Dodaj do ulubionych

DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK

IP: *.* 30.11.01, 19:05
Jestem szczęśliwą mamą 4-tygodniowego Sebastianka.Do tej pory wszytsko było okej,a tak mi się przynajmniej wydawało.Maluszek je jak mały żarłoczek,pięknie przybiera na wadze itp. Zaniepokoiła mnie broszurka Pampers,którą przyłali mi do domu.Jest tam napisane co powinno mnie niepokoić po ukończeniu pierwszego m-ca.Noi u mojego synka jest to drżenie rączek i nóżek (myślałam, że to normalne u noworodków). Drżenia występują dość często-kilka razy dziennie.Czy spotkałyście się z tym? O czym to może świadczyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK IP: *.* 30.11.01, 20:54
      WitamsmileZ twojego postu moge tylko wywnioskowac ze to jeszcze nie wpelni rozwiniety uklad nerwowy. Ale najlepiej bedziue jak zapytasz swojego pedietre :)Pozdrawiam,Thessi
      • Gość: guest Re: DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK IP: *.* 02.12.01, 13:55
        Cześc!!Mam tan sam problem co ty u mojego miesięcznego Kubusia też zauważyłam to drżenie. Do tego dochodzi jeszcze drżenie bródki.Wybieram się do neurologa mam już skierowanie pediatra mnie uspakajała,że to nic groźnego, ale ja wolę sprawdzić.Jak będę wiedziała coś więcej to napiszę.Trzeba być dobrej myśli.Pozdrawiam Basia
        • Gość: guest Re: DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK IP: *.* 02.12.01, 21:40
          6 lat temu gdy urodziła się moja pierworodna, jeszcze na oddziale mając ok. tygodnia też miała takie drgawki. Z tego co pamiętam to zdiagnozowano to jako coś nerologicznego wprawdzie, ale wynikające z niedoboru wapnia. No i podawali młodej przez parę dni wapno. W domu już jej nic nie dawałam, przeszło po paru dniach, myślę, ze to nic strzasznegoPOzdrowieniasylwia
    • Gość: guest Re: DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK IP: *.* 02.12.01, 15:09
      Czesc dziewczyny!Spiesze Was uspokoic - jest to pewnie tzw. odruch na rozciaganie i pewnie szybko minie. W wieku ok. 4 tyg. moj Mateusz tez to mial, wybralismy sie do neurologa, ktory nie stwierdzil nic niepokojacego. Zreszta odruch ten wkrotce minal. Ale swoja droga najlepiej, jak fachowiec zbada dziecko.Pozdrawiam-Marta
    • Gość: guest Re: DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK IP: *.* 02.12.01, 17:40
      Witam,sama chciałam się dowiedzieć, czy któras z Was z czymś takim się spotkała. Ja wprawdzie jestem już po wizycie u neurologa (mała miała 3 tyg.), po badaniu pani doktor stwierdziła, że niunia jest zdrowa pod względem neurologicznym, ale mam obserwować to drżenie. Ale nie wiem, czy to oznaka jakiejś choroby (tfu,tfu,tfu), czy też może tak się dziać bez poważnej przyczyny. Małej zdarza się to sporadycznie, z reguły przy przeciąganiu się. Na wizycie kontrolnej dowiem się czegoś więcej, bo poprzednio byłam za bardzo spanikowana, żeby logicznie myśleć (małej zadrżała po raz pierwszy nóżka na USG i lekarz od razu nas umówił w tym samym dniu do neurologa). Teraz, widząc, że zdarza się to też u innych maluchów będę znacznie spokojniejsza, bo pewnie to nic takiego. Pozdrawiam, Ania i 5-tygodniowa Natalka.
    • Gość: guest Re: DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK IP: *.* 03.12.01, 14:40
      Mój synek również miał drżenie rączek i nóżek, byliśmy u lekarza i pani stwierdziła że są to odruchy noworodkowe (mięśnie) i powinny minąć ok. po 2 mies. , sprawdza się je w ten sposób, że jeśli nóżka się trzęsie a Ty złapiesz za nią to powinna się przestać ruszać prawie od razu, ale jeśli złapiesz a ona nadal,długo się trzęsie to należy wybrać się do lekarza,Na pewno u Was jest wszystko OK. ale rozumiem bo sama latałam do lekarzy.
    • Gość: guest Re: DRŻENIE NÓŻEK I RĄCZEK IP: *.* 04.12.01, 14:25
      Kiedy urodziłam synka, sama zauważyłam, że coś jest nie tak.Lekarze w ogóle sie tym nie interesowali, ale zostawili nas na tydzień w szpitalu. Dopiero po tym okresie ktoś sie dopatrzył, że brałam pod koniec ciąży Fenoterol,itd.To są podobno skutki uboczne po lekarstwach. Małemu minelo po 6 tygodniach. Odwiedziłam wielu lekarzy, wszystko jest w porządku, mój synek skończył 10 miesięcy. Powodzenia.Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka