IP: *.* 08.10.01, 21:07
Kilka dni temu byłam "mądra", aż sama....Rzecz była o kupce - że dzieci karmione piersią mogą jej nie robić przez kilka dni. I moje dziecko wzięło to sobie do serca i 7 dzień NIC. Ale pediatra powiedziała żeby:1.dać 2-miesiecznemu dziecku sok z marchewki to pomoże2.spróbować "z termometrem, ale posmarowanym wazeliną".Słuchajcie, przecież to chyba jakiś abdurd? A może to rzeczywiście niebezpieczne , jak mówi lekarka że tak długo i NIC???
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 09.10.01, 07:25
      Hej Znawca to ja napewnonie jestem ale z moja corka kilkamiesiecy temu bylo to samo. Mozesz sprobowac termometrem w wazelinie ale bardzo delikatnie. Ja tak kiedys zrobilam i poskutkowalo. Jeszcze mowi sie o czopkach glicerynowych ale tego nie probowalam. A juz niedlugo albo juz znalazlas kupe w pieluszce. Cierpliwosci. :)
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 09.10.01, 08:23
      Anuszka, marchewki nie dawałabym takiemu maluszkowi, ale może koperek pomoże? Są takie herbatki Hipp wspomagające trawienie, co prawda moja młoda zaczęła mieć problemy dopiero, gdy zaczęłam ją dokarmiać, ale ta herbatka podziałała. Ewentualnie Plantex?
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 09.10.01, 08:55
      Moja mała ma 8 miesięcy, jest karmiona piersią i zawsze robiła i robi do tej pory kupki w odstępach kilkudniowych. Nie jestem lekarzem, ale nie odważyłabym się dać tak małemu dziecku soku z marchewki. Myślę, że termometr raczej nie powinien zaszkodzić, choć ja również tego nie robiłam.W szkole rodzenia nauczyli nas robić masaż brzuszka, który pomaga na zaparcia, kolki itp. Naprawdę skutkuje. Jeśli będziesz zainteresowana mogę przesłać Ci instrukcję. Aha, Jak moja Mała miała zaparcie gigant (po wprowadzeniu właśnie marchewki Gerbera) Pani w aptece poradziła mi czopki glicerynowe - pomogło, ale nie wiem jak to jest u tak małego dziecka.Myślę, że jeśli Twojemu dziecku nie przeszkadza tak długa przerwa w oddawaniu stolca (nie pręży się, nie napina, nie próbuje robić kupki i nic), to nie masz się czym przejmować. Na pewno wystarczyłby taki masażyk.W Warszawie w Fundacji Początek odbywają się kursy masażu nie tylko antykolkowego/antyzaparciowego.Życzę szybkiej i owocnej kupkiLudek
      • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 13.10.01, 16:07
        Droga LudekPróbowałam się z Tobą skontaktować na priva, niestety listy wracają do mojej skrzyneczki.Czy ten adres jest w porządku? Będę wdzięczna za odpowiedz :)PozdrowionkaMałgosia
        • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 15.10.01, 10:20
          Cześć Małgosiu,nie wiem jaki mail był tam wpisany, a niestety nie mogę sprawdzić. Podaję Ci na pewno aktualny:ljaworowska@sampo.plPozdrawiam,Ludek
          • Gość: guest Re: Bzdury?- do Ludek IP: *.* 15.10.01, 18:52
            Droga LUDEKAlbo ja coś namieszałam albo nie umiem czytać :)jaki jest ten adres Twojej skrzynki; na początku jest "1" czy "i" drukowane.Sorki, ale tak czy tak wiadomość mi wraca :( Napiszesz jeszcze raz? plis :)
            • Gość: guest Re: Bzdury?- do Ludek IP: *.* 16.10.01, 11:49
              Cześć Małgosiu,nazywam się Lidka Jaworowska. Mail jest to pierwsza litera imienia i nazwisko, wszystko malymi literami. Podaję jescze raz. Gdyby znów Ci wróciło to podaj swój mail i ja do Ciebie napiszę to wtedy będziesz mogła skorzystać z poczty zwrotnej.ljaworowska@sampo.plPozdrawiamLudek
      • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 22.10.01, 20:34
        Cześć.Jestem dopiero oczekującą mamą,ale temat mnie zainteresował gdyż do rozwiazania zaledwie 7 tygodni.Jeśli możesz to prześlij mi sposób wykonania tego cudownego masazu.może sie przydać.Pozdrawiam,Asia i brzuszek
        • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 23.10.01, 09:34
          Cześć Asiu,mogę przesłać Ci jutro, tylko musisz podać mi swój mail.Pozdrawiam,Ludek
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 09.10.01, 14:37
      Z reguly jak Julitka ma problemy z kupkami, to ja (!) zwiekszam ilosc zjedzonych marchewek czy tez innych produktow "czyszczacych". W ostatecznosci na Twoim miejscu pokusilabym sie o wypicie jakies lekko czyszczacej herbatki ziolowej, bo ten termometr brzmi koszmarnie zas marchewka dla 2 miesiecznego dzidziusia ?? smiem watpic czy to dobre rozwiazanie .....Acha - jesli zdecydujesz sie na herbatke czyszczaca to nie zapomnij pic olbrzymich ilosci wody i dostawiac dzidzie jak najczesciej do cyca.Powodzenia
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 10.10.01, 15:35
      Ja tez nie jestem lekarzem, ale opowiem Ci, co nam na wykladach w szkole rodzenia mowil pediatra... a mowil ze: zdarza sie tak, ze pokarm matki jest wykorzystywany przez niemowlaka w calosci, tzn. nie ma resztek lub jest ich tak malo, ze nie sa wydalone... czasem taki stan moze trwac kilka dni. Lekarz opowiadal, ze osobiscie to przerobil na swoim dziecku, ktore nie robilo kupki przeszlo tydzien.Moze wiec w Twoim przypadku jest podobnie i nie ma co probowac roznych "przyspieszaczy".Pozdrawiam AGA
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 11.10.01, 08:04
      Nasz rekord, to było 9 dni bez kupy w wieku 7 m-cy, kiedy Aśka była tylko na piersi. Przy okazji nic również nie piła.Moja pani doktor stwierdziła, że mam się tym nie przejmować, jak nadejdzie pora, kupa sama przyjdzie. Wierzę jej, bo sama karmiła przez rok piersią swoje bliżniaki. Jeśli dziecko się nie pręży, pozwól mu samodzielnie się wypróżnić, bez "wspomagania" termometrem, bo to nie jest bezpieczne. PozdrawiamTyska
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 15.10.01, 15:48
      Hej! Ja mojemu synusiowi serwuje tarte jabłko, zawsze skuteczne, zdrowe i można je podawać od 4-5 miesiąca. Pozdrówka
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 16.10.01, 12:27
      Jesli małe niemowle to stosuje się metody jak mowiła pediatra, ale sok z marchewki wprowadza się od 5-miesiaca. Herbatka np. z koperka lub planteks można podać dziecku a jeśli nie chce pic a jest karmione piersią to musi wypić je mama. Najlepiej nie pozwalać nato żeby najdłużej 3 dni nie bylo kupki. Podawać zaraz herbatkę, masować brzuszek po myciu, pomóc termometrem.Pa Iga
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 19.10.01, 09:07
      z ta marchewka to chyba cos nie tak !!!!!!! pRZECIEZ MARCHEW DZIALA ZAPIERAJACO. dawniej gotowalo sie marchew na biegunke ! Moze cos zle zrozumialas, albo inavczej dziala gotowana a inaczej surowa? To jak jest z ta marchwia?Malgosia
      • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 19.10.01, 13:54
        Jaka by nie byla marchew zawsze dziala zapierajaca i dlatego miesza sie ja z jablkiem.
    • Gość: alex_w-s Re: Bzdury? IP: *.* 27.10.01, 20:31
      Czy maleństwo płacze, zachowuje się inaczej niż zwykle? Ma twardy, napięty brzuszek? Karmisz go czymś co powoduje zaparcia?Jeśli nie, to nie ma się czym przejmować, Widocznie wszystko, co mu ostatnio dałaś wchłonęło się. Jeśli nie ma powyższych niepokojących objawów nie stosuj żadnej irygacji!!.Gdyby coś było to zacznij od małego wlewu letniej wody, gruszką.
      • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 03.11.01, 23:19
        Michaś jak był zupełnie malutki zdarzało mu się nie zrobić pare dni kupki mimo,że był karmiony cycem i wtedy pomagało kilka łyżeczek wody zwykłej, ciepłej "Żywiec"-od razu puszczał bąki i robił kuuupę. Pozdrawiam Agamama
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 04.11.01, 21:45
      Anuszka, ja zaraz po porodzie (ze względu na zakażenie) trafiłam do szpitala dziecięcego w Dziekanowie Leśnym pod Warszawą. Mieszkałam tam przez tydzień z moim Maluszkiem. Między innymi była tam mama, której dwumiesięczna córeczka najpierw zrobiła "przerwę" w kupie na 10 dni, a następnie coś około tygodnia. Wiem tylko, że wylądowały przez to w szpitalu i, że dziewczynka w końcu dostawała antybiotyk. Jak się skończyło - nie wiem. I jeszcze jedno - nie podawaj koperku - łagodzi wzdęcia, ale jednocześnie może powodować zatwardzenia i trudności z oddaniem kupki. Pozdrawiam i powodzenia. Marta.
    • Gość: guest Re: Bzdury? IP: *.* 05.11.01, 15:46
      Jeżeli jesteś delikatna to się nic nie stanie. Ja użyłam termometru chyba ze 3 razy. Efekt był doskonały. Czasami potrzeba dziecko "odkorkować". Tak wszystko poszło, że nie nadążałam zbierać kupki. PozdrowieniaKruszynka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka