Dodaj do ulubionych

nie chce jeść ?

IP: *.* 05.02.02, 23:10
witajcie, moj 6,5 mies synek nie bardzo przykłada się do jedzenia. Właściwie to było tak od samego urodzenia. od 4 mies karmiony jest butelką. na początku to mu nawet jakoś szło, później trzeba go było nosić podczas karmienia, albo karmić na śpiocha. Właściwie karmiony wieczorem po przespaniu nocy był głodny dopiero koło 10-11. W końcu spróbowaliśmy kasz i zupek (5 mies), najpierw rano, później w ciągu dnia. ale i to mu już nie pasuje. Dzień nasz wygląda następująco: godz 9-10 180 ml kaszy (skład: mleko modyf., jabłko ze słoika ok 40 ml, kaszka ryż),11:30 - 13-30 drzemka, godz 14 130 ml zupki, 16-17:30 drzemka , 17:30 150 kaszy (skład jw), godz 9 przed snem ok 60-130 mleka rzadko pierś czasem w ogóle nic (przez cały dzień więc tylko wypija to mleko, chyba, że czasem coś z doskoku jednak nie więcej niż 200 ml dziennie) . Potem całą noc przesypia, a nawet jak się obudzi w nocy to nie zawsze chce jeść. Jest poza tym wesoły, rozgadany przewraca się na brzuch i plecy od 3 tyg. Waży obecnie 8 kg.Pozdrawiam Piotr tata Sebastiana
Obserwuj wątek
    • Gość: rudka Re: nie chce jeść ? IP: *.* 06.02.02, 00:02
      Tak prawdę mówiąc, to nie bardzo się znam na karmieniu "sztucznym", ale wydaje mi się, że Twój synek je naprawdę nieźle. Moja córcia, gdy była w wieku Sebastiana piła tylko mleko z piersi (w tej chwili ma 8 m-cy i oprócz mojego mleka toleruje jedynie siekane mięsko z ziemniakiem i tarte jabłko - więc ilości tego, co spożywa są niepoliczalne). Najważniejszym kryterium jest odpowiedni przybór masy ciała (w drugim półroczu zdecydowanie mniejszy - pamiętaj o tym), samopoczucie i zdrowie dziecka. Twój synek jest już poza tym małym odkrywcą i może nieco nudzić go jedzenie z butli. Daj mu w łapkę chrupkę kukurydzianą, spróbuj karmić łyżeczką, proponuj nowe smaki. Moja Ania uwielbia babrać się w rozgniecionych ziemniaczkach, pcha je pełną piąstką do buzi i bardzo cieszy, gdy trafi (jeśli nie razi to Twojego poczucia estetyki).Jeśli nadal martwi cię brak apetytu, sprawdź czy dieta synka jest odpowiednio bogata w żelazo i witaminy. Czy już dostaje zupkę z mięskiem i wzbogacone żelazem kaszki? Jeśli nie - skontroluj morfologię i poziom żelaza, skonsultuj wyniki z lekarzem. Ale moim zdaniem, ciesz się po prostu zdrowym, pogodnym synkiem i nie szukaj dziury w całym.Pozdrawiam.Kasia
    • Gość: Patyk Re: nie chce jeść ? IP: *.* 06.02.02, 08:21
      Czesc Piotr :)Twoj synek nie bardzo wyglada na niejadka skoro w wieku 6.5 miesiaca wazy 8 kg. Moja Zocha starsza od Twojego o dwa miesiace jeszcze 8 kg nie wazy.Tez jest niejadkiem. Kiedy karmiona byla wylacznie piersia to jadla i przybierala na wadze w granicach 25 centyla. Od skonczenia 4 miesiaca probuje jej dawac rowniez inne pokarmy. Celem bylo jak najszybsze wprowadzenie zupek z miesem, ze wzgledu na anemie po porodzie i niedobor zelaza.Proby zeby zjadla caly sloiczek trwaly... 3.5 miesiaca. Kaszek w ogole nie chciala jesc i do dzis nie jada w ogole(na mleku, na soku, z owockiem, wszystkie rodzaje i firmy dostepne dla jej wieku - wszystko jedno - nic nie smakuje). Odkad kupilismy fotelik do karmienia zaczela jesc i pic soczki. Przedtem karmiona byla na lezaczku. Skoro Twoj synek jest wesoly i rozgadany, to znaczy ze po prostu taki jego urok i ze do obrzartuszkow nie bedzie nalezec.Niektorzy mowia, ze niejadki zaczynaj jesc wiecej jak zaczna same biegac i sie bardziej zmecza, ale to tez niekoniecznie.Pozdrawiam :)- pa - Patyk
      • Gość: ewkka Re: nie chce jeść ? IP: *.* 06.02.02, 15:35
        Moja Basia 10,5 m. je jak szalona-rano 200ml gęstej kaszki mlecznej,10.00 130 ml owoców zw słoika, 11.30-190 ml zupki,14.30 190 ml danka ze słoiczka, 16.30 znowu danie ze słoiczka (acha, w ciagu dnia pije soczek i 150ml mojego mleka)po moim powrocie z pracy moje mleko 2x cycuś do 19.30 o 20.00 kasza 200ml i w nocy 3x cycuś- brzuch wieczorem ma jak mały Budda ale nie sposób jej nie dać jesc bo strasznie sie awanturuje. Acha zapomniałam dodać najważniejszego - mała w wieku 9m. ważyła 8.900.Pediatra stwierdził, ze taka już jej uroda i należy sie cieszyć ze szczupłej sylwetki. Basia jest dość spora (76cm w 9m)bardzo ruchliwa - już całkiem całjkiem radzi sobie z samodzielnym chodzeniem. Tak więc bardzo rózne sa nasze maluchy i jezeli sa zdrowe nie należy przejmować sie wagą.Ewa
    • Gość: AniaSK Re: nie chce jeść ? IP: *.* 06.02.02, 15:34
      Absolutnie potwierdzam to, co piszą koleżanki. Mój mały ważył 8kg jak miał z 10-11 miesięcy. Ważne, żeby dziecko było zdrowe. Poza tym zauważ, że dość długo śpi w dzień i mało się rusza (w znaczeniu: nie chodzi, nie raczkuje - chyba, że tego nie napisałeś), więc też jedzenia nie zjada tak dużo. Generalnie się nie przejmuj, mój mały zjadał znacznie mniej w wieku Twojego dziecka i jest zdrów jak rybka. Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka