o wiele
          lepsze podejscie do malego, niz niejedna pediatra, ktora go badala.
    • gronka Re: Kiedy w koncu ta witamina D3? 31.10.06, 17:34
      Witaminę D3 niemowlaczki przyjmują w tylko kropelkach, które pediatra zapisze
      Ci przy wizycie kontrolnej. A zazwyczaj należy ją przyjmować od 4-go tygodnia i
      lekarz ustali dawkę po ile kropelek masz podawać dziecku codziennie. Nie wiem
      dlaczego dopiero w 6-tym tygoniu masz iść z dzieckiem do pediatry? Ja ze swoim
      synkiem chodzę równo co miesiąc i jest ok. Nie trzymaj się wszystkiego
      dokładnie tak, jak napisali Ci w książeczce. Idź normalnie jak dzieciątko
      skończy miesiąc i nie masz się co stresować.
      Głowa do góry.
    • malamadre Re: Kiedy w koncu ta witamina D3? 31.10.06, 17:51
      Ja byłam z małym na wizycie patronażowej gdy skończył 2 tygodnie (tak mi kazano w szpitalu) i wtedy przepisano mi wit.D.
    • hodos Re: Kiedy w koncu ta witamina D3? 31.10.06, 18:02
      ja dostałam recepte przy wypisie ze szpitala a w zaleceniach było napisane by
      podawać po 1 kropelce od 21 dnia życia..
      ale zauważyłam, że są różne szkoły rozpoczęcia podawania wit.D3..
      my dostaliśmy Vigantol w kropelkach, a mój pediatra dodatkowo zalecił 2
      kropelki dziennie aż do wizyty kontrolnej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka