Dodaj do ulubionych

pieluchy dla noworodka

IP: *.* 20.06.01, 15:20
Drogie mamy! Zaczynam kompletować wyprawke dla dla noworodka (jestem w 9 miesiacu ciąży) i zastanawiam sie jakie pieluchy kupić. Czy mogłybyście mi polecić jakąś firmę? Poza tym będę wdzięczna za wszelkie inne rady w związku z wyprawką. Boję się, że nakupuję masę niepotrzebnych rzeczy. Aha, podobno potrzebne są też pieluchy jednorazowe dla mamy. Co to mają być za pieluchy i gdzie je można kupić? Serdecznie pozdrawiam,Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 20.06.01, 16:17
      Pieluchy dla dziecka polecam pampersy newborny, albo moga być na poczatek tetrowe, ale pampersy lepsze bo prać nie trzeba a watpie zebys miała sily i ochotę na pranie i prasowanie 30 pieluch dziennie, nawet jak Ci każa pieluchować dziecko to pampers a na to zwykła pielucha. Pieluchy dla mam ja miałam bella niby to są dla dzieci ale nie polecam. Jak pódziesz do apteki to powiedz, ze potrzebujesz dla siebie pieluchy po porodzie. Mogą być tez zwykle podpaski, ale odradzam bo np w moim przypadku krwawienie bylo na poczatku duże i podpaski by nie starczyły. Od razu kup sobie dwa opakowania. To nie jest drogie a sprzyda sie bo czesto trzeba zmieniac. Aha pociłabym Ci kupić sobie cos do przemywania krocza tantum rosa jest super choc drogie i ja miałam jeszcze oksykort w spreju na krocze, lepiej się goiło. A jeśli interesuje Cię wyprawka to napisz co konkretnie Cię interesuje. Napewno kup coś do natłuszczania skury dziecka tylko nie jonsona. Chusteczki do pupy, termometr do wody, butelkę do pojenia dziecka, nożyczki. Jeśli decydujesz sie na pampersy to kila tetrowych tez sie przyda np do lekarza na wizyty. Kocyk 1 lub 2. Pościeli dwa komplety, a i zaopatrz się w coś co będzie chroniło ubranie przed wypływającym pokarmem, na poczatku raczej potrzebne. Koszule nocne kup rozpinane do karmienia. Nie wiem co jeszcze jeśli chcesz to napisz na priva.
      • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 20.06.01, 16:33
        Iza,Ja polecam gorąco pieluchy firmy Huggies - rewelacja!W moim przypadku i przypadku mojej siostrzenicy Papmersy uczuliły ( być może była pojedyńcza pielucha za bardzo nasączona środkiem pielęgnującym).Jeśli chodzi o chusteczki których zużywa się duużo to używam ( synek) firmy Pammers lub Huggies.Dołączając się do poprzedniczki możesz kupić waciki kosmetyczne 100%bawełniane ( może na początek lepiej gaziki z Apteki). Co do ubranek to lepiej kupić rozmiarowo 56 lub 62- na dłużej starczy. Do wózka przyda się moskitiera (bo dużo ostatnio muszek poluje na ludzi). W pierwszych dniach życia maleństwo może się podrapać dlatego zakłada się rękawiczki ( ale po co dodatkowy koszt) lub skarpetki.2-3 czapeczki letnie ( bo jak rozumiem poród lada dzień).Jeśli chodzi o zabawki ( bo rodzice nie mogą się oprzeć) to można z tym poczekać kilka tygodni - tak myślę na podstawie swoich obserwacji.Oczywiście z tych nieco chaotycznych informacji wybierzesz co uważasz. Bardzo ciepło pozdrawiam przyszłą mamę.Iwona
    • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 20.06.01, 17:47
      Czesc !!!!Zdecydowanie zgadzam sie z Iwona... Huggies sa zdecydowanie lepsze od Pampersow chociaz na poczatku Moj Maluch uzywal Pampersow - ale jak sprobowalam Huggies od razu przeszlam na nie !!!!!! A szczegolnie te nowe "Freedom"Kolezanki juz w zasadzie napisaly wszystko - co potrzebujesz Ty i Malenstwo...W takim razie powodzenia !!!!Anita i Matuesz !!!
      • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 20.06.01, 20:08
        Izo,przede wszystkim gratuluje!!!!!!! Uf, to juz blisko :)zerknelam na moja liste i tak sobie pomyslalam,ze moze chcialabys miec to sobie czarno na bialym i ew uzupelnic pare rzeczy. Nie wiem co mozna w danym szpitalu a czego nie mozna ale wyrzucilam z tej listy moje indywidualne rzeczy i sprawdzilam ja z taka oficjalna lista by to bylo bardziej dokladne.Przyda sie to dobrze ,nie to nie ma sprawy. Powodzenia!!!!!!!!!!!!!!! Lista **********Torba porodowa:::::::::::::::Na porod :::::::::::::::::::::::::dla mamy:::::::::::::::::::::::::Plan poroduWygodny podkoszulekduzy recznik (moze byc nie pierwszej mlodosci )kapcieskarpety (podczas fazy przejsciowej mozna poczuc chlod)pilka tenisowa lub walek do masowania przy bolach krzyzowych(^^)tabletki z arniki-mozesz je nawet zaczac brac przed porodem i w czasie a napewno pozniej juz po-pomoga bardzo w szybkim gojeniu sie Olejek do masazu lub mleczkospinki,frotki do wlosowbezbarwna pomadka do ustaparatmaterialy do relaksowania sie:ksiazki, gazety, gry, muzyka, swieczkajakies przekaski dla siebie i osoby towarzyszacejglukoza w pastylkachtermofor na bole krzyzoweevian w aerozolu do spryskiwania twarzyfrotka do wycierania i zwilzania twarzyprzybory toaletowedla osoby towarzyszacej::::::::::::::::::::::: zegarek z sekundnikiem do mierzenia odstepow miedzy skurczami przybory toaletowe ubranie na zmiane przekaski karta telefoniczna i notes z nr-mi telDla mamy w szpitalu i na wyjscie<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>2 biustonosze dla karmiacej mamyduze podpaski(tak jak ktos wspomnial 2 paczki-tego nigdy za wiele)jednorazowe majteczkiszlafrokwkladki do biustonosza2 koszule nocne z odpinana goraprzybory toaletowenotes z adresamidlugopisdrobne na telefon lub karta telefonicznawygodne ubraniearnikaparacetamol**************************************Dla dziecka w szpitalu: na 1 dzien2 pary spioszkow2 koszulki-bodywaciki(czysta woda wystarczy do przemywania)ok 5-6 pampersowkrem do pupcimaly reczniczek frotte********************************* Na wyjscie fotelik samochodowykoszulka-bodyjedno ubranko na wyjscie do domu(najlepiej kombinezonik-cienki, bawelnianykocyk-lekki na latopieluszkimini obcinacz do paznokciskarpetki lub butki bawelnianeczapeczkaDla dzidziusia na pozniej**************************5-7 kombinezonow bawelnianych (spioszkow)-`babygrow`(dziecko bardzo szybko rosnie wiec albo kup mniej albo nieco wieksze)5-7 bodypieluszki (tu tez najmniejszy rozmiar moze szybko "wyjsc z mody")2 sweterki na chlodniejsza pogode3-4 pary skarpetek2-3 czapeczki-lekkie na latobutki 2-3 kocyki wanienka i przybory toaletowelozeczko, kolyska lub cos ,gdzie dzidzia bedzie sypialaposciel -2 kompletywozek (dowolnie)nosidelko (dowolnie)butelki (dowolnie)masc rumiankowa na pepuszekwatakrem do pupypampersy(ja tez jestem za hagginsami!!!!!!!!)dodatkowo""""""""""dobrze jest przygotowac pare potraw,ktore mozna zamrozic lub kupic wczesniej gotowe - przynajmniej na 1szy tydzien po powrocie ze szpitala.
    • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 20.06.01, 20:54
      Garatyluje, powodzenia! Byc moze juz urodzilas???Ja tez jestem w 9 miesiacu, rodze pod koniec czerwca drugie dziecko.Chce podzielic sie z Toba tylko jedna uwaga. Nie rozumiem po co dziewczyny w swoich listach wspominaja o butelkach?? Zadnych butelek do pojenia czy tez karmienia nie przygotowuj! Po co? Dziecku potrzebna jest tylko i wylacznie Twoja piers! Jesli tylko tego chcesz bedziesz karmila i wykarmisz. Zadnego dopajania bo stracisz pokarm. Nie daj sie zwiesc dobrym radom pielegniarek/kolezanek/cioc itp. w stylu: " placze? widocznie jest glodne", "masz za slabe mleko", "jest spragnione", "daj mu wreszcie pozadnie sie najesc". Poczatki moga byc trudne ale daj malenstwu czas na dogadanie sie z piersiami. Piersi to nie magazyn mleka tylko wielki zaklad produkcyjny! Tyle ile ssie tyle sie produkuje! Karmienie piersie to cudowna rzecz a przy okazi jaka wygoda: zawsze jest pod reka, o odpowiedniej temperaturze, skladzie i konsystencji. A na dodatek takie jak dziecko w danym momencie potrzebuje - sklad mleka zmienia sie wraz z potrezbami rosnacego noworodka. Ja (i wiele moich kolezanek) karmilam tylko i wylacznie piersia do siodmego miesiaca zycia, bez zadnych sokow, herbatek, owocow.Jeszcze raz powodzenia!!Aneta
    • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 21.06.01, 07:41
      A o odciągaczu do pokjarmu ktos pisał - najlepiej taki na prad. ja zapomnialam ale moje kochanie"wykazało się" i zakupiło...Podobno wzbudził sensacje w aptece dopytując nie dokładnie o wszystko :-)))))Monika P
    • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 22.06.01, 08:25
      Jeśli chodzi o pieluchy tetrowe to polecam czeskie. Są gęściej tkane i po prostu solidniejsze. Nie wiem skąd jesteś - ja kupowałam je w Czeskim Cieszynie i to może byc problem.:hallo:
    • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 22.06.01, 09:23
      To jeszcze ja wtrace moje 3 grosze :-)Uzupelnie to o czym dziewczyny wyzej pisaly:- ciemne reczniki (nie biale), bo krwi jest naprawde duzo i latwo poplamic- dobrze miec w domu przygotowana jeszcze nocna koszule i szlafrok na wszelki wypadek, mi sie przydalo kiedy pobrudzilam (przesiaklo) i maz przyniosl a moje zabral do prania- pieluchy Belli - super sprawa, ja do tej pory uzywalam tylko tamponow a w podpasce nie umialam chodzic, tak po porodzie te pieluchy byly najlepsze - duze, dobrze wchlanialy i tanie, a spokojnie mozesz ich kupic ze 4 paczki - jak nie zuzyjesz w szpitalu to bedziesz miala w domu, albo pokaz mezowi, mamie gdzie mozna je kupic i jak wygladaja i dokupia pozniej bo nie ma sensu robic zapasu jezeli Ci nie spasuja, a sa duze wiec mozna nawet w nich usiasc bez strachu na podraznienie bardzo belikatnego miejsca :-)- mydlo najlepiej takie dla dzieci (aby bylo lagodne) albo specjalne plyny do higieny inntymnej- co do lekarstw w chyba w kazdym szpitalu daja gdy poprosisz. Nie bylo problemow z tabletka przeciwbolowa oraz oxycortem - na pieluche - do rany , ale nie za duzo bo rozpuszcza szwy (ale ulga jest)- przekaski (nie duzo) - nic co moze dzialac zatwardzajaco- soczki (najlepiej jablkowy), woda mineralna- swoje sztucce i kubeczek- moze sie przydac jasiek jesli lubisz- a teraz najwazniejsze DUZO SPOKOJU- co do karmienia piersia to nie poddaj sie (ja to zrobliam i stasznie zaluje), bedzie trudno bo moze byc depresja (oby Ci ominelo), "dobre" rady,za malo pokarmu, za duzo... (odciagacz moze sie przydac, ale najlepiej pozyczyc, jesli nie od kolezanki to sa specjalne wypozyczalnie)- dobrze jest zadzwonic do swojego szpitala, albo podejsc i zapytac co trzeba wziasc, bo kazdy szpital ma inne zwyczajePozdrawiamMarta z Olenka
    • Gość: guest Re: pieluchy dla noworodka IP: *.* 11.07.01, 20:41
      Dla mnie b. ważny okazał sie odciągacz - w drugiej dobie dostałam takiego nawału pokarmu, że nie nadążalam z odciąganiem i prawie wyłam z bólu. Polecam odciągacz Avent - drogi, ale b. dobry. Od pierwszych dni w domu przyda się płyn do prania ubranek niemowlęcych (ja żzywam Bebi), wszystkie proszki moją Julkę uczulaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka