Dodaj do ulubionych

Leżenie na brzuszku...

06.11.06, 18:03
moja 3 miesięczna córeczka nie chce leżeć na brzuszku, jak ją kładę to
strasznie krzyczy, nie podnosi gówki, rączki rozjezdzają się jak żabie. Byłam
dzisiaj u pediatry, który powiedział że to nie dobrze, dał mi skierowanie na
rehabilitację. Dzwoniłam ale najbliższy termin to koniec listopada. Czy
znacie jakiegoś rehabilitanta z okolic Pruszkowa lub W-wy
Obserwuj wątek
    • angie07 Re: Leżenie na brzuszku... 06.11.06, 18:12
      układaj ja na brzuszku i wyciągaj jej raczki to przodu, łapiąc ja poniżej
      ramion. Jak jej się rozłożą to znów ją podnoś. My mamy ten sam problem i
      chodzimy na rehabilitację.
      • marzeniazuzi do angie07 06.11.06, 18:20
        A jakie cwiczenia wykonujecie na rehabilitacji bo moja mała też nie chce leżec
        na brzuszku ale neurolog nie skierował na rehabilitacje tylko zaleciłta jak ty
        napisałas układac dziecko na brzuszku, oraz jelonki ( łapiesz leżące dziecko za
        rączki i nóżki i kierujesz w stronę główki lub ciągniesz za rączki podnosząc do
        góry) mam nadzieje że w miarę zrozumiale opisałam
        • suszek_k Re: do angie07 06.11.06, 18:28
          moja corcia tez do pewnego momentu w ogole nie chciala lezec na brzuszku,
          strasznie wrzeszczala, cierpliwie kilka razy dziennie kladlam ja po czym szybko
          odwracalam kiedy tylko zaczynala wrzeszczec, po jakims czasie sama to polubila,
          jak zaczela mocniej trzeymac glowke i widziala ciekawy swiat dookola, teraz
          czesto odwracam ja jak lezy na macie, obkladam zabawkami i jest szczesliwa smile
          polecam tez zabawke tiny love "my first book", bardzo zacheca dziecko do
          patrzenia na obrazki i podnoszenia glowki
          cierpliwosci, mysle, ze w koncu twoje malenstwo tez polubi lezenie na brzuszku
        • suszek_k re 06.11.06, 18:30
          aha, kilka razy dziennie cwiczymy: zuzia lezy, ja lapie ja za raczki a ona od
          razu podnosi sie do siadania, bardzo to lubi smile
          • lidia23 Re: re 06.11.06, 22:05
            Moja córa na początku też niebardzo chciała a teraz nawet śpi na brzuszku. Lidia
        • angie07 Re: do angie07 06.11.06, 20:03
          Na rehabilitacji ćwiczymy metodą BOBATH bardzo łagodna metoda polegajaca tylko
          na uciskaniu mięśni. My w domu robimy koszyczek tzn. Łapiemy małą za nóżki
          kiedy ona leży na pleckach, tuż przy udach, kciukami i palcami wskazującymi,
          resztą palców łapiemy za pupkę i podnosimy lekko do góry zginając kolanka w
          stronę brzuszka. Kładziemy na swoich kolanach na brzuszku. To tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka