Dodaj do ulubionych

szmery w sercu :(

11.11.06, 12:54
Witam, wczoraj mój pediatra powiedział, że Mały (4,5 m-ca)ma szmery w sercu.
Wysłał nas na echo serca.Czy wiecie może coś o tym więcej?Czy to może być coś
poważnego?
Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • czaszka00 Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 13:14
      U mojego synka to samo ... byłam juz u kardiologa lekarz zbadał i powiedział że
      to nie jest nic powaznego i z wiekiem powinno zniknac ...umówilismy sie jeszcze
      z nim na echo serca w przyszłym tyg.
    • blueluna Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 13:22
      Przyczyn moze byc wiele - od powaznych po zupelnie niegrozne, wrecz fizjologie.
      Najczestszymi przyczynami sa niedomkniety otwor owalny - sam sie zazwyczaj
      domyka przed skonczeniem roczku tylko trzeba to kontrolowac, aczkolwiek nawet
      jesli sie nie domknie calkowicie to tez zadna tragedia, oraz tzw. struny
      sciegniste, takie wlokna wplecione w miesien sercowy - wydaja szmer podczas
      pracy serca, ale sa zupelnie niegrozne, taka uroda po prostu smile
      • aagata4 Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 14:33
        u mojego synka około 5 m-ca pojawily sie szmery...-usłyszala to
        endokrynolog(jestesmy pod jej opieka) prosila aby pediatra zwrócil na to uwagę...
        za każdym razem jak jestesmy u jakiegos lekarza ze sluchawkami to prosimy aby
        to sprawdzil... i jak dotad to tylko jedna osoba slyszala szmery - potem po 3
        m-cach juz nie slyszala... podejrzewam, ze to bylo jakies jednorazowe
        fizjlogiczne...
        pozdrawiam

Agata
        • gusia210 Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 20:40
          u nas też były szmery
          zrobiłam echo i wyszło OK
          są to tzw.szmery niewinne
    • vera_lynn Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 23:11
      W naszym przypadku szmery były spowodowane niedokrwistością. Pediatra zlecił
      badania krwi- żelazo i hemoglobina wyszły w dolnych granicach normy.. No i teraz
      dziecko zażywa żelazo i witaminy w płynie. Kuracja- minimum 6 tygodni. Potem
      ponowne badanie krwi.
      • driadea Re: szmery w sercu :( 12.11.06, 09:51
        To może być wszystko, tak jak piszą dziewczyny, od strun rzekomych po złożone
        wady serca. Nikt ci nie zdiagnozuje dziecka przez internet, zwłaszcza nie mając
        nawet szczatkowych informacji. Życzę, aby był zdrowy smile
    • kasiak292 Re: szmery w sercu :( 12.11.06, 10:14
      Nie martw się u mojego małego petiatra wykryłe szmery jak miał 2 miesiące.
      Byliśmy na EKG u kardiologa, wyszło OK. Szmery były jeszcze słyszane raz na
      jakiś czas teraz zanikły. Kardiolog twierdzi, że u dzieci to normalne i nie ma
      powodów do niepokoju.
      kasia
    • 21091977ula Re: szmery w sercu :( 13.11.06, 14:59
      szmer może być niewinny, ale może również okazać się, że jest to przetrwały
      przewód Bottala, wówczas należy go zamknąć.nasza córka miała zamknięcie tego
      przewodu w warszawie przy ul. litewskiej.
      • maw3 Re: szmery w sercu :( 13.11.06, 15:02
        U mojej siostrzenicy pediatra uzłyszał szmery w piątej dobie życia. Było
        skierowanie do kardiologa, echo, zapenienia kerdiologa, że szmery powinny
        zniknąć za kilka miesiecy.Ale i niepokój.Na szczęście wszystko skończyło się
        dobrze, powtórne echo wyszło bez zarzutu.Życzę i Wam takiego zakończenie sprawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka