Dodaj do ulubionych

ubranka dla noworodka

IP: *.* 24.06.01, 11:06
Zamierzam niedlugo skompletowac ciuszki dla mojego maluszka. Chcialabym miec ich tyle, zeby brudne bez problemu zapakowaly pralke a zostalo mi wystarczajaco czystych zanim te wyprane wyschna. Doswiadczone mamy - pomozcie!Jakie ubranka nalepiej sie sprawdzaja w noszeniu, praniu itp?Ile pampersow dziennie zuzywa taki maluszek?Dzieki za pomocAgata
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: ubranka dla noworodka IP: *.* 24.06.01, 12:20
      witaj!taki maluch na począt zużywa jakąś niezidentyfikowaną ilość pampersów bo po prostu potrafi zrobić kupkę po każdym jedzeniu a że je czesto... więc chyba najlepiej kupić dwa rodzaje pieluch tanie i używać ich w dzień i jakieś lepsze na noc i na spacery i pamiętać że jak zmienisz dziusiowi pampersa zaraz po tym jak obudzi się na karmienie to za kilka minut będziesz to robić znowu :)A co do ubranek to jak będziesz kupować to pamiętaj, że każdy znajomy który przyjdzie odwiedzić Cię po porodzie coś przyniesie ;)Taki noworodek na szczęście oprócz ulewania i czasami kupci, "która się przeleje" nie ma możliwości się ubrudzić :) Dla mnie bardzo wygodne były body, a na upały jako jedyne ubranko a jak zimno to pod śpioszki i plecki nie wyłażą i nie marzną, na noc na pewno pajacyki ze stopkami . A mimo że wcale rzeczy nie miałam mało całej pralki nie udało mi się załadować aż kiedyś wrzuciłam jedną rzecz małej do naszych , nie uczuliło i potem prałam razem ale z alergikami pewnie rzecz ma się inaczej , powodzenia i pozdrowienia :hello:
    • Gość: guest Re: ubranka dla noworodka IP: *.* 24.06.01, 20:39
      Hej! Z pampersami to jest różnie. Mateusz zużywał ich bardzo dużo - po każdym karmieniu trzeba było go przebrać. Zupełnie inaczej jest z Emilką. Kupki robi czasami co tydzień (ma 3 miesiące) i jest to u dziecka karmionego piersią normalne. Tak więc wszystko zalezy od dzidziusia.Co do ubranek zgadzam sie z Jolą, że najlepiej sprawdza się body. Najbardziej ubranka brudzą się przez ulewanie, a teraz przez ślinienie. Ja pralkę zapełniałam pieluszkami tetrowymi. Zalecą Ci na pewno "szerokie pieuchowanie" - dwie lub trzy pieluszki. Ja na pampersa nakładałam jeszcze pieluszkę tetrową. One brudzą się też dość często. Pozdrowienia!
    • Gość: guest Re: ubranka dla noworodka IP: *.* 30.06.01, 19:42
      Ja dla maluszka miałam chyba dwam komplety na rozmiar 56 (nosił je może pierwsze dwa tygodnie) i 5 kompletów na rozmiar 62, te starczyły na dwa miesiące. Kuba urodził się z wagą 3350g. Body używałam do pampersów. Przez pierwszy tydzień używałam pieluszek tetrowych, bo koleżanka nastraszyła mnie że jej małej od pampersów odparzyła się pupka. Nie dodawałam żadnych majtek foliowych itp. Po prostu jak było mokro to od razu przewijałam, acha, nie zakładałam na tą pieluchę śpioszków tylko zawijałam nózki w pieluszkę i całe dzieciątko w rożek, wcale nie ciasno. Może Ci się to wydawać jakieś dziwne ale naprawdę było to bardzo wygodne. W pierwszym tygodniu ciężko jest dziecko ubierać w body bo ma przewagę zginaczy i po co je tak męczyć. A w domu miałam zimno pomimo lata i i tak musiałam małego trzymać w rożku bo marzł. Potem jak zaczęliśmy wychodzić na dwór to już normalnie zaczęłam ubierać w pampersy,body, śpioszki czy pajacyki. Faktycznie pampersów zużywa się dużo, jednak są one tak chłonne że chyba moiżna je zmieniać co 3 godziny spokojnie. U noworodka nie ma szans na suchą pieluszkę. Dodam jeszcze że takie ubieranie w pieluszkę poleciła nam położna w szkole rodzenia. Wpierw wydawało mi się to jakieś dziwne, starodawne ale po przyjechaniu ze szpitala wypróbowałam i było ok. Dodam że trzeba mieć tych pieluch tetrowych ok 40, by zdążyły wyschnąć. Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka