p_anna2 11.11.06, 12:54 Witam, wczoraj mój pediatra powiedział, że Mały (4,5 m-ca)ma szmery w sercu. Wysłał nas na echo serca.Czy wiecie może coś o tym więcej?Czy to może być coś poważnego? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czaszka00 Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 13:14 U mojego synka to samo ... byłam juz u kardiologa lekarz zbadał i powiedział że to nie jest nic powaznego i z wiekiem powinno zniknac ...umówilismy sie jeszcze z nim na echo serca w przyszłym tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 13:22 Przyczyn moze byc wiele - od powaznych po zupelnie niegrozne, wrecz fizjologie. Najczestszymi przyczynami sa niedomkniety otwor owalny - sam sie zazwyczaj domyka przed skonczeniem roczku tylko trzeba to kontrolowac, aczkolwiek nawet jesli sie nie domknie calkowicie to tez zadna tragedia, oraz tzw. struny sciegniste, takie wlokna wplecione w miesien sercowy - wydaja szmer podczas pracy serca, ale sa zupelnie niegrozne, taka uroda po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
aagata4 Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 14:33 u mojego synka około 5 m-ca pojawily sie szmery...-usłyszala to endokrynolog(jestesmy pod jej opieka) prosila aby pediatra zwrócil na to uwagę... za każdym razem jak jestesmy u jakiegos lekarza ze sluchawkami to prosimy aby to sprawdzil... i jak dotad to tylko jedna osoba slyszala szmery - potem po 3 m-cach juz nie slyszala... podejrzewam, ze to bylo jakies jednorazowe fizjlogiczne... pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 20:40 u nas też były szmery zrobiłam echo i wyszło OK są to tzw.szmery niewinne Odpowiedz Link Zgłoś
vera_lynn Re: szmery w sercu :( 11.11.06, 23:11 W naszym przypadku szmery były spowodowane niedokrwistością. Pediatra zlecił badania krwi- żelazo i hemoglobina wyszły w dolnych granicach normy.. No i teraz dziecko zażywa żelazo i witaminy w płynie. Kuracja- minimum 6 tygodni. Potem ponowne badanie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: szmery w sercu :( 12.11.06, 09:51 To może być wszystko, tak jak piszą dziewczyny, od strun rzekomych po złożone wady serca. Nikt ci nie zdiagnozuje dziecka przez internet, zwłaszcza nie mając nawet szczatkowych informacji. Życzę, aby był zdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak292 Re: szmery w sercu :( 12.11.06, 10:14 Nie martw się u mojego małego petiatra wykryłe szmery jak miał 2 miesiące. Byliśmy na EKG u kardiologa, wyszło OK. Szmery były jeszcze słyszane raz na jakiś czas teraz zanikły. Kardiolog twierdzi, że u dzieci to normalne i nie ma powodów do niepokoju. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
21091977ula Re: szmery w sercu :( 13.11.06, 14:59 szmer może być niewinny, ale może również okazać się, że jest to przetrwały przewód Bottala, wówczas należy go zamknąć.nasza córka miała zamknięcie tego przewodu w warszawie przy ul. litewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: szmery w sercu :( 13.11.06, 15:02 U mojej siostrzenicy pediatra uzłyszał szmery w piątej dobie życia. Było skierowanie do kardiologa, echo, zapenienia kerdiologa, że szmery powinny zniknąć za kilka miesiecy.Ale i niepokój.Na szczęście wszystko skończyło się dobrze, powtórne echo wyszło bez zarzutu.Życzę i Wam takiego zakończenie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś