Dodaj do ulubionych

Myjemy ząbki...?

IP: *.* 22.02.02, 18:20
Cześc dziewczynyproszę was o pomysly i sposoby na mycie ząbków u malucha. Moja Ola ma 10 m-cy i 7 zębów. Jak była młodsza dawała myć sobie zęby prawie bez problemów, nawe taką sylikonową szczoteczką, ale od jakiegoś czasu często nie chce nawet otworzyc buzi, a myję jej ząbki juz tylko gazikiem, szczoteczka -wykluczone!Aż mi głupio, bo jestem stomatologiem, teoretycznie wiem wszystko, ale w praktyce z własnym dzieckiem juz nie wiem co począć... A potem co, matka dentysta a dziecko ma dziury w zębach!!! Kilka razy spróbowałam na siłę otworzyć jej buzię, raz dała sobie umyć ząbki, ale teraz juz nie...I nie wiem co zrobić , bo na siłę w żadnym wypadku nie chcę tego robić.Podpowiedzcie mi proszę jakieś sposoby skuteczne u waszych maluchów.Pozdrawiam, BeataW
Obserwuj wątek
    • Gość: MagdaJ Re: Myjemy ząbki...? IP: *.* 22.02.02, 20:55
      hejJulka ma 9 miesięcy i też z uporem maniaka nie da umyć sobie zębów szczoteczką,a ma ich już 8.Myje jej zębiska gazikiem i czekam cierpliwie aż się przekona do szczoteczki.
    • Gość: Marzenka Re: Myjemy ząbki...? IP: *.* 26.02.02, 16:52
      A co to jest szczoteczka silikonowa? Rozumiem, że właśnie dla takiego malucha? Gdzie się ją kupuje i od kiedy stosuje?Pozdrawiam,Marzenka
      • Gość: BeataW Re: Myjemy ząbki...? IP: *.* 26.02.02, 20:01
        Cześćto taka przezroczysta "szczoteczka" do zakładania na palec, kupilam w supermarkecie. MOżna zacząć stosować jak zaczynają sie wyżynać zęby do masażu dziąseł, to przynosi dziecku ulgę, a do tego przyzwyczaja sie domanipulacji w buzi.
    • Gość: MagdaJ Re: Myjemy ząbki...?do BeatyW IP: *.* 02.03.02, 12:41
      czescpiszesz ze jestes stomatologiem,mam wiec pytanie na gornych jedynkach mojej 10ms corci zauwazylam biale plamki,a doladnie bielsze sa krawedzie zabkow,czy to jest oznaka psucia czy braku wapnia?dzieki
      • Gość: BeataW Re: Myjemy ząbki...?do BeatyW IP: *.* 03.03.02, 18:16
        Cześćjeśli są to takie białawe plamki-paseczki, to prawdopodobnie jest to związane z zaburzeniem mineralizacji ząbków, która miała miejsce jeszcze gdy dziecko było w brzuszku. Może byłas przeziębiona , albo wystąpily jakieś kłopoty w czasie ciąży. Pozdrawiam , BeataW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka