Dodaj do ulubionych

Odwodnienie?

IP: *.* 09.01.02, 10:30
Czesc dziewczyny!Mam problem mój mały (2 mies.) bardzo ulewa wczoraj ulewał cały dzień i bardzo płakał a w nocy spał 10 godzin i obudził się z suchym pampersem czy to jest normalne chyba nie. Mam nadzieje, że to nie odwodnienie. Czy to mozna w jakiś sposób rozpoznać pomóżcie bo barzo się martwię.Basia i Kubuś
Obserwuj wątek
    • Gość: _Edyta Re: Odwodnienie? IP: *.* 09.01.02, 10:50
      Obejrzyj dokładnie ciemiączko, jeśli jest zapadnięte to oznaka odwodnieniaPozdrawiam EmA
      • Gość: guest Re: Odwodnienie? IP: *.* 09.01.02, 13:15
        tyle, ze jak zapadniete jest ciemiaczko, to pozostaje tylko szpital ..... :(Sprawdz napiecie skory, czy jest normalna, czy tez bardziej "flakowata", jakie jest dziecko w ciagu dnia - ozywione, normalne, czy tez lejace sie lub bardziej senne.Ta pieluszka sucha, to rzeczywiscie niezbyt normalne ale ....Dla swietego spokoju wezwij lekarza - niech zobaczy - u takiego maluszka odwodnienie to naprawde bardzo grozna rzecz !!!
    • Gość: Patyk Re: Odwodnienie? IP: *.* 09.01.02, 14:12
      Sprawdz skore np. na brzuszku albo na reku Kubusia, biorac ja w dwa swoje palce. Jesli nie chce sie rozprostowac do poprzedniego ksztaltu, to jednak trzebaby zasiegnac porady lekarza.No i oczywiscie musisz poic Malego jak najwiecej (piersia, butla, lyzeczka...), jesli masz jakiekolwiek podejrzenia, ze to odwodnienie, do czasu powrotu do normy, czy tez wizyty lekarza.PozdrawiamPa - Patyk :)
      • Gość: guest Re: Odwodnienie? IP: *.* 09.01.02, 18:25
        Dziękuję wam dziewczyny za informacje. Sprawdziłam skórę jest moim zdaniem ok! ciemiączko też w porządku chyba troche spanikowałam ale niedawno byliśmy w szpitalu (zapalenie uszka ) nie chcę sie tam znowu znaleźć dlatego jestem przewrażliwiona jak co kolwiek wydaje mi się nie tak to zaraz myślę o najgorszym. Ale ten suchy pampers to jest dziwne prawda?Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję Basia i Kubuś
        • Gość: guest Re: Odwodnienie? IP: *.* 09.01.02, 20:00
          Ceść !!!Uważam że sucha pieluszka i 10 godzin spania bez przerwy to wystarczające powody aby zasięgnąć rady lekarza. Zapadnięte ciemiączko i skóra która się nie wygładza to są objawy już zaawansowanego odwodnienia, poza tym powiem szczerze nie ufałabym sobie jeżeli chodzi o rozpoznanie jak wygląda zapadnięte ciemiączko, chociaż sama jestem pielęgniarką ( bez doświadczenia pediatrycznego ), po prostu nigdy wcześniej żadnego nie widziałam. Z reguły poradniki na temat żywienia niemowlaka radzą aby zwracać uwagę ile dziecko siusia dziennie, powinno około 6 do 8 pieluch, ciężkich, jest to oznaką dobrego nawodnienia. Poza tym spanie 10 godzin u dziecka które nie przesypia jeszcze całej nocy i normalnie budzi się na karmienia to też niepokojący objaw. Zastanawia mnie też to co napisałaś o ulewaniu, mój syn też bardzo dużo ulewa od urodzenia, ale nigdy nie było problemów, czy jesteś pewna że to było tylko ulewanie a nie wymioty. W każdym razie jeżeli wciąż nie ma poprawy to na Twoim miejscu wolałabym aby małego obejrzał lekarz. Mam jednak nadzieję że mały czuje się już lepiej, pije i normalnie siusia, tak jak pisały dziewczyny, dawać dużo do picia tak aby problem się nie pogłębiał. Powodzenia,Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka