Dodaj do ulubionych

Kształtna glówka

IP: *.* 13.03.01, 11:58
Mam 2,5 miesieczną córeczkę,która nie chce leżeć na brzuchu i chyba dlatego ma płaska główkę.Czy kładąc ją na boku lub na brzuszku główka może się odkształcić?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Kształtna glówka IP: *.* 13.03.01, 14:13
      Cześć,\nMamy Zuzie 9 miesięczną .Zuzia do 6 miesiąca życia spała wyłacznie na pleckach.Od czasu do czasu tez na boczkach(szczególnie zaraz po urodzeniu).Kładziona na brzuszku płakała.Po skończeniu 6 miesięcy sama zaczęła się przekrecać na brzuszek i spać w tej pozycji.\nJej główka jest kształtna i proporcjonalna.\nPozdrawiam\nMagda
    • Gość: guest Re: Kształtna glówka IP: *.* 13.03.01, 19:14
      Nie chcę Cię straszyć, ale płaska główka może być oznaką początków krzywicy tzn. że dzidziuś otrzymuje za mało wit D3. Koniecznie poradź, się pediatry ( tylko dobrego). Można zrobić badania z krwi na obecność jonów fosforu i wapnia.Mój syn (6 m-cy)też ma troszkę spłaszczoną główkę, a lekarka w ośrodku uspakajała mnie , że główka póżniej się wyrówna. Natomiast lekarka ze szpilala, do której chodzimy prywatnie wysłała nas na badania, które potwierdziły rozpoczęcie się procesu krzywicznego. Straszne rzeczy Ci napisałam, ale nie martw się to nic groźnego, tylko trzeba koniecznie pilnować odpowiednich dawek wit. D3.\nPozdrawiam Ala.
    • Gość: guest Re: Kształtna glówka IP: *.* 14.03.01, 11:10
      rACZEJ ZOSTAWIAJ NA BRZUCHU, PRZYZWYCZAI SIE, A JEST TO ZDROW I BEZPIECZNE\nkASIA\naha - i ma to znaczenie tez dla rozwoju stawow biodrowych oraz zapobiega kolkom - o ile mozna im zapobiec
    • Gość: guest Re: Kształtna glówka IP: *.* 14.03.01, 19:41
      Dzieci bez krzywicy też miewają spłaszczone główki, jedno znane mi miało tak spłaszczoną, że układali mu w łóżeczku po bokach woreczki z piaskiem, ale było zdrowe (tylko uparte - odwracało się na jedną stronę). Swoją drogą warto trochę dziecko na brzuszku układać, bo to wspaniale wzmacnia mięśnie i ma inne wymienione tu zalety.
    • Gość: guest Re: Kształtna glówka IP: *.* 16.03.01, 11:10
      Dzięki za odpowiedzi!\nPomacałam swoją głowę nie jest za okrągła !!!!!\nCóreczka podobna do mnie!\nAnia.
    • Gość: guest Re: Kształtna glówka IP: *.* 28.04.01, 22:03
      Mój synuś ma 3 miesiące, nie lubi leżeć na brzuszku, śpi na wznak trzymając główkę przechyloną w prawą stronę. Widać, że ma już lekko asymetryczną główkę. Próbowaliśmy kłąść, go na boczku, ale szybko nauczył się przewracać na plecy. Ortopeda zalecił częste układanie synka na brzuchu. Niestety synek przy każdej próbie wpadał w histerie. Szukaliśmy zatem sposobu, by go oszukać. Lepiej znosi leżenie na naszych brzuchach, a z entuzjazmem przyjął leżenie, a raczej turlanie na piłce gumowej (takiej dużej z uszami, służącej do skakania. W ciągu dnia, gdy uda mi się go uśpić, kładę synka na boczek i blokuję go zwiniętym ręcznikiem i dodatkowo główkę - zwiniętą pieluszką. Podczas zabawy pilnuję, by nie przechylał główki na bok. Ćwiczymy to od kilku tygodni, wydaje mi się, że nastąpiła poprawa.Życzę wytrwałości i pozdrawiam.Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka