Gość: guest IP: *.* 27.08.01, 11:01 Moja 2,5-mies.córeczka dostaje hemofer w dawce 5x2 krople.Zauważyłam,że od czasu podawania leku jest płaczliwa.Czy hemofer może być tego przyczyną?NAtalia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 27.08.01, 22:48 Wydaje mi sie, ze preparaty zelaza moga powodowac uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej (takoz zaparcia). Moze to jest przyczyna? Istnieja pediatrzy, ktorzy nie wierza w doustne preparaty zelaza i preferuja zastrzyki jako skuteczniejsze i mniej niszczace zabki. Moze tego sprobowac? Tylko zastrzyki z preparatow zelaza sa okropnie bolesne (ponoc) - ja bym sie chyba nie zdecydowala, zeby dziecku to zrobic... Coz, trudne dylematy...Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 28.08.01, 13:59 Ja tez podaje mojej coreczce Hemoffer (ma 11 tyg., dawka 3 razy po 4 krople) i toleruje go dobrze, ale wiem,ze niektore dzieci maja objawy bardzo nasilonej kolki po tym leku.Moga tez byc placzliwe.Jak Ci sie udaje podawac lek miedzy posilkami ? Ja mam z ty ciagly problem.Dorsi,mama Bianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 28.08.01, 14:12 Ja dawalam Zosi 2 razy dziennie po 6 kropel Hemoferu, obecnie 2 razy po 5 kropel.Ale lekarz nie zwracal mi uwagi, ze ma to byc miedzy posilkami (dokladnie).Ja daje zwykle tuz przed karmieniem, czyli w sumie jest miedzy. Dorsi, czy to jest az tak bardzo wazne, zeby bylo miedzy karmieniami? Czy dajesz tez Cebion, zeby Hemofer sie lepiej wchlanial?A w zwiazku z tematem to niestety, ale albo jest bardziej placzliwa po hemoferze, albo hemofer nasila kolki. Tak czy inaczej dobrze, ze jeszcze nie ma zabkow!Patyk, mama 13 tygodniowej Zosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 08:12 Witam...Moja pediatra bardzo mi zwracala uwage na fakt,by podawac hemoffer miedzy posilkami,poniewaz wtedy sie zdecydowanie lepiej wchlania.Podaje malej Cebion do 5 kropel na dobe oraz raz dziennie po pol tabletki witaminy B6 i kwasu foliowego.Niestety wybrudzialam juz wiekszosc ubran tym zelazem . PozdrawiamDorsi,mama 11 tygodniowej Bianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 10:33 Dorsi,a czy lekarka pozwolila Ci dawac Biance wszystkie leki na jednej lyzeczce?Ja tez daje Cebion (5 kropli) wit. B6 i kwas foliowy, rozkruszone i rozmieszane na jednej lyzeczece.Co do ubran tez wiekszosc ma brazowe plamy Pozdrawiam - Patyk A moze napisalabys do mnie na priva to wymienilybysmy sie tez innymi informacjami, skoro mamy dzieci w podobnym wieku?P.mailto:patyk@qdnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 30.08.01, 07:30 Witam emamuśki (w szczególności Patyczku i Dorsi)Ja również mam dzieciątko w podobnym wieku (12 tygodni),ale oprócz Multitabs w kroplach niczego innego mu nie podaję.Karmiony jest oczywiście tylko piersią a przybiera na wadze jak smok :.Badania krwi nie miał robione przynajmniej od chwili przyjścia ze szpitala więc nie mam pojęcia o poziomie hemoglobiny.Jak się zachowywały Wasze dzieci z tym małym niedoborem czy może u Was badania krwi robi się rutynowo?A może to jakaś "moda" lekarzy? Napiszcie troszkę. Pozdrawiam Mama 12 tygodniowego Maćka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 09:25 Moze i czesto jest. Moje dziecko bylo rozdraznione, ale nie plakalo. Karmilam ja butelka i wszystkie leki dawalam do mleka. Ze sie wchlanialy to wiem bo wyniki potem byly bardzo dobre. Mam dwoch bardzo dobrych pediatrow i zaden nie mowil zeby to bylo miedzy posilkami. Tylko Cebion do herbatki.Dopoki dziecko nie ma zebow podawanie zelaza nie szkodzi im Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 19:12 Moja lekarka też nie wspominała,żeby dawać między posiłkami,wyczytałam to w ulotce,ale nie stosowałam(chociaż rzeczywiście,teraz przypominam sobie,że gdzieś czytałam ,iż produkty mleczne obniżają przyswajalność żelaza).A lek daję z kropelką wody i używam zakraplacza,kupionego w aptece.Ale nie wiem jak z tym hemoferem,bo podobno żelazo w nim zawarte nie wchłania się dobrze...Ubranka też mam brązowe,a ponadto pieluchy tetrowe tak się zabarwiły,że nawet program bio w pralce nie pomaga.Oprócz żelaza Nadia przyjmuje jeszcze Cebion i pół tabl.kw.foliowego.Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 29.08.01, 20:18 Jakie wyniki hemoglobiny maja wasze dzieci?I do kiedy macie im dawac ten okropny hemofer????Zosia ma obecnie 10,5 hb, a wczesniej miala 8,8, hemofer ma brac conajmniej do pazdziernika.Pozdrawiam- Patyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 30.08.01, 12:34 Witam.....Mojej coreczce zostaly zrobione badania krwi,poniewaz byla wyraznie blada. Miala nastepujace wyniki:erytrocyty - 3 miliony,hemoglobina 9.8g/dl.Podaje jej Hemoffer prawie 3 tygodnie i jutro ide zrobic kontrolna morfologie.PozdrawiamDorsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 31.08.01, 18:35 Moja lekarka kazała tylko wykonać badanie ilości żelaza we krwi,Nadia miała 11(jednostek).Stwierdziła,że zaleca mi to badanie ponieważ dziecko miało dużą żółtaczkę,czego następstwem jest nniedokrwistość.Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 06.09.01, 15:49 Witam.....Bylam dzis z moja coreczka w szpitalu na Dzialdowskiej,poniewaz oprocz anemii miala jeszcze troche podwyzszony poziom plytek (480 tys.) i doktor powiedzial ,ze w tym wieku w ogole sie nie leczy niedokrwistosci podawaniem zelaza i kazala mi odstawic Hemoffer.Natomiast pani doktor w rejonie po ostatniej wizycie (poniedzialek),kazala mi podawac 5 kropel 3 razy dziennie. Niestety juz zaczynam tracic rozeznanie w sytuacji.Pozdrawiam mamy "hemofferowe"Dorsi,mama 12 tyg. Bianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hemofer a płaczliwość dziecka IP: *.* 06.09.01, 16:11 Czesc Dorsi,ja z Zosia bylam na Dzialdowskiej w czercu, kiedy Zosia miala 5 tygodni i wlasnie tam pani doktor przepisala jej hemofer, ktora Zosia dostaje do dzis (poczatkowo 2xdziennie 6 kropli, teraz 2xdziennie 5 kropli).Widac co lekarz to inna metoda, mimo iz ten sam szpital, ja jednak hemofer podaje...Pozdrawiam Patyk, mama 15 tygodniowej Zosi Odpowiedz Link Zgłoś