Dodaj do ulubionych

Budzenie się z płaczem

15.11.06, 21:40
Cześć
Mam pytanie mój 8 m-c synek budzi się często z płaczem i to nie z kwileniem
ale z poważną rozpaczą. W pokoju ma jasno wiec to nie ze strachu przed
ciemnością i nie dlatego ze obudził go głośny dźwięk. Po prostu od jakiś 2 m-c
budzi się i płacze. zaczął też budzi się w nocy chociaż przesypiał już całą
nockę. czy któraś z was miała podobny problem?
Obserwuj wątek
    • anulkas86 Re: Budzenie się z płaczem 15.11.06, 21:44
      Moj mały ma skończone 6 miesięcy i też budzi się często z takim przeraźliwym
      płaczem. Przytulam go, daje smoczka i zaraz idzie spać. I też się zastanaiam
      czym to jest spowodowane, bo na pewno nie ciemnością bo w ciemności często go
      usypiam i mu to nie przeszkadza. Zresztą znowu u mnie tak bardzo ciemno nie
      jest. Sama nie wiem. Moze mu się coś śni?
    • iwo78 Re: Budzenie się z płaczem 15.11.06, 21:53
      A może czegoś wcześniej się przestraszył..? Moja siostra jak była malutka(mam
      opowiadała, bo mnie jeszcze nie było..smile )to też budziła się w nocy z
      przeraźliwym krzykiem i płaczem, jak się później okazało to przez psa, kiedyś
      szczeknął głśno przy niej i się wystraszyła, ale później było już dobrze..
    • 3anek Re: Budzenie się z płaczem 15.11.06, 21:59
      synek ma 6 mies. i też czasem zdarza mu się obudzić z histerycznym płaczem (w
      dzień, bo noce w miarę przesypia i tylko budzi się na mleko, ale wtedy już bez
      płaczu). nie mam pojęcia dlaczego. Sama się zastanawiam skąd to się bierze.
    • magda_wojciechowska Re: Budzenie się z płaczem 15.11.06, 22:06
      Nie pamietam, jak nazywa sie ta przypadlosc, ale cierpi na to sporo dzieci w
      wieku niemowlecym i poniemowlecym, a nawet przedszkolnym. Dziecko budzi sie z
      placzem, a wrecz histerycznym rykiem, nie daje sie uspokoic, nie reaguje na
      swiatlo, na twarze rodzicow, ma otwarte oczy, ale takie nieprzytomne, jakby
      spalo. Wszelkie proby dobudzenia go koncza sie fiaskiem i trzeba po prostu
      przeczekac atak. Potem dziecko usypia. Tym rozni sie to od koszmarow nocnych, ze
      rano dziecko niczego nie pamieta. Najwazniejsze, ze w wiekszosci przypadkow to mija.
      • jaimichalek Re: Budzenie się z płaczem 15.11.06, 22:30
        o matko to aż tak poważne? a wiadomo kiedy mija?
        • magda_wojciechowska Re: Budzenie się z płaczem 15.11.06, 22:33
          Nie wiem szczerze mowiac, ale kiedys byl juz podobny watek na tym bodajze forum.
          Byc moze odpisze ktoras bardziej uswiadomiona mama. Ale spokojnie, nie ma powodu
          do obaw. Dzieciom nie mija to tylko w przypadkach skrajnych problemow
          nerwicowych. A zreszta wiadomo, ze im dziecko starsze, tym wiecej bodzcow, ktore
          moga powodowac nocny niepokoj - warto chocby kontrolowac to, co dziecko oglada w
          telewizji.
    • neptunka Re: Budzenie się z płaczem 16.11.06, 08:28
      Mój syn ma prawie 9 m-cy i ZAWSZE budzi się z płaczem. W dzień po drzemce, jak
      sie obudzi, od razu zaczna płakać, z tym - że nie jest to histeryczny wrzask,
      tylko taki po prostu płacz z żalu, zaskoczenia - nie wiem. W nocy to samo.
      Bardzo rzadko zdaża się, ze rano po obudzeniu sobie gada i się bawi, zwykle
      zaraz zaczyna się jęczenie. Oczywiście mija po wyjęciu z łóżeczka i wzięciu na
      ręce. Dotąd nocą z każdą pobudką go karmiłam, teraz wyeliminowałam jedno
      karmienie, kładę go do spania, pogłaszczę, on sobie jeszcze chwilę pomarudzi i
      zasypia. Ale nie potrafi zasnąć bez płaczu po pobudce. Trwa on bardzo krótko,
      bo zaraz jest uspokajany, ale zawsze i w kółko to samo...
    • agnieszka_1207 Re: Budzenie się z płaczem 16.11.06, 09:38
      Moj synek ma prawie roczek i od paru miesiecy zdarza mu sie zrywac z wrzaskiem w
      nocy. Jak był mniejszy to darł sie jakby go ze skory obdzierali a ja nosiłam go
      i płakałam razem z nim. Teraz juz tak strasznie nie krzyczy ale i tak długo nie
      mozna go uspokoic. Podobno to zęby, moze tez emocje, nie wiem sama. Pozdrawiam!
      • kropka57 Re: Budzenie się z płaczem 16.11.06, 10:19
        MOja córka ma 3 miesiące i najczęściej budzi sie z płaczem. ajpierw jest to
        takie stęaknie, które przechodzi w płącz, oczy ma zamnkięte, jakby nie mogła
        sie obudzic. Trudno ją uspokoic.
    • visenna2 Re: Budzenie się z płaczem 16.11.06, 11:05
      Zuzia tak ma od kilku miesięcy. Z tym że na razie jest lepiej, zdarzają się
      noce przespane albo z jedną pobudką.
      Ma zamknięte oczy i przeraźliwie wyje.
      Czasem pomaga podanie ciepłej herbatki, czasem smoczek a czasem tylko na rękach
      się uspokaja.
      Przeczekać trzeba.
    • kanaviosta Re: Budzenie się z płaczem 16.11.06, 23:35
      byc może budzi się własnie dlatego ze jest zbyt jasno w pokoju, w którym śpi. pozostawianie dziecku swiatła w pokoju nie jest zdrowe.
      moja Mała budzi się w nocy z płaczem z trzech powodów:
      - do pokoju wpada światło z przedpokoju
      - jest jej zbyt gorąco pod kołderką, gorąco w pokoju (po otwarciu okna spokojnie zasypia
      - budzi się tez, gdy nie może swobodnie zmienić pozycji w łóżku, bo jest zbyt ciasno opatulona kołdrą
    • nikusia221 Re: Budzenie się z płaczem 17.11.06, 09:42
      Mój synek ma 6 miesięcy i tez tak się budzi, widac nie jest to przypadłość
      nienormalna, bo cierpi na nią wiele dzieci. Ja sobie to usprawiedliwiam tym, że
      śniło mu się coś niedobrego- taka "mara". Ten płacz to ma tylko po popołudniowej
      dżemce.
    • piegusie ZĘBY 17.11.06, 09:45
      boscheeeee, w większości przypadków to na 100% zęby. Wtedy właśnie płacz jest
      nagły, rozdzierający. Koleżanka to nazwałą "jakby mu ktoś rękę mu łamał".
      Sposoby łagodzenia tego bólu opisywane były juz setki razy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka