Dodaj do ulubionych

kiedy dziecko waży 18 kg

IP: *.* 19.11.01, 00:11
Pewnie moje pytanie rozśmieszy nie jedną z Was ale ja się naprawde nie orientuje!Mam zamiar kupić fotelik samochodowy i zastanawiam się czy warto kupować ten do 18 kg. Dlatego prosze napiszcie mi w jakim mniej więcej okresie dziecko waży ok. 18 kg. (tzn ile ma wtedy miesięcy)Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: kiedy dziecko waży 18 kg IP: *.* 19.11.01, 01:00
      Moze miec i cztery lata. Takie normalne, bo jesli masz niejadka jak ja, to najstarsza miala 18 kilo idac do zerowki, mlodsza osiagnela 20 kilo w pierwszej klasie, najmlodsza obecnie ma 20 miesiecy i 11 kilo....
    • Gość: _Edyta Re: kiedy dziecko waży 18 kg IP: *.* 19.11.01, 08:22
      Mam dokładnie ten sam problem. Mój synek wyrósł już z fotelika kubełka, ale jeszcze nie siedzi samodzielnie. 13-go listopada skończył 6 miesięcy ale waży prawie 11 kilo! W najbliższym czasie, nawet dniach, musimy zdecydować jaki fotelik kupić i biorąc pod uwagę tempo jego wzrostu chyba nie zdecydujemy się na taki do 18 kg., bo nie posłużył by nam pewnie zbyt długo. Nie wiem tylko czy foteliki w wyższym przedziale mają regulowany kąt oparcia. :bounce:Pozdrawiam Edyta
      • Gość: guest Re: kiedy dziecko waży 18 kg IP: *.* 19.11.01, 17:00
        Ja zerknęłam do własnej książeczki zdrowia z dzieciństwa i widzę, że w wieku 6 lat ważyłam 16 kilo. I drobne kości i ciałka też niewiele. A z siatek centylowych wynika, że 16 - 18 kilo to obejmujący szeroki przedział wieku 2-7 lat. Tak wielkie są różnice indywidualne między dziećmi. Spróbuj pociągnąć dalej linię Twojego dziecka po siatce centylowej, a dowiesz się znacznie więcej niż od nas.
    • Gość: guest Re: kiedy dziecko waży 18 kg IP: *.* 19.11.01, 11:19
      A jesli masz `przejadka` to moze przekroczyc te wage i w pierwszym roku zycia.:Coreczka kolezanki karmiona tylko piersia(bo nic innego nie chce) wazy 20ke(to bylo 2 mies temu gdy miala 14 mies)-tyle prawie co moja 4-latka solidniejszej budowy!!!!Zalezy tez od budowu dziecka.Moje roczne wazy teraz 13(nie jest otyla ale ma ten swoj kosciec)podczas gdy drobniutka Lily-2 latka wazy pol kg wiecej a 3,5 letnia Ella(tez drobna) wazy 17.Aha i Ella tez jest w tym foteliku do 18 kg ale, szczerze mowiac, z wielkim trudem sie ja tam przypina i w tym tyg bedziemy koniecznie zmieniac.Przypuszczam ze 3-3,5 roku,moze do 4 to jest mniej wiecej taki przecietny wiek na 18 kg ale dla drobnego i bardzo drobnego dziecka.Ale pomieszalam,co?Pomyslnych zakupow!!!!!B
    • Gość: guest Re: kiedy dziecko waży 18 kg IP: *.* 20.11.01, 10:03
      Taki fotelik do 18 kg wystarcza do ok 3 lat. I my?lę, że bardziej tu chodzi o wzrost i wygodę dziecka a nie o wagę. W tym wieku fotelik do 18 kg powoli staje się zbyt mały - zbyt wysoki i wšski, nogi przestajš się mie?cić za przednimi fotelami. Moje dzieci jeżdziłu w takim foteliku wła?nie przez 3 lata - od urodzenia, z pominięciem fotelika do 10 kg. Młodszy, który w grudniu skończy 3 lata w tym miesišcu dostał fotelik 9-36 kg. Z własnego do?wiadczenia nie polecam podkładek do siedzenia ale wła?nie fotelik z własnymi pasami, oparciem i zagłówkami co pozwala na w miarę wygodny sen w podróży.PozdrawiamMarta
      • Gość: guest dziecko uderzne w ciemiączko IP: *.* 20.11.01, 14:29
        Niechcący uderzyłam łokciem dziecko w ciemiączko. Czy to prawda że w przyszłości może przez to nie mówieć? :(Co prawda maluszek pewnie wogóle tego nie poczół, bo nie pakał a nawet nie przeszkodziło mu to w rozglądaniu się po pokoju (leżał wtedy na brzuszku i gaworzył rozglądając się po pokoju)ale głaskając go po główce zauważyłam lekkie wgłębienie w tym miejscu.Dziewczyny pomóżcie! Czy mam iść z tym do lekarza?Proszę o rade i kilka słów na temat ewentualnych konsekwencji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka